Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès a jeho další nezapomenutelný kousek. Vždy budu obdivovat tohoto chlapíka, kterak ve své době dokázal stvořit něco takového. Nádherný zážitek, který se jen těžko popisuje. Tohle se prostě musí vidět. Pěkné kulisy i srandovní choreografie + neuvěřitelná tvůrčí fantazie a um. Mám rád jeho kousky a nedám na ně dopustit. Milionkrát lepší než většina té novodobé krátkometrážní tvorby. Na tuto Cestu na Měsíc jen tak nezapomenu… ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Cesta na měsíc je asi nejznámnějším dílem Meliese.Film působí,jakoby oživly ilustrace z románů Julesa Verna,jeho uchvacující pohádkovost,fantastičnost a trochu i dětinskost z něj dělají nejlepší sci-fi/pohádku,kterou jsem kdy viděl.Jediný problém u Meliese,který provází celou jeho tvorbu,jeho režijní styl je vlastně nafilmované divadelní představení a postavy se pohybují celý film ve stejné dálce od kamery,jakoby na jevišti.Měl jsem příležitost vidět dvě verze,jednu anglicky komentoval Francouz,kterému nebylo nic rozumět,takže bych spíš doporučil verzi s hudebním doprovodem. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov v histórii kinematorafie, asi prvý s dejom, ale keďže nemám stroj času, tak sa nedokážem vcítiť do vtedajšej doby a plne doceniť jeho kúzlo. Priznajme si, hodnotíme tu tieto faktory a nie dej. Kúzlo prvých televízorov už tiež vyprchalo. Po vzhliadnutí Huga musím jednu hviezdu pridať. To sa stáva, keď vidíte tak krásne zobrazený priebeh natáčania filmu ako nám predviedol Scorsese. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová adventura. Horizontální scrolling obrazovky, logické hádanky (jak se dostat na Něsíc), interakce, výstřední lokace (kongres, měsíční kráter), hledání a používání předmětů (nelogické píchání deštníkem do měsíčňanů je v duchu nelogiky některých adventur). Cesta na měsíc zakládá konvence, vychází z ničeho, je to příběh vytvořený čistě pro zábavu, echo budoucnosti. Méliès se v době, kdy byla filmová tvorba chápána jako zachycení každodenního života, projevil vpravdě vizionářsky. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Záběry přistání na Měsíci byly použity ve filmu The Adventures of Pluto Nash (contrastic)
  • Pre dĺžku až 280 m ho nechcel najprv kúpiť žiadny majiteľ kina. (Raccoon.city)
  • Jako dělostřelkyně vystupují tanečnice ze slavného pařížského baletu Chatelet. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno