Reklama

Reklama

Waltzes from Vienna

  • Velká Británie Strauss' Great Waltz (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Mladý Johan Strauss Jr. je otcom nútený zanechať hudbu a zamestnať sa v mäsiarstve. Tu sa zamilováva do mladej Resi. Keď ho istá krásna a bohatá dáma poprosí, aby pre ňu napísal valčík, Rosi žiarli. Schani sa púšťa do písania, no zároveň zostáva pri svojej láske. (POMO)

Recenze (9)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hitch v polovině 30. let natočil filmovou adaptaci vídeňského operetního pastiše na motivy z díla Johanna Strausse ml. Walzer aus Wien (1930). Výsledek je poněkud toporný, protože Hitchův cockney humor zkrátka není dobrým parťákem valčíkového světa An der schönen blauen Donau. Ale v rámci operetní produkce té doby to není úplná prohra, sice německé/rakouské, české a americké operetní filmy jsou mnohem lepší, mají svůj esprit, který si žánr žádá, ale bohužel britský přístup je jednoduše příliš suchý. Co je ještě důležité, zatímco Hitchův film měl premiéru v březnu 1934, Broadway v září 1934 měla připravenou vlastní adaptaci téže látky pod názvem The Great Waltz s jiným aranžmá. To ovlivnilo všechny další filmové a televizní adaptace, které se příliš neohlíželi na původní rakouskou operetu. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Vojna hudobníkov Straussovcov o žezlo v milo podanej komédii, ktorej chýba upustiť od typických nedorozumení v komédiách, ktoré ich zvyknú naťahovať a reputáciu znižovať. Myslím na urážlivosť, žiarlivosť, nepochopenie, na večné sľubovanie, ktoré je v nasledujúcej scéne popreté, opätovné zmierenie milencov atď. Film pekne odsýpa, baví hlavne v úvode pri požiari, potom súbojom otca so synom a až v poslednom rade romantickou linkou, ktorá nakoniec, po všetkých strastiach, až nepochopiteľne dobre končí. Samozrejme, divák musí pretrpieť uletený záver, pri ktorom Rosi dobehne kočiar len asi svojou rýchlou chôdzou a nájde kdesi zázračný rebrík. Všetky neduhy príbehu vyžehlia príjemne znejúce valčíky na čele so skladbou, ktorá preslávila Straussa juniora. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

V podstate je to nieco ako Zamilovany Shakespeare. Akurat z hudobneho prostredia, so Straussom mladsim a vznika tu Na krasnom modrom Dunaji. Velmi fajn romanticka komedia, ktoru by ste od mena na reziserskej stolicke necakali. 8/10 ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Hitchcockův humor se mi moc líbí, dokonce i ve filmech, které ostatní drbou. VALČÍKY jsou ale výjimka a jediný jeho film, ve kterém mi vtipy připadaly trapné. Je evidentní, že mu komedie příliš nesedí. --- Při překladu jsem se s filmem docela smířil. Stále je to zábava s kvalitami, přesahujícími možná většinu dobových komedií. České titulky na artsubs.wz.cz. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Jediný hudební film od Hitchcocka, který sám považuje za nesouvisející s jeho obvyklou tvorbou, a který sám nazval muzikálem bez hudby, což upřímně není vůbec na škodu. Waltzes from Vienna byl pro Hitchcocka ideální a jedinečnou příležitostí vyzkoušet vzájemnou kombinace filmu a hudby dohromady. Mohl tak realizovat mnoho ze svých plánovaných tvůrčích myšlenek. Veškeré použité stylizace hudby a celkový přístupu k ní, budování atmosféry, vzájemný vztah obrazu a hudebního doprovodu, a celková kombinace těchto dvou klasických filmových tvůrčích prvků, se objevily v jiných variacích v následujících, vysoce ceněných filmech Hitchcocka v několika násobně intenzivnější a mnohem efektivnější podobě. Tento film posloužil jako vhodný nástroj k režisérovu osobnímu zdokonalení a nabídl mu možnost detailně prostudovat vztah mezi filmem a hudbou. Příběhově lehce slabší, ale po stránce britského humoru, zasazeného do hudební Vídně, nelze nic vyčítat a v mnoha případech působí skutečně zábavně a usměvavé, což je u takového formátu, více než překvapivé. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Alfred Hitchcock nebyl s výslednou podobou filmu vůbec spokojen. U diváku ale film sklidil velký úspěch. (ČSFD)
  • Roli hlavního hrdiny Johanna Strausse ml., přezdívaného "Schani", ztvárnil Esmond Knihght, stejně jako na divadle. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Při vzniku tohoto filmu, jevištního muzikálu, byla vypuštěna téměř všechna taneční čísla, díky čemuž byl tento film označovaván jako "muzikál bez hudby". [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama