Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Solidní minimalistické konverzační drama od mistra Hitchcocka, které se celé odehrává na člunu, kde se po potopení lodi ocitá zajímavá směsice přeživších a ještě jako bonus Němec z ponorky, která měla potopení lodi na svědomí a sama pak také ztroskotala. Díky skvělému scénáři jsem se ani chvíli nenudil, naopak jsem byl nucen přemýšlet nad tím, jak bych se já sám zachoval v podobné situaci. Finální lehce válečná scéna je pak parádní třešnička na dortu. Dost mě pobavilo i klasické cameo samotného Hitche, jenž se dokázal elegantně vecpat i na palubu člunu, aniž by byl jedním z pasažérů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mr.Hitchcock je univerzálny rejža s množstvom činorodých filmových počinov,ktoré sú dôležitým faktom v kinematografii.Snímok pôsobí reálne najmä preto,že sa odohráva počas 2.svetovej vojny,ktorá práve prebiehala,a táto posádka preživších sa na člne konfrontuje so situáciou nielen na mori,ale taktiež svetový problém,ktorého efekt sa ich dotýka.Klaustrofobická réžia,kde majster využíva na dianie minimum priestoru,vďaka hercom z rôznych spoločenských pomerov pôsobia vierohodne a Tallulah(Connie) je ťahúnom snímku o situácii pár ľudí uväznených na šírom mokrom veľkom mori,kde bojujú o holé životy,ale stav núdze morálku nepozná.Vťahujúce kvalitné dielo. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Víc konverzačkou než prožívačkou, je tahle houpavá, divadelně pojatá road movie, stavějící na dramatických momentech, výborné kameře a zkušeném vedení herců. Navzdory datu vzniku, kdy 2. sv. válka ještě nepatřila minulosti, se příběh ve svém zpracování lehce obchází bez nenávistných výpadů proti světovému nepříteli číslo jedna, vlastně všechny pochyby o charakteru německého pasažéra fikaně převede na diváka, který je k předsudkům jemně naváděn, aby se pak střídavě styděl za vlastní předpojatost nebo si zadostiučinil, protože téměř do samotného konce se postava Willyho vyvíjí značně matoucně... I když zub času snímek přirozeně nahlodal, nuda si ke mně přisedla blíž jen během melodramatických výlevů ošetřovatelky Alice, za což jsem byla bohatě odškodněna kousavou ironií a černým humorem té nejlepší z postav - novinářky Constance, skvěle zahrané hvězdnou Tallulah Bankhead. Interesantní oldies party to byla, Alfréde... ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný film, ale popravdě řečeno, kdybych nevěděl, že je od Hitchcocka, nejspíš bych si to (min. první polovinu) nemyslel a hádal bych třeba Cukora. Protože na rozdíl od Hitchovy obvyklé koncentrace na technický aspekt filmu táhnou tento film v prvé řadě herci. A v čele obsazení je herečka s velkým H, Tallulah "Dahling" Bankheadová. Toto je jediný u nás známý film, ve kterém se tato broadwayská legenda objevila, a právě ona je hlavním důvodem, proč byste si měli tento film sehnat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších Hitchových počinov. Klaustrofobická atmosféra v prostredí jedného člna by mala pohltiť, čo by sa dosiahlo uveriteľnosťou postáv a nejakou prekvapivou zápletkou, ktorá by sa objavila v priebehu deja. Postavy sú však tézovité, film pôsobí dojmom televíznej inscenácie a je mierne propagandistický. Lifeboat je film natočený na zakázku, kde režisér nemal voľnú ruku pri písaní scenára. Aspoň taký mám z neho aj po čase dojem. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Jediný film, který Hitchcock natočil pod Twentieth Century Fox. (Kulmon)
  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)
  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)

Reklama

Reklama