Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Hitchcockova adaptace skutečného příběhu mylného obvinění ze zločinu s Hendrym Fondou v hlavní roli se táhla jako žvýkačka, přilepená v kině pod sedačkou. Doufal jsem ve svižnější tempo, ale zde by se dalo hovořit o útržkovitých scénách a obrazech, které v celku ztrácely punc zlata a stával se z nich pouhé nudné vyprávění a popis. Henrísek jen občas strnule čuměl do kamery, jako by mu před očima přejeli psa, ale to je celé umění, kterého se dočkáme. Nějak mi to zkrátka nasedlo a tento kousek se nezapíše mezi mé oblíbené. Nejprve jsem chtěl dát smířlivých 70, ale nakonec to stáhnu ještě níž, protože Hitchcock umí líp. 60% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nepravý muž je nádhernou ukázkou toho, jak Hitchcock našel sám sebe v reálném světě, respektive objevil v něm námět, skutečnou událost, kterou podává divákovi svým nezaměnitelným způsobem. Pocity zmaru hlavnímu hrdiny jsou vykresleny velice převědčivě, Hitchcockovo nasnímání chladné, samotou a depresí nasáklé vězeňské cely rovněž. Moc se mi líbila Vera Miles ve stavu duševně chorém. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Náhle zatknutie a obvinenie nič netušiaceho muža - otca stredostavovskej rodiny - z lúpežných prepadnutí túto rodinku takmer vykĺbi z pántov. Dôkazy sú jednoznačné, svedkovia neomylne presvedčení o vine. Muž ako obarený sleduje rýchlosť s akou je usvedčovaný zo zločinu. Mašinéria pracuje svižne a spoľahlivo. Hrozba podobného jednania s kýmkoľvek z nás pôsobí mrazivo (vystihol to Pohrobek pripodobením situácie hlavného hrdinu s osudmi Jozefa K. z Kafkovho Procesu). Manželka ťažko znáša súbeh negatívnych udalostí a začne sa obviňovať z celej situácie, pričom jej duševné rozpoloženie sa zhoršuje. Napriek obratu v závere, tiesnivá atmosféra, v ktorej sa vytráca nádej na možnosť obhájenia neviny, zotrváva aj po skončení. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je sám o sobě záruka kvality, když se přidá ještě Henry Fonda a skutečný příběh, není co řešit. Henry hraje naprosto věrohodně, Alfréd je naprostý mistr jednoduchých vystihujících záběrů, vždycky dokáže najít ten správný úhel a kompozici. Jediné, co mi chybí k plnému hodnocení je, že děj ubíhá až příliš jednoduše, předvídatelně a bez zvratů. Ale jako vždy - výborné. 80% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tématicky mi tenhle film připomněl o 20 let starší geniální Langovo dílo Byl jsem lynčován. Tady je ještě větší mazec, že je to podle skutečné události i když nemůžu říct, že bych byl překvapen, protože něco takového se může stát jenom v Americe... Na druhou stranu narozdíl od Fury se mi zdá, že tady není hrdina až v takových sračkách, aspoň je na svobodě a může se hájit, byť je všechno proti němu, až když jeho manželce ze všeho jebne, tak to nabírá grády. Nicméně skvěle hrající Henry Fonda to na ty 4* nakonec vytáhnul.70% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Ačkoli je film založen na pravdivé události, Hitchcock záměrně vynechával některé informace, které ukazovaly na Mannyho nevinu. (Kulmon)
  • Když Mannyho vedou vězením, můžeme slyšet jednoho z vězňů, jak křičí: "Za co tě dostali Henry", což v dabované verzi samozřejmě bohužel není. (Kulmon)
  • Pravý pachatel se ve filmu objeví několikrát, např. před Stork Clubem, v podloubí Victora Moorea a blízko jednoho z obchodů s lihovinami, kde policie zatkne Mannyho. (Kulmon)

Reklama

Reklama