Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný Anthony Hopkins v roli vášnivého milovníka a malíře. Slavný umělec vysává a ničí ženy, které k sobě připoutá do té doby, než potká sobě rovnou... Francoise Gilotová vypráví neobvyklý životopisný příběh renomovaného španělského umělce Pabla Picassa. Francoise byla od roku 1945 po celé desetiletí Picasssovou milenkou a porodila mu dvě děti Claude a Paloma. Film popisuje Picassa jako notorického sukničkáře. V krátkých obrazech vidíme i vztahy s jeho manželkou Olgou, umělkyní Dorou Marrovou či Marii-Theresií Walterovou, kterou malíř vídal jen o nedělích. Dokonalý Anthony Hopkins představuje geniálního umělce se zlozvykem využívat a zneužívat ženy, který nepodváděl pouze svou manželku, ale i jednotlivé milenky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (56)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přežila jsem Picassa je v podstatě výpravný snímek o nesnadném soužití se slavným malířským velikánem 20.století, který za svého života docílil toho, že jej znal celý civilizovaný svět. Pabla Picassa bravurně ztvárnil Anthony Hopkins, který si tuto roli doslova užívá a Picassem se prostě stal. Žít s extravagantním, avantgardním bohémem, horkokrevným Španělem, chtělo "kus statečné baby".. Našla se taková. Byla rovněž úžasná, sice jí to nedopadlo, ale dokázala odejít s hlavou vztyčenou a ještě o tom všem napsala dobrou knihu. Natascha McElhone se mi asi nikdy nelíbila více. Film voní barvami a vínem, pulsuje to v něm, jako na koridě a určitě stojí za shlédnutí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od Hopkinsa nemožno očakávať iné ako maximálny výkon, všetko mal naučené, tie pózy, vyjadrovanie, proste Picasso sám. Opäť bolo dobre ukázané, že to nebol len umelec, ktorého obrazy sa mi nepáčia, ale hlavne otrokár, najmä vo vzťahu k svojim ženám. Toto spracovanie sa mi zdalo ale nudnejšie a Picassov osobný život je trochu lepšie spracovaný v seriáli Génius, kde Picassa stvárnil Banderas. V každom prípade Francoise Gilot doslova „prežila Picassa“ a to o poriadny kus života. Kým Picasso už pomaly polstoročie nie je medzi nami, pani Gilot oslávila len nedávno 99 rokov. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Filmový počin velmi plochý. Když to člověk srovná s Ivoryho Forsterovskými adaptacemi Howards end a Soumrak dne, jako by srovnával filmy dvou různých tvůrců. V prvním případě se jedná o propracované a mimořádně působivé dobové a psycholgické portréty určitého druhu lidí. Zde se nám však dostane jen jedné banální červené knihovny, a nebýt oním hrdinou, okolo kterého se tato story točí slavný malíř ztvárněný slavným hercem, nestálo by to vůbec za pozornost. Takto zůstává jen jakási trochu dojemná, trochu banální story o tom, jak jeden egoista byl zvyklý, že může ženy střídat jako ponožky, zatímco on je nedotknutelný. A vlastně i byl. Utrpěla jen jeho ješitnost, nikoliv city, kterých nebyl - k lidem - schopen. Jak povrchně plochý byl tento umělec, alespoň z toho úhlu pohledu, kterým byl tento příběh nahlížen, tak podobně ploše vyzníval i celý film. Podivné, od Ivoryho a jeho týmu bych to nečekal. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

No dodíval jsem se do konce, ale nebyl jsme nějak nadšen... Picasso byl kvalitní malíř, ale zas mne tak moc nezajímal jeho životopis, natož to kolik měl žen a dětí... Film jsme tedy sledoval hlavně skrz skvělého Hopkinse, ale ani on nezachránil celý film od šedivého průměru, což se nepovedlo ani solidně hrající Nataschy McElhone. Prostě nezaujalo. 2z5 ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

"Oni nenáviděli jeho umění, ale milovali jeho jméno a věděli jak Picasso může být užitečný pro jejich propagandu." Ano v této větě z filmu je řeč o komunistech...jak smutné. Ale zároveň je tento snímek jednou velkou zfilmovanou povahovou clonou, která pomalu poodhaluje zálety už tak velmi starého ale nadaného muže. Vystihuje to také další věta - "..jakmile se v jeho životě objevila nová žena, tak to bylo vidět na jeho tvorbě." Taková menší role Julianne Moore, která tehdy vypadala velice mladě - dobré, ale celkově je snímek méně životopisný a mnohem více se stává pouze zpovědí jedné ženy co "přežila Picassa" a nezbláznila se. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v jižní Francii a Paříži. (Terva)

Reklama

Reklama