Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku s velkým časovým odstupem a s potěšením konstatuji, že tenhle Hitch na mě funguje.. Hlavní postava v podání Roberta Cummingse báječná, obyčejný chlapík se náhodně připlete do cesty sabotérům a vzápětí mu jde o život.. Mou pozornost rovněž zaujal výtečný Otto Kruger, jakmile se objevil na scéně, měl mě, no a samozřejmě památný závěr na Soše Svobody.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock nebol spokojný s obsadením v tomto filme, herec Robert Cummings sa podľa neho pre hlavnú úlohu absolútne nehodil, žiaľ presadila si ho do filmu produkčná firmy Universal Pictures a tak o 17 rokov neskôr sa znova vrátil k tejto téme a vytvoril remake s názvom North by Northwest , 1959 (Na sever severozápadnou linkou), ktorý sa formálne aj dramaturgicky priblížil Sabotérovi. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Žiaľ som sa dočkal nepodarenej Hitchcockovky. Pre americkú propagandu, ktorá bije do očí, nie je ospravedlnenie, že Sabotér bol natočený počas druhej svetovej vojny, keďže v ostatných filmoch z tej doby som to tak nepociťoval. Zároveň je vtipné, že utečencovi v hlavnej úlohe takmer všetci cudzí ľudia pomáhajú, aj keď väčšinou nemajú odkiaľ vedieť, že je nevinný. S takou dávkou ľudskej prezieravosti by nemusela byť nielen vojna, ale ani vláda, čiže by tu nebolo čo propagovať. V opačnom prípade ešte horšie, pretože pomáhať utiecť vinnému, by bolo zlé alebo naivné. Teda nič viac ako šikovne natočená medvedia služba. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První americké filmy Hitche jsou všechny realizované ve složité době. Bylo nutné se zavděčit novému chlebodárci a uspokojit nové publikum. Přesto Hitch jen dál rozvíjel to, co se už dávno naučil doma. Saboteur není vesměs ničím zvláštní (v porovnání s jinými tendenčními válečnými filmy), ale jsou tu minimálně dvě scény, které stojí za pozornost. První je setkání s freak show (viz. Freaks nebo Freak Show) a druhé je finále, které funguje stejně, jako finále v Blackmailu. Atraktivní prostředí, napětí do poslední chvíle, ale celé to samozřejmě zabije happy end. Navíc jsou to všechno pořád jen variace téhož, viz. The 39 Steps nebo North by Northwest. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka prachsprostě průměrná záležitost. Lákavá premise je záhy pohřbena neskutečně naivním, někdy až přímo absurdním scénářem (postava moudrého starce a jeho neteře, která se chová přesně v duchu těch nejhorších klišé - "láska" a proměna názorů je spíš úsměvná), v němž navíc docela trapně rezonují vlastenecké nálady během druhé světové války. A proč Barryho sakra nezastřelí už v prvních pěti minutách? Sabotér je jedna velká nelogičnost, kterou zachraňují jen Hitchcockovsky klasické návaly napětí. Ale stále pro mě zatím nejhorší Alfie - navíc s naprosto nezajímavou ústřední dvojicí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Debut Normana Lloyda. (Kulmon)
  • Jednou z nejznámějších scén ze všech Hitchcockových filmů je záběr na Frye (Norman Lloyd) visícího ze sochy Svobody. Lloyd to popisoval: "Hitch nechal v Universalu postavit ruku, pochodeň a balkón v životní velikosti. Vnitřek koruny rovněž velikostně odpovídal. Když jsem přepadl v panice přes zábradlí, byla tam matrace, která mě zachytila. Při natáčení celku mě a Boba zastoupili kaskadéři. Na další záběry, které byly natáčené v detailu, Hitch pochodeň rozebral. Palec a ukazováček na pochodni a místo mezi palcem a ukazováčkem byly aranžovány na podlaze. Kamera mě zabírala, jak ležím na břiše na podlaze a všechny detailní záběry jsem natočil v této poloze.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno