foto

Pablo Picasso

  • nar. 25.10.1881
    Málaga, Andalucía, Španělsko
  • zem. 8.4.1973 (91 let)
    Mougins, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Světově uznávaný španělský malíř a sochař Pablo Picasso celým jménem Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso se narodil 25. října 1881 v Malaze.

Picasso byl prvním dítětem Josého Ruize Blasca a Maríe Picasso López. Picassův otec, José Ruiz, byl malířem, jehož specialitou bylo realistické zobrazení ptáků. Byl většinu svého života profesorem umění na škole řemesel a kurátorem v muzeu. Picasso už jako chlapec prokazoval vášeň i cit pro kresbu. Otec vyučoval Picassa různým technikám, například kresbě a olejové malbě. Picasso studoval i na Akademii umění v Madridu, ale studia nedokončil a po roce ji opustil.

Po studiích v Madridu se vydal do Paříže, centra umění v Evropě. V roce 1901 založil Picasso v Madridu společně se Solerem časopis Arte Joven. První číslo celé ilustroval sám. Od té doby se Picasso podepisuje jen Picasso. První léta dvacátého století trávil Picasso mezi Barcelonou a Paříží.

V roce 1904 začal jeho dlouholetý vztah s Fernande Olivierovou. Právě ona se objevuje v mnoha obrazech té doby. Poté, co získal slávu a nějaký ten majetek, odešel Picasso od Olivierové k Marcelle Humbertové. Svou lásku k ní Picasso vyjádřil v mnoha kubistických obrazech. V roce 1918 si Picasso vzal balerínu Olgu Chochlovou, která mu představila život ve vyšších vrstvách společnosti. Měli spolu syna Paula, ze kterého se později stal motocyklový závodník a také řidič svého otce. V roce 1927 Picasso poznal sedmnáctiletou Marie-Thérèse Walterovou a začal si s ní tajnou aféru. Jeho manželství s Chochlovou brzy skončilo rozloučením. Rozvod Picasso nechtěl, protože podle francouzského práva by Chochlové připadla polovina jeho majetku. Zůstali tedy svoji až do roku 1955, kdy Chochlová zemřela. Picasso dlouho pokračoval ve vztahu s Walterovou a měl s ní dceru, kterou pojmenoval Maia. Marie-Thérèse po zbytek života žila v naději, že si ji Picasso jednou vezme, oběsila se čtyři roky po jeho smrti. Další Picassovou láskou byla Jacqueline Roque, která pracovala v hrnčířské dílně Madoura, kde Picasso vytvářel a maloval keramiku. Vzal si ji roku 1961 a byli spolu až do konce Picassova života. Kromě manželky měl i množství milenek. Byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti se třemi ženami.

Picasso byl známá osobnost a lidé se zajímali jak o jeho díla, tak o jeho osobní život. Byl všestranným umělcem, dokonce účinkoval i ve filmu, například se objevil ve filmu ORFEOVA ZÁVĚŤ. Pokaždé, když se Picasso objevil ve filmu, hrál sám sebe. V roce 1955 se podílel na filmu PICASSOVO TAJEMSTVÍ.

Picassova pozdní díla byla směsicí stylů, jeho prostředky vyjadřování v neustálé proměně až do konce jeho života. Picasso se věnoval práci, byl odvážnější, jeho dílo barevnější a expresivnější. Mezi lety 1968 a 1971 vytvořil množství obrazů a stovky leptů. Jeho obrazy nebyly v jeho době nijak dobře přijímány, teprve později byl Picasso uznán za umělce, který byl často daleko před svou dobou.

Pablo Picasso zemřel 8. dubna 1973 v Mougins během oběda s přáteli. Jeho poslední slova byla „Připijte si na mě, na mé zdraví, víte, že já už pít nemohu." Byl pochován na zahradě zámku Vauvenargues. Jacqueline Roqueová nedovolila svým dětem, aby se zúčastnily pohřbu.

Picasso byl jedním z 250 sochařů, kteří vystavovali ve Philadelphii v létě 1949. Je jednou z nejvýznamnějších osobností umění dvacátého století. Společně s Georgesem Braquem je považován za zakladatele kubismu. Odhaduje se, že Picasso vytvořil asi 13.500 obrazů a skic, 100.000 rytin a tisků, 34.000 ilustrací a 300 skulptur a keramických děl. Jeho obrazy se prodávají za částky přesahující i 100 milionů dolarů.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2015 Steve Jobs - a.z.
1968 Monument
1960 Orfeova závěť

Dokumentární

2019 Icons (TV seriál) - a.z.
2013 Artistes et le parti, 1945 - 1968, Les (TV film) - a.z.
Cocteau Marais - Un couple mythique (TV film) - a.z.
Picasso! - a.z.
2012 Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
2011 Morente - a.z.
2010 Public Speaking - a.z.
Vrcholná éra Paříže: Zrod modernosti (TV film) - a.z.
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film) - a.z.
Záhadná historie (TV seriál) - a.z.
2003 Cocteau et compagnie
2002 Matisse-Picasso (TV film) - a.z.
2000 13 dní v životě Picassa (TV seriál) - a.z.
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál) - a.z.
1997 Legenden (TV seriál) - a.z.
1996 Paris Was a Woman - a.z.
1994 Yo Picasso (TV film) - a.z.
1989 Pablo Picasso: Réminiscences (TV film) - a.z.
1985 Picasso - a.z.
1981 Notre Dame de la Croisette - a.z.
1980 Cantique des créature: Pablo Picasso pintor, Le - a.z.
Picasso: A Painter's Diary (TV film) - a.z.
1969 Picasso
1964 Chroniques de France (TV seriál)
Ten Modern Artists (TV seriál)
1960 Picasso: Sir Kenneth Clark at the Tate Gallery (TV film)
1958 Monitor (TV seriál)
1956 Tajemný Picasso
1955 Picasso
1950 Ce siècle a cinquante ans - a.z.
Vie commence demain, La
1949 Bezoek aan Picasso
1937 Garoupe, La

TV pořady

1981 20 heures le journal (TV pořad) - a.z.
1967 Our World (TV pořad)
1956 En direct de... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace