Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Příliš lineární scénář bez jakéhokoliv vykreslení postav a motivů jejich jednání, naivní policie, která si màlem nevhá pachatele určit vědmou, opět Hitchcockovsky nudná a rutinérská režie, která není schopna vybudovat ani mikroskopické semínko atmosféry, to jsou hlsvní kameny úrazů tohoto snímku. K přednostem patří herecké výkony, včetně dětských postav. Škoda, že se Hotchcock nevěnoval častěji práci s dětmi, ta mu evidentně šla velice dobře. Celý film je taková naprosto předvídatelná a táhlá nuda, posledních 9 minut se podařilo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Ani stín podezření je klasický Hitchcock. Romantická linie na pozadí (nebo v popředí?) syrového krimi thrilleru, resp. filmu-noir jak se patří. Hitchcock na to jde od samého začátku opět fikaně. Servíruje pohodu, štěstí, radost a klid, který se postupně mění v pořádné drama, válku a boj o přežití. Ústřední stejnojmenné postavy (strýček Charlie a jeho neteř Charlie) předvádí vynikající podívanou, přičemž je veliká radost sledovat proměnu jejich vzájemného chování a postupně houstnoucí atmosféru mezi nimi. I tentokrát připravil Hitchcock svým divákům skvělou atmosféru, postupnou gradaci napětí a nervy drásající konec (na dnešní poměry již slabší odvar, ale stále má co říct) s perfektním monologem na samotný závěr, který je jakousi ironií. S hodnocením vůbec neváhám. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hitchcock dělá to, co mu jde nejlépe a to je budování dramatických situací. Pod rouškou spíše komických scének ze života obyčejné americké rodiny počátkém 40. let se ukrývá nebezpečné tajemství, podezření, že strýček Charlie je vrah. To není žádný spoiler, divák o tom uvažuje už od prvních minut filmu, napětí pak ale vzniká tím, že jeho jmenovkyně a neteř Charlie postupně odhaluje pravdu, ale divák přitom strýčkovi fandí. Zvláštní, že? Jak se to stalo? Kde se to v divákovi bere, aby fandil zločincům? Každopádně mu jde po krku i tajná policie, takže to strýček nemá jednoduché... Příběh je velmi přímočarý, ale je to tak dobře provedené, že mi ta jasnost zápletky vůbec nevadila. Komické je, že se film v originále jmenuje Stín podezření a český překlad je Ani stín podezření, klasika:) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Skvele zrežírovaný naivne jednoduchý príbeh, ktorý dokonale vystihuje názov - Ani tieň podozrenia - ako ústrednou myšlienkou tiahnúcou sa celým filmom, tak aj samotným záverom (z pohľadu detektíva a netere Charlie). Alebo aj o tom, ako je ťažké skryť svoju pravú tvár pred svojimi milovanými. A tiež o tom, ako je nebezpečné túto masku odhaliť. Svoje o tom vedela aj Charlie - neter jej milovaného strýčka Charlieho. Príbeh ozvláštňujú aj humorné vsuvky v podobe rozhovorov otca Josepha so svojim kolegom o najlepších spôsoboch prevedenia vraždy, pričom ani len netušia koho majú po strechou. V rámci žánru film-noir ide o celkom neobyčajné spestrenie príbehu, humor vždy poteší. Samozrejme nedá mi nespomenúť aj výbornú atmosféru amerického vidieka tej doby. Veľká spokojnosť, môžem len odporučiť. 85/100 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oficiální obsah od distributora trochu přehání, přestože Hitckcockovy kvality jsou nesporné (hudba, kamera, nasvícení), tenhle film je zpočátku trochu ucouraný a konec se rozhodně nepovedl. Asi nevěděli, jak to vyřešit. Dlouho jsem nevěděl, jestli Oakley je záporák nebo nás Hitchí tahá za fusekli, až přišla garáž a bylo jasno. Kvalitní původní dabing se skvělým Cupákem v hlavní roli filmu dost pomáhá, rozhodně si nekupujte debilní DVD, kde zase koupili nový dabing od Novy (mělo by to být trestné, předabovávat filmy). ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hitchcockovým záměrem bylo obsadit do role strýčka Charlieho Williama Powella, ale MGM jej nepustilo. (Kulmon)
  • Teresa Wright v interview v roce 1959 prohlásila, že právě tento film je její nejoblíbenější. (Witta)
  • ,Nejdokonalejší městečko na západ od Mississippi" - tak se Alfred Hitchcock vyjádřil o Santa Rose v Kalifornii, kde film natáčel. Podle jeho slov bylo toto město ,,jako stvořeno pro vraždu u bublajícího potůčku". (Sinecod)

Reklama

Reklama