foto

Telly Savalas

  • nar. 21.1.1922
    Garden City, Long Island, New York, USA
  • zem. 22.1.1994 (72 let)
    Universal City, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn řeckých přistěhovalců se narodil roku 1922 a to 21. ledna. Za 2. světové války sloužil v armádě a byl vyznamenán (Purple Heart), vystudoval psychologii na Kolumbijské univerzitě.

Za svůj seriál Your Voice of America na TV stanici ABC byl oceněn Peabody Award, pracoval i v Informační službě ministerstva vnitra. Roku 1948 se oženil s Katherine Nicolaidesovou, s kterou se rozvedl roku 1957 a se kterou měl dceru Christinu. Měl zkušenosti jako divadelník (Connecticutský soubor Stamford Playhouse), s televizním herectvím začal v roce 1959, kdy si zahrál soudce v inscenaci "Přines domů dítě".

Roku 1960 si vzal Marylin Gardnerovou, s níž měl dcery Penelope a Candace. Hrál v mnoha seriálech i filmech, díky své oholené hlavě dostával role sadistických padouchů a šílenců, jako např. Ernst Stavros Blofeld v bondovce "V tajné službě jejího veličenstva". V roce 1974 se s Marylin Gardnerovou rozvádí, o rok dříve natáčí první sérii svého úspěšného krimiseriálu Kojak (1973 - 1978), v němž si zahrál také hlavní roli slavného plešatého poručíka s lízátkem.

Kojak dostal roku 1974 také cenu Emmy, Savalas vstoupil do povědomí veřejnosti také jako zpěvák. Se svou poslední manželkou, Julií Hovlandovou, žil od roku 1984 až do své smrti 22. 1. 1994, den po svých sedmdesátých narozeninách.

AlfrédHič

Herecká filmografie

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1995 Backfire!
1994 Mind Twister
1991 Kojak: Osudná chyba (TV film)
Rose Against the Odds (TV film)
1990 Ein Schloß am Wörthersee (TV seriál)
Kojak: Květiny pro Mattyho (TV film)
Kojak: Nikdo není tak slepý (TV film)
Kojak: Vždycky je tu něco (TV film)
1989 Hollywood Detective, The (TV film)
Kojak: Ariana (TV film)
1988 Tucet špinavců IV: Osudná mise (TV film)
1987 Faceless
Kojak: The Price of Justice (TV film)
Tucet špinavců III: Smrtelná mise (TV film)
1986 GoBots: War of the Rock Lords
1985 Alenka v říši divů (TV film)
Kojak: The Belarus File (TV film)
1984 Aféra Cartier (TV film)
Velký závod 2
1982 Fake-Out
My Palikari (TV film)
1981 Hellinger's Law (TV film)
1980 Alcatraz: The Whole Shocking Story (TV film)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
Hranice
Muppet Movie, The
Po dobrodružství Poseidonu
Útěk do Atén
1978 Kozoroh 1
1977 Beyond Reason
1976 Joys (TV film)
Killer Force
1975 The House of Exorcism
Zlatá lest
1973 Kdo zabil Jo-Ann Marcusovou a Kathy Nelsonovou (TV film)
Kojak (TV seriál)
Lisa e il diavolo
Senza ragione
She Cried Murder (TV film)
1972 Assassino... è al telefono, L'
Banda J.S.: Cronaca criminale del Far West, La
Expres hrůzy
Familiari delle vittime non saranno avvertiti, I
Pancho Villa
Proč žít... a proč umírat
Visions... (TV film)
1971 Clay Pigeon
Hezké holky, jedna jako druhá
Mongo se vrací do města (TV film)
Town Called Bastard, A
1970 Brutální město
Kellyho hrdinové
1969 Land Raiders
Mackennovo zlato
Šlechtici a podvodníci
The Assassination Bureau
V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Dobrý den, paní Campbellová!
Lovci skalpů
Sol Madrid
1967 Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI (TV film)
Karate Killers, The
Tucet špinavců
1966 Pevnost mrtvých
1965 Bitva v Ardenách
Čingischán
John Goldfarb, Please Come Home!
Na vlásku
Největší příběh všech dob
1964 Fanfare for a Death Scene (TV film)
The New Interns
1963 Johnny Cool
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
Love Is a Ball
The Man from the Diners' Club
Uprchlík (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
Interns, The
Mys hrůzy
Ptáčník z Alcatrazu
1961 Acapulco (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
King of Diamonds (TV seriál)
Mad Dog Coll
Young Savages, The
1960 Diagnosis: Unknown (TV seriál)
Klondike (TV seriál)
The Witness (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2011 Paul Williams Still Alive
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1999 Příběh Jamese Bonda (TV film)
1981 Telly Savalas Looks at Birmingham
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
Salute to American Imagination, A (TV film)
1967 Operation Dirty Dozen

TV pořady

1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
Battle of the Network Stars III (TV pořad)
Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)

Režijní filmografie

1977 Beyond Reason
1973 Kojak (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace