Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chlastem nasáklý pobuda a „panbíčkářská kostnatá stará panna“ spojeni dobrodružnou říční výpravou. Vzrušením z peřejí to začne a Bogart, hladce oholen, ginu zproštěn a kapitánství zbaven, si začíná rychle uvědomovat, kdo je jeho Africká královna.. Do romance se vyvíjející vztah dvou rozdílných charakterů je vděčné žánrové téma, ale i když se ústřední dvojice hvězd snaží nikoho neotrávit (vyjma moskytů skotskou), čekal jsem o něco sofistikovanější dějovou linku a břitčí zábavu při konverzacích. Apropo, minimálně čtvrtinu z nich zabrala oslovení.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Můžeme vést spory o tom, zda byl John Huston režisérem hodnotných filmů s velkou myšlenkovou hloubkou. Bezesporu byl režisérem filmů zábavných a nestárnoucích. Africká královna, rozehraná jako svižná dobrodružná komedie o dvou zdánlivě nekompatibilních outsiderech a pokračující jako romance s přesahem k válečnému dramatu, je toho nejpřesvědčivějším důkazem. Huston zde za přispění důvtipného scénáře filmového kritika Jamese Ageeho a technicolorové kamery Jacka Cardiffa až do dna vytěžuje autentické africké scenérie (vyjma závěr a scén ve vodě) a charismatu dvou hereckých hvězd. Přesvědčivá proměna Katharine Hepburnové z upjaté dámy v ženu-Amazonku je podobně fascinující jako její pološílený záškodnický plán. To ona, nikoliv stará hlučná bárka, je pravou Africkou královnou. 85% Zajímavé komentáře: tron, ripo, Svadbos ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to klasika, ale nemůžu si pomoct, nebavilo mě to. Ani té chemii mezi těmi dvěma jsem moc nevěřil. Makety lodi a figurky postaviček plus zadní projekce moc na zážitku nepřidaly. Vlastně nejlepší je to v tom rákosí či travinách, kdy uvíznou, tam konečně jsem o ně měl nějaký strach a vyznívalo to tím správným zoufalstvím. Na druhou stranu nejtrapnější je scéna, kde Humphrey Bogart imituje zvířata, Konec na německé lodi mi přišel už příliš neuvěřitelný a dokonce chvílemi směšný. Jinak oba herci samozřejmě se snaží, co to jde, ale možná měl být film kratší, aby byl údernější a zajímavější. Btw, by mě zajímalo, jak se jim do lodě vešlo tolik věcí, které zrovna aktuálně potřebovali cestou? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Miláčku a jaké je vlastně tvé křestní jméno?"__Romantika jak má bejt, stvořená ve filmařsky obtížných exteriérech, v lihovém oparu věčně ožralých Bogarta s Hustonem. Chemie mezi Hepburn a Bogartem je neuvěřitelná, jejich vtipné slovní půtky, plné půvabných hlášek, jsou skvostně napsány a celosvětový úspěch filmu je více než zasloužený. Filmová klasika, kterou je třeba vidět. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Co jiného se dá očekávat, když se v Africe sejdou dva vynikající herci a zručný režisér? Samosebou úchvatný a nadčasový film, po 70 letech od svého vzniku stále fascinující, při jeho sledování jsem přestal myslet na vše ostatní, jen jsem si vychutnával skvělé herecké výkony, trefné dialogy, kameru, skutečnou i studiovou Afriku a v neposlední řadě i dabing (z roku 1980) Vladimíra Brabce a Jaroslavy Adamové (její neustálé "...pane Allnutte..." je přímo senzační)! Zlaté "staré" filmy, ještě že je máme! Tohle by už dnes nikdo nesvedl, ani z poloviny tak dobře... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Na MFF v Berlíně proti filmu protestovali zástupci německých distributorů kvůli jeho "protiněmeckým tendencím". (M.B)
  • Loď, která byla použitá pro natáčení, byla postavena v roce 1912 v Anglii a sloužila Britské východoafrické společnosti v letech 1912 až 1968 k přepravě pasažérů a nákladu přes jezero Albert na hranicích Ugandy a Belgického Konga. (HellFire)
  • Robert Morley (reverend Samuel Sayer) odehrál celou svou roli v ateliéru. (M.B)

Reklama

Reklama