Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad, ale je to utahané jak šňůra od hajzlu. Což může být částečně i stářím, ale spíš je to tím, že to má úplně zbytečně přes 2 hodiny a víc jak polovinu doby se utíká pouští odnikud nikam. Dějově je to lineárně nalajnované, bez jediného zvratu a s ohledem na celý film působí závěr hodně naivně. Zhruba od půlky mě to fakt nudilo. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

NASA připravuje expedici na Mars, ale dva měsíce před strartem raketoplánu přijde na neodstranitelný technický problém. Tříčlenná lidská posádka by několikaměsíční expedici po třech týdnech letu nepřežila, ale v sázce je příliš mnoho a proto se rozhodne projekt sabotovat a pošle kosmický raketoplán bez posádky... První polovina filmu je skoro bezchybná, ale ve druhé to trochu drhne. NASA dokáže všechny klamat po dobu osmi měsíců, poradit si s nepohodlným zaměstnancem, ale nedokáže zastavit pátrání novináře (automobilová nehoda a zatčení pro držení nepovolených látek) a samotný útěk tří astronatů ze staré vojenské základny a následné stíhání je plné scén (udžet se na křídle dvojplošníku v plné otáčce), které patří do jiného filmového žánru a kazí celkový dojem ze snímku. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Doletěl někdy někdo někam? Na svou dobu slušně natočený film. Z pohledu dnešního diváka chvílemi chybí větší spád. Připadá mě, že režisér Peter Hyams se nedokázal s některými záběry ve střižně rozloučit, což je problém u snad všech jeho filmů. Ale i tak téma zůstalo nadčasové u tohoto "komorního" sci-fi a i po mnoha letech, kdy jsem film viděl poprvé, mě utkvěl v paměti...Dostane se vám spousta podnětů k přemýšlení. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trochu si dovedu představit, že tento film mohl v době vzniku (při uvedení v Československu za socialismu obzvlášť) způsobit menší rozruch. Při čtení některých komentářů i trochu závidím těm, kteří z něj měli tak silný zážitek, protože viděno mýma očima, dnešním pohledem, jedná se pouze o jeden z mnoha konspiračních a paranoidních thrillerů, jakých v západní tvorbě v 70. letech vzniklo požehnaně a Kozoroh 1 mě přes originální téma nijak zvlášť nepřekvapil ani výrazněji nezasáhl. Tak jako se minulý týden tvůrcům filmu Vzpomínky na budoucnost (1970) podařilo, abych během sledování přímo uvěřil teorii o návštěvě mimozemšťanů v dobách před Kristem, tak se naopak Peteru Hyamsovi nepovedlo, abych si během jeho filmu alespoň jednou pomyslel, že přistání na Měsíci v roce 1969 může být jen podvrh. Částečně na tom má podíl i utahanější tempo, kvůli kterému si snímek neudrží vždy patřičnou atmosféru, nicméně pokud už podobně táhlé a dlouhé filmy s řadou postav, tak rozhodně raději tyhle, které se stávají směrem k dalším zvratům a ke konci stále více napínavé a postupně nabírají na obrátkách, než ty, které v druhé polovině ztrácí dech... a tento naštěstí patří k těm prvním. Několik scén včetně vizuálního nasnímání jízdy autem s porouchanou brzdou nebo průjezdu ve skalnatých horách lze řadit k nezapomenutelným, jen mi zase v rámci rozehrání jakéhosi přesahu nesedla ta naivní akcí v závěru a zejména nepříliš uvěřitelný happyend. Rozporoval bych uvádění Elliotta Goulda na prvním místě v obsazení, rozsahově se jedná spíše o výraznou vedlejší roli, nicméně zase jako jediný z herců mě tady dokázal naplno upoutat a občas táhlý děj příjemně oživit. *** Mírný nadprůměr s mírně zastaralou pachutí. [70%] ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Scifíčko či jednoducho konšpiračný thriller? To je fuk, dôležité je, že na rok výroby 1978 je to "zatraceně" dobrý film! A nejde len o obsah. Páčilo sa mi aj spracovanie, myšlienka... aj mladý James Brolin pripomínajúci trošku Christiana Balea a ešte viac prirodzene chlapsky "škaredo-pekný" Elliott Gould ;-) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Název filmu Capricorn One je oficiální kódové označení pro fiktivní misi NASA na Mars. Brian De Palma později natočil film s tímto názvem – Mise na Mars (2000). (sator)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama