Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024 Autor Goldbeater

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a sportu, O. J. Simpson. Médiím zprávu potvrdila jeho rodina s upřesněním, že příčinou úmrtí byla rakovina. Na Simpsonovu dříve hvězdnou kariéru padl v roce 1994 temný stín, když byl americkou justicí obviněn z vraždy své exmanželky Nicole Brown Simpson a jejího přítele Ronalda Goldmana. Ačkoliv byl o rok později zproštěn obžaloby, jeho soudní proces se stal jedním z nejsledovanějších a nejdiskutovanějších v novodobých dějinách Spojených států a o tři roky později byl shledán odpovědným v občanskoprávním sporu podaném rodinami obětí.

 

Připomeňme si ale ty věci, které si o jeho osobě pamatovat chceme - jeho herecké výkony v celé řadě legendárních filmových děl. Jeho herecká kariéra začala na konci šedesátých let, kdy se začal objevovat v televizních seriálech a v epizodních rolích také na velkém plátně. Úspěch ve filmu začal slavit se začátkem sedmdesátých let. V roce 1974 si zahrál vedlejší role v oblíbeném katastrofickém filmu Skleněné peklo i kriminálním thrilleru Člen klanu. O dva roky později se objevil v akčním Killer Force a jednu z hlavních rolí ztvárnil také v thrilleru o řádění smrtícího viru uvnitř jedoucího vlaku, Přejezd Kassandra. V roce 1977 si zahrál jednoho z astronautů, kteří jsou nuceni prchnout autoritám po fingovaném přistání na Marsu, v konspiračním thrilleru Kozoroh 1.

 

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se řadě diváků nesmazatelně zapsal do paměti díky svým komediálním dovednostem. Coby nešikovný detektiv Nordberg, kterého smůla neustále vrhá do životu nebezpečných situací, po nichž prakticky vždy končí v sádře a obvazech, se objevil ve třech dílech úspěšné americké komedie Bláznivá střela s Lesliem Nielsenem v hlavní roli. V roce 1992 si ještě střihl vedlejší role v thrillerech V ohroženíC.I.A. Krycí jméno: Alexa. Třetí Bláznivá střela s podtitulem Poslední trapas se v roce 1994 stala jeho posledním celovečerním počinem, ve stejném roce jeho kariéra nadobro skončila.

 

Ačkoliv se mu v polovině devadesátých let vězení povedlo vyhnout, v roce 2008 byl v Nevadě souzen v odlišném procesu za loupežné přepadení a únos. Odsouzen byl ke třiatřiceti letům vězení, ale v roce 2017 byl pro dobré chování nakonec po devíti letech propuštěn. V následujícím roce se odehrál Simpsonův zřejmě poslední zářez do světa komedie a to bez jeho vědomí. Do jedné ze svých zinscenovaných komediálních scének v seriálu Who is America? ho totiž lstí dostal zamaskovaný britský herec a komik Sacha Baron Cohen.

Reklama

Související novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

18.04.2024

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Liam Neeson si zahraje v remaku Bláznivé střely

Liam Neeson si zahraje v remaku Bláznivé střely

14.10.2022

Chyběl vám žánr bláznivých parodií? Pak pro vás má studio Paramount dobré zprávy – oficiálně totiž chystá remake Bláznivé střely, v níž by si hlavní roli měl po legendárním Lesliem Nielsenovi zahrát… (více)

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reboot Bláznivé střely s Liamem Neesonem?

Reboot Bláznivé střely s Liamem Neesonem?

21.01.2021

Herec Liam Neeson pár dní nazpátek uvedl, že už má akčních rolí po krk a touží po změně. No a nyní možná víme, co přesně by tou změnou mohlo být líp. Přestože zatím nebylo nic potvrzeno. Neeson… (více)

Druhý Borat slaví úspěch

Druhý Borat slaví úspěch

29.10.2020

Přestože se k oficiálním číslům Amazonu – podobně jako u Netflixu, Applu nebo dalších – nejspíš nikdy nedostaneme, můžeme se mezitím řídit alespoň jejich slovy. A podle těch zaznamenal druhý Borat… (více)

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

dnes

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

27.04.2024

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

Reklama

Reklama