foto

Robert Morley

  • nar. 26.5.1908
    Semley, Wiltshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 3.6.1992 (84 let)
    Wargrave, Berkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Adolph Wilton Morley byl anglický herec především vedlejších rolí, ztvárňující nabubřelé postavy anglických gentlemanů reprezentujících vládnoucí třídu. V knize Movie Encyclopedia jej popisuje kritik Leonard Martin jako "snadno rozpoznatelného herce dle jeho neohrabané chůze, hustého obočí, tlustých rtů a dvojité brady vyniknuvší při ztvárňování nafoukaných žvanilů. Mnohem vlídněji jej popisuje Ephraim Katz v jeho International Film Encyclopedia jako "majestátního a rozkošného herce britské a americké divadelní a filmové scény".

Morley se narodil v Semley v Anglii, matce Gertrudě Emily /roz. Fass/ a otci Robertovi Wiltonovi Morleymu – majorovi v britské armádě. Jeho matka pocházela z německé rodiny, která emigrovala do Jižní Afriky. Morley navštěvoval Wellington College v Berkshire, kterou ale nenáviděl. Jako slavného absolventa této školy se jej generace ředitelů celé roky pokoušela kontaktovat k vystoupení na jejich akademické půdě, leč bezúspěšně. Sám Morley jednou prohlásil, že jediným důvodem, pro který by do Wellingtonu jel, by bylo jeho spálení na popel... Rodiče mu naplánovali studium a kariérní uplatnění v diplomatických službách, nicméně mladý Morley si vybral studium herectví na RADA /Royal Academy of Dramatic Art/.

Morley debutoval na scéně divadla Strand Theatre ve West Endu v roce 1929 ve hře "Treasure Island" a svůj debut na Broadwayi si odbyl ve hře Oscara Wildea, na prknech divadla Fulton Theatre. Ačkoliv se brzy stal hvězdou filmového plátna tak i nadále působil na divadle jako herec a autor.

Jako univerzální herec, zejména ve svých mladých letech, hrál velmi rozdílné typy rolí, od Ludvíka XVI, za kterého obdržel nominaci na cenu Akademie za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu MARIE ANTOINETTE /1938/ přes hlavní roli ve filmu OSCAR WILDE /1960/ až po roli misionáře v dobrodružném filmu THE AFRICAN QUEEN /1951/, za které ale už žádnou nominaci nedostal.

Jako scénárista se podílel na adaptaci několika her pro divadla, která měla obrovský úspěch v Londýně a New Yorku. Jednalo se o hru "Edward, My Son" – působivé drama napsané v roce 1947, ve kterém hrál titulní roli Arnolda Holta. Nicméně filmová verze režírovaná Georgem Cukorem byla zklamáním. Další jeho hra "Goodness, How Sad" z roku 1937 dostála svého filmového zpracování v roce 1940 v podobě filmu RETURN TO YESTERDAY, režírované Robertem Stevensonem.

Morley také ztělesnil role konzervativních angličanů v mnoha komediích a casper /subžánr kriminálek/ filmech. Byl tváří společnosti BOAC /později British Airways/ v reklamách v 70.letech. Později v jeho kariéře získal uznání kritiky a nespočet vyznamenání za jeho představení v mysteriózní komedii WHO IS KILLING THE GREAT CHEFS OF EUROPE? /1978/. Namluvil animovaný desetiminutový snímek Chucka Jonese THE DOT AND THE LINE /1965/, společnosti MGM.

Morley byl poctěn titulem King of Moomba porotou na festivalu Melbourne Moomba Festival, kterou převzal bosý. V Austrálii jezdil turné se svou one-man show The Sound of Morley. Byl ženatý s Joan Buckmaster, dcerou herečky Dame Gladys Cooper /1910- 2005/, se kterou měl syna Sheridana Morleyho – známého spisovatele a kritika, dalšího syna Wiltona a dceru Annabel. V roce 1957 obdržel Řád britského impéria CBE. Byl mu také nabídnut titul rytíře ale ten odmítnul. Morley zemřel ve Wargrave v hrabství Berkshire na zástavu srdce ve věku 84 let.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Coral Browne: Caviar for the General (TV film)
Dáma a zbojník (TV film)
Istanbul
1987 Malá Dorritka
Trouble with Spies, The
Vítr
1985 Alenka v říši divů (TV film)
1984 Second Time Lucky
1983 Cesta do Číny
1982 Deadly Game (TV film)
1981 Bankovní loupež
Great Muppet Caper, The
1980 Nebeský pes
1979 Lidský faktor
Scavenger Hunt
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1976 Modrý pták
1975 Hugó, a víziló
1974 Nadějné vyhlídky (TV film)
1973 Krvavé divadlo
1971 Zvony smrti
1970 Cromwell
Doctor in Trouble
Mir hat es immer Spaß gemacht
Song of Norway
1969 Hříšný Davey
Some Girls Do
Twinky
1968 Hot Millions
Luther (TV film)
1967 Sedmkrát žena
1966 Finders Keepers
Hotel Paradiso
Sympatický dareba
Way... Way Out
Znamení trojúhelníku
1965 Báječní muži na létajících strojích
Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics, The
Life at the Top
Studie strachu
The Alphabet Murders
The Loved One
Čingischán
1964 Horko jako v červnu
Of Human Bondage
Topkapi
1963 Ladies Who Do
Murder at the Gallop
Nine Hours to Rama
Our Man in Moscow (TV film)
Take Her, She's Mine
The Old Dark House
1962 Boys, The
Go to Blazes
The Road to Hong Kong
1961 Klub mladých
1960 A Majority of One (TV film)
Giuseppe venduto dai fratelli
Oscar Wilde
1959 Battle of the Sexes, The
Libel
The Doctor's Dilemma
The Journey
1958 Law and Disorder
The Sheriff of Fractured Jaw
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Loser Takes All
1955 Quentin Durward
1954 Beau Brummell
The Good Die Young
The Rainbow Jacket
1953 Melba
Poraž ďábla
Příběh Gilberta a Sullivana
The Final Test
1952 Curtain Up
Outcast of the Islands
1951 Africká Královna
1949 The Small Back Room
1947 Ghosts of Berkeley Square, The
1945 Yankee v Londýně
1942 Mistr jede do Francie
The Big Blockade
The Young Mr. Pitt
This Was Paris
1941 Major Barbara
Vzpomenete na mou píseň
1938 Marie Antoinetta

TV seriály

1988 War and Remembrance (TV seriál)
1983 The Old Men at the Zoo (TV seriál)
1980 Lady Killers (TV seriál)
1969 Charge! (TV seriál)
1961 If the Crown Fits (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Dokumentární

2018 Nothing Like a Dame - a.z.
1938 Another Romance of Celluloid

TV pořady

1970 A Birthday Gala Tribute Noel Coward (TV pořad)
1969 Chequerboard (TV pořad)
1965 Call My Bluff (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1974 Au théâtre ce soir: Edouard mon fils (TV film) - divadelní hra
1949 Edward, My Son - divadelní hra
1940 Return to Yesterday - divadelní hra

TV seriály

1969 Charge! (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace