Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem sám sebe, prečo ešte hľadám nejaký dobrý film od Hitchcocka, keď som bol až na pár prípadov vždy sklamaný. Aj pri sledovaní tohto som sa hanbil za majstra. Lajdácky napísaný scenár, trápne dialógy, nevýrazní herci, neprimeraná hudba atakďalej. Až žasnem nad svojou slepotou, vďaka ktorej som si nevšimol údajné kvality za 76 %. Aj vychválená záverečná scéna na soche Slobody ma potešila menej ako záverečné titulky, ktoré nasledovali. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v iných Hitchových filmoch na tému "krivo obvinený muž na úteku", aj v Sabotérovi si občas logika dáva pohov, ale vynahrádza to tradične vynikajúca réžia a niekoľko vynikajúcich a možno až nezabudnuteľných scén a zaujímavých, často groteskných (cirkusáci, deduškovsky sympatický strýko Philip) postáv. Mínusom je potom ešte casting hlavných postáv (Robert Cummings a hlavne Priscilla Lane mi akosi nesadli), no aj tak mi to vychádza na sviežich 8 / 10. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zatím neslabší Hitchcockův film co jsem měl možnost vidět. Hlavní myšlenka je zajímavá a vzhledem k době vzniku také velmi aktualní a atraktivní. Bohužel je utopená v kupě kliší a hlavně (světe div se) nelogičností a děr ve scénáři. Parkrát jsem nechápal smysl, motivaci a jednání některých postav. Navíc ve chvíli kdy se hlavní hrdina dostane k dobrotivému slepci jsem myslel že sleduji nějaký český roztomilý film pro pamětníky. Část s cirkusovými zrůdičkami dává filmu až punc parodie. Herci byly také krajně nesympatičtí. Kamera nic moc. Vlastně když o tom tak přemýšlím, tak kdybych se ještě víc rozepsal, tak asi zvolím ještě horší hodnocení ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Vezmeme-li v potaz v kterém roce se film natáčel pochopíme, co tím chtěl režisér naznačit. Po celý film je všudypřítomný opar napětí, ale vyzdvihovaný patriotismus (stéjně jako v jeho dalších filmech válečného období) spíše škodí reputaci, nicméně v dobrém slova smyslu. Původně měl hrát hlavní roli G. Kelly. Alfymu z počátku nešel film zrealizovat, obcházel studia a nakonec prodal námět i služby za 20 000 dolarů Universalu. V jedné scéně Alfy použil fotku S.S.Normandie (lodě, jež v té době shořela za nejasných okolností), ležící po boku v přístavišti v N.Y. Potom vystřihl N. lloyda představujícího Sabotéra, jak se nad tímto obrazem potulně usmívá. Později vyšlo na povrch, že námořnictvo na Universal podalo ¨hromy a blesky¨ kvůli těmto záběrům, protože implicitně poukazovaly na to, že Normandie byla sabotována. Podle Alfyho se však vojáci rozzuřili hlavně proto, že záběry odrážely nedostatek jejich pozornosti při hlídání lodi. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem že dostanu ještě nějaký dobrý film od Hitche a ejhle. Tohle je pravděpodobně můj třetí nejoblíbenější jeho film. Parádní noirová atmosféra dokonalá hudba a film neustále jde kupředu takže se člověk nenudí. Je pravda že tu je pár hluchých míst ale opravdu jen málo. Líbilo se mi jak film neustále střídá prostředí a u finále jsem ani nedýchal. Doporučuji dokument s Cummingsem který řekne prakticky vše a když vyprávěl o kaskadérovy kterýho hrál na konci tak jsem pomalu nemohl uvěřit. Paráda. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Robert Mitchum se poprvé objevil před filmovou kamerou, byť jen na moment. (Kulmon)
  • V jedné scéně Hitchcock použil fotku S.S. Normandie převrácené na bok. Šlo o válečnou loď, která tehdy za podivných a blíže nevyjasněných okolností shořela. Do záběru je vložen Lloyd jak se nad touto fotkou potutelně usmívá. Námořnictvo zato osočilo studio Universal, jelikož dle nich tyto záběry jasně poukazovaly na to, že Normandie byla sabotována. Dle Hitchcocka byl pravý důvod nevole námořnictva v tom, že záběry až příliš odrážely laxnost při hlídání lodi. (DaViD´82)
  • Jednou z nejznámějších scén ze všech Hitchcockových filmů je záběr na Frye (Norman Lloyd) visícího ze sochy Svobody. Lloyd to popisoval: "Hitch nechal v Universalu postavit ruku, pochodeň a balkón v životní velikosti. Vnitřek koruny rovněž velikostně odpovídal. Když jsem přepadl v panice přes zábradlí, byla tam matrace, která mě zachytila. Při natáčení celku mě a Boba zastoupili kaskadéři. Na další záběry, které byly natáčené v detailu, Hitch pochodeň rozebral. Palec a ukazováček na pochodni a místo mezi palcem a ukazováčkem byly aranžovány na podlaze. Kamera mě zabírala, jak ležím na břiše na podlaze a všechny detailní záběry jsem natočil v této poloze.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama