Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Andriese Riphagena, spolupracovníka nechvalně proslulé SD v okupovaném Holandsku. Riphagen užíval získanou důvěru k pomoci pronásledovaným Židům. Jan van Liempd je holandský policista, který spolupracuje s odbojem. Zlikvidovat Riphagena se stane jeho životním posláním. Byl Riphagen hrdina, nebo zrádce? (bejkovec)

Recenze (40)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Riphagen je další zpracování již velmi rozlehlého a pestrobarevného mefistofelovského tématu. R. jako vtělený ďábel, který ví přesně jakou kartu je třeba vytáhnout, aby přebila jakoukoli jinou. R. jako člověk, který se vyzná a má po ruce vždy dost argumentů, obranných i útočných. Pozn.: Divil jsem se, že ve svém úspěšném tažení nenarazil na Seyß-Inquarta, od roku 1940 mistodžícího Holandska, bývalého pana Zajíce ze Stonařova. Kdysi jsem o něm složi písničku, která vyšla na ineditní kazetě, začíná: "Tohle je píseň o jednom děsným hazlovi / když slyším jeho jméno, krev mi stoupá do hlavy / rve mi to plíce a drtí meniskus / Seyß-Inquart, Seyß-Inquart, Seyß-Inquart blues" a konči: "A když jeho dnů bylo mnohem víc než dost / tak ho John C. Woods poslal na věčnost / živýho na špagát a mrtvýho na vůz / Seyß-Inquart, Seyß-Inquart, Seyß-Inquart blues". Seyß-Inquart je prostě vyšší třída, leckterý člověk zmůže víc než leckterý ďábel. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Vin Diesel" ako lovec nacistov. Treba upozorniť, že od trištvrte hodiny sa to ťahá ako sopeľ na rukáve, ale pokiaľ venujete titulkám pozornosť a nesledujete očami svoj bordel v izbe, tak vás to bude držať a budete chcieť vedieť, ako to celé dopadne. Síce som si tľapol po čele, ako som videl poslednú scénu s ambicióznym mladým policajtom, ktorý by vyhral Darwinovu cenu, ale i tak som bol s finále spokojný. Snímka je vizuálne krásna a odporučil by som ju vidieť minimálne v 720p HD. Hudba tiež výborne zvolená, ale opäť aj hudbe akoby dochádzal dych. Som veľkým milovníkom škandinávskych filmov z obdobia 2.svetovej vojny a teraz sa zdá, že už aj holandských filmov z tohto obdobia. Jeroen van Koningsbrugge alias Vin Diesel úplne úžasný. Borec. Chcem s ním vidieť viac filmov. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Tuze rád bych se dočkal obdobného počinu od české kinematografie. Ví Bůh, že vhodných příběhů by se našlo dost a dost, a leckterý z nich by mohl zmapovat i úspěšnou kariéru takového hajzla v komunistickém Československu. Ale muselo by to jít na kost, ukázat jednou Čechy takové, jací byli a jsou. --- Zajímalo by mě, jaká by byla reakce a zda by v tuzemsku o takovéhle "praní špinavého prádla" byl vůbec zájem... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pamatujte na to, že jste byly na výplatní pásce Němců. Jestli mě chytí, vezmu každého z vás s sebou!“ A Dries Riphagen to myslel smrtelně vážně, nemluvě o tom, že takových lidí na německé výplatní pásce nebylo zrovna málo…Já mám tyhle „malé“, lokální příběhy lidí vtažených do II. světové války rád. A Holanďané mě svými počiny v tomhle žánru dlouhodobě těší. Riphagen není výjimkou. Sice staví zejména na charakteru hlavní postavy (výborný Koningsbrugge), ale o to víc se o něj může opřít. Kým vlastně je, odvážným zachráncem, který si za svou pomoc také něco málo naúčtuje, nebo jen bezpáteřní, kolaborantskou sviní, jež má na rukách krev? Mě tahle vysoká hra, během níž Dries tancuje na čím dál tenčím ledě, bavila. Jeho schopnost manipulovat lidmi, přesvědčovat je o své pravdě a vykroutit se ze zdánlivě bezvýchodných situací byla skoro až fascinující. O to víc, vezmeme-li v potaz závěrečný dovětek. Solidní filmařina, za mě slušné 4*. „Zapomeň na Riphagena. Člověk jako on dostane, co zaslouží. Věř mi.“ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSÍME SI NAVZÁJEM POMÁHAT…“ /// Osobu Andriese Riphagena jsem doposud nezaregistroval. Snad proto mě bavilo, že nevím, jestli je ten, za koho se vydává, nebo je to jenom hra. Film je lidský drama z válečnejch časů. V celý Evropě to byl samej konfident a kolaborant. Holandsko nebylo výjimkou. Postupně se to podobá nějaký fikci, páč se mi těžko věří, že to byla taková banda idiotů… Prostě mi jde příběh proti srsti. Jinak síla filmu je v chytráctví a srabství lidí. A v tomhle se o Andriesovi Riphagenovi nedá napsat nic jinýho, než že byl frajer! Navíc ten doslov – a pak že jsme my, Češi, kreténi! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu „Riphagen : de Amsterdamse onderwereld“, kterou v roce 1990 (nebo tu aktuálnější z roku 2010) napsali Bart Middelbourg a René ter Steege, neznám. 3.) Miluju pohádky. Třeba tu „o svini a řezníkovi“. 4.) Thx za titule „sizok“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • V roku 2017 holandská televízna stanica VPRO odvysielala film ako trojdielny seriál, ako bola snímka aj pôvodne natočená. (Arsenal83)
  • Film bol natočený podľa knihy "Middelburga" a "Ter Steegeho - Riphagen: Amsterdamské podsvetie 1940-1945". (Arsenal83)
  • Film bol pôvodne vyrobený ako trojdielna miniséria, ale výsledok sa nakoniec zdal dostatočne dobrý na to, aby vyšiel rovno v kinách, hoci v skrátenej verzii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama