Reklama

Reklama

Temná píseň

(festivalový název)
Trailer 1
Irsko / Velká Británie, 2016, 100 min

Sophia (Catherine Walker) prežíva jednu z najhorších životných etáp. Prišla o dieťa, z ktorého smrti sa neustále obviňuje, opustil ju partner, ktorého neustále nadovšetko miluje. Vzhľadom k okolnostiam sa môže zdať, že jej situácia nemá východisko. Lenže Sophiino odhodlanie vrátiť všetko do starých koľají je natoľko veľké, že je ochotná urobiť čokoľvek. Risk v podobe starovekého rituálu však môže viesť k úplne opačnému efektu, ako sa mladá žena pôvodne domnievala... (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (40)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Temná píseň a její rozjezd vypadá zpočátku velmi slibně. Popravdě mě nenapadá přirovnání pro tento temný horor, který by šel takto detailně k tématu rituálu, magie a okultismu. Už od začátku provází film jakýsi mystický nádech a tajemné objevování sfér, které jsou běžnému člověku skryty. Tímto se ale dostáváme k druhé stránce věci. S ubývajícími minutami jsem se ovšem nemohl ubránit dojmu, že je Temná píseň jakýmsi okultistickým nesourodým spletencem. Veškeré ingredience jakoby dohromady neštymovaly a tvořily guláš, který byl splácaný bez hlubšího smyslu. Do toho místy nechtěně komické momentky, jež na výsledném dojmu nepřidávají. Cením téma, ale Temnou píseň se nepodařilo tolik ukočírovat. Jelikož se jedná o debut, tak zůstanu s hodnocením přesně mezi, i když bych to viděl spíše na dvojhvězdí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sophia ztratila syna, o jejím partnerovi tu ale není ani slovo. Jediný, koho miluje, je právě její syn. Rozhodne se provést prastarý rituál, který by ji umožnil svého syna slyšet, promluvit s ním, případně ho vidět. Samozřejmě není naivní, aby si myslela, že se jí vrátí ze záhrobí, jako by se nic nestalo. Aby ale vše zvládla, přemluví ke spolupráci Josepha Solomona, jenž má s podobnými věcmi (prý) zkušenosti - setkal se s bohy i démony. Jenže problém je, že Sophia chce ve skutečnosti něco zcela jiného a Joseph má také své přání. Pokud ovšem kontaktujete temné síly, nemůžete čekat, že to bude procházka růžovým sadem. Příjemný vizuál, mrazivá hudba, co udržuje v neustálém neklidu a napětí, a místy vražedně pomalé tempo. Původně jsem uvažoval o 3*, ale závěr mě potěšil. Pointa perfektní, byť jsem nevěřil, že to Sophii projde. Každopádně hlavní myšlenka - naděje, odpuštění, láska. Nechci psát artový film, ale pro běžného diváka to rozhodně není. Bavilo mě, jak jsem poměrně dlouho váhal, zda se rituál podaří, nebo jde jen o nesmysl, či bude vše jen v hlavě Sophie. Nakonec tedy za mě velmi dobré - 3,5*. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Temná píseň“ má hororový spíše jen nádech, než aby se skutečně jednalo o hororový film. Jeho finále už je spíše takové filosofické až metafyzické, což se přiznám, mně úplně nesedlo. Ale do té doby tu byl potenciál pro něco, co mohlo být dobré psychologické drama, které se ale v konečném důsledku nekonalo. Rozhodně to je ale film, který se dá sledovat bez újmy na zdraví. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Popkornový hororový divák bude u Dark Song pouze ztrácet čas, jelikož se jedná o horor pro ultranáročné publikum, od něhož mimo jiné režisér Liam Gavin vyžaduje obstojnou znalost hermetických věd a zejména Abramelinovy magie. Jakožto zdejší hororový expert (a znalec tajemna) tak pochopitelně musím tomuto ambicioznímu debutu zatleskat. Gavin disponuje obrovským talentem a svým perfekcionismem mi tak trochu připomíná mladého Kubricka. Ke snímku sepsal navýsost inteligentní scénář s propracovanou psychologií postav, díky čemuž Dark Song obstojí i jako přesvědčivá charakterová studie. Vhodně zvolené meditativní tempo umožňuje ztvárnit proces duchovní transformace hlavní postavy velice autenticky a to včetně závěrečné mystické zkušenosti v podobě setkání s andělem Strážným. V neposlední řadě oceňuji specifickou a pozvolna budovanou atmosféru snímku, která v sobě dokonale snoubí temnotu a melancholii. Dark Song se zároveň zařazuje mezi klíčové představitele hororového realismu a já mu tímto uděluji hned čtyři silnější hvězdy. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Irové se bez budgetu pokusili o okultní psychologii, stojící na dvou civilních postavách. Dlouhé čekání na duchařský adrenalin je o jejich interakci coby nesourodé dvojice, která se, zavřená několik měsíců v baráku na samotě, postupně poznává a propadá frustraci až šílenství. Tvůrčí záměr OK, chování postav je přirozené a nebere si servítky. Film nenudí a drží ve zvědavosti, co bude dál. Pozdější naložení s psychologickými motivy, kterými se tvůrci měli vytáhnout, ale pokulhává a jejich vyústění je neuspokojivé a naivní. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film sa odohráva vo Walese, v skutočnosti bol ale natáčaný v hlavnom meste Írska, Dubline. (Marceloo)
  • Režisér Liam Gavin spomenul viacero zvláštnych udalostí, ktoré počas natáčania zažil. Pri písaní scenára vždy počul štekať psa, či už to bolo cez deň, alebo v noci, a preto tento efekt použil aj vo filme. Ďalej spomenul, že aj keď bola vonkajšia teplota uprostred júla vyššia ako 20 °C, v dome bolo chladno a štáb musel mať na sebe kabáty. (Marceloo)
  • Rituál vo filme trvá osem mesiacov a slúži na vyvolanie strážneho anjela. Inšpiráciou pre túto tému bol režisérovi Gavinovi známy okultista Aleister Crowley. (Marceloo)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama