Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Milostně dobrodružná plavba na bárce po řece, posazená do německé koloniální Afriky hned zkraje Velké války, zůstává poutavou klasikou - čas nečas. Zásluhou především dvojice Hepburn-Bogart a jejich vtipné interakce, toho, jak on se holí a ona mění z misionářsky upjaté v odvázanou... plus lidsky milý 1950s ráz, konstantní dění, bere to za srdce, restaurovaný Technicolor moc líbivý. Zkrátka ideál feel-good pohoda ke krbu a čaji o páté :) "Nature, Mr. Allnut, is what we are put in this world to rise above." ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

John Huston byl muž mnoha žánrů a do filmové kinematografie se zapsal několika nezapomenutelnými filmy. Vysloužil si několik Oscarových nominací (proměnil však jen jednu) a to dokazuje jeho režijní kvalitu. Ze svých herců dokázal dostat maximum a ti za oplátku dostávali Oscary za herecký výkon. Příkladem může být Bogart, který získal ocenění za herecké ztvárnění inženýra Charlieho v Africké královně. Tahle Two men show on the boat je romantická komedie jak vyšitá. Mezi dvěma lidmi, kteří si z počátku nesednou, se začne něco dít... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Forester nenapsal pouze Hornblowera - i Arická královna je příběh hrdiny nehrdiny, plynulého děje a svižné zápletky. Huston tak měl k ruce materiál, podle nějž natočil nestárnoucí líbeznou podívanou, která spolehlivě zaujme i dnešního diváka. O hlavní dvojce netřeba mluvit - neoholený Bogart má také cosi do sebe. Docela povedené jsou i trikové záběry, např. roztomilé zpracování útoku nebezpečných komárů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí... 80% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Přibližně polovina filmu se natáčela v Anglii. Například scény, v nichž jsou Charlie (Humphrey Bogart) a Rose (Katharine Hepburn) ve vodě, se natáčely ve studiových nádržích v Isleworth Studios v Middlesexu. Natáčení takových scén v Africe by bylo příliš nebezpečné. (Rodriguez)
  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)

Reklama

Reklama