Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všechny konspirační teorie o Američanech na Měsíci se, po jasném důkazu zvaném Cesta na Měsíc, jeví býti naprosto zbytečnými. Prvními lidmi na Měsíci totiž byli Francouzi a bylo to o rok dříve, než bratři Wrightové uskutečnili první skok s letadlem, který kdosi odvážně nazval první let. V té době ještě Měsíc z výšky spiklenecky pomrkával na Zemi a netušil, že za chvíli dostane raketou do oka. Cesta na Měsíc je úžasná záležitost a svět filmu musí být rád, že existoval vizionář Méliès, který svou nekonečnou fantazii dokázal přenést na filmové plátno. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dospívajícího fascinující. Dneska mi to přijde hezké. Už mi to nepřijde tak dávno, tak magické, jako když jsem dospíval. Ale 108 let od vzniku tohoto filmečku je z pohledu lidského života hodně dlouhý čas, ale z pohledu lidstva tohoto druhu. co je tady pár tisíc let, tak je lepší kinematografii mít, než ti lidé, co tu žili a neměli ji! ()

Reklama

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov v histórii kinematorafie, asi prvý s dejom, ale keďže nemám stroj času, tak sa nedokážem vcítiť do vtedajšej doby a plne doceniť jeho kúzlo. Priznajme si, hodnotíme tu tieto faktory a nie dej. Kúzlo prvých televízorov už tiež vyprchalo. Po vzhliadnutí Huga musím jednu hviezdu pridať. To sa stáva, keď vidíte tak krásne zobrazený priebeh natáčania filmu ako nám predviedol Scorsese. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Jako dělostřelkyně vystupují tanečnice ze slavného pařížského baletu Chatelet. (Pavlínka9)
  • V epizodě "The Series Has Landed" seriálu Futurama je Cesta na Měsíc parodována ve scéně, když Bender vrazí láhev piva do oka maskota měsíčního parku. (contrastic)
  • Výjev s raketou, která přistála v oku Měsíce, patří k nejznámějším obrazům v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama