Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (52)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektiv vyšetřuje vraždu ženy, ale vzhledem k tomu, že v případu figuruje člověk z vyšších míst, je tu doporučení se v případu příliš nerýpat, což pochopitelně vede k pravému opaku. Zápletka je tedy poněkud ohraná, ale produkce vsadila na specifické prostředí revolučního Egypta a to docela vyšlo. Všudypřítomná korupce, špína a ledabylé postupování policie, to všechno působilo hodně sugestivním dojmem. Podpořil to i výborný Fares Fares v hlavní roli. Kámenem úrazu je, že stejně jako asijská kinematografie má i ta arabská svá specifika, která mohou ne každému úplně sednout. U mě to bylo tak napůl a občas jsem měl problém i s pomalejším tempem vyprávění. Ale jinak to bylo celkem příjemné žánrové osvěžení, které se dá s lehce přivřenýma očima doporučit. 65% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborný snímek, kde je sice od začátku jasné, kdo je vrah, ale největším otazníkem je, jestli je vůbec možné ho kdy chytit. Výborná práce s kamerou, skvěle napsaný scénář, ale především extrémně věrohodně podaná situace kolem arabského jara v Egyptě v roce 2011. Všechny klobouky dolů a prosím o víc takových filmů! 80 % ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Prvních 5 minut mou mysl zaměstnávala úvaha, odkud pana detektiva znám. A po propojení se severskými titulky mi svítilo - dánské detektivky a Fares Fares. Ze zajímavého prostředí s výraznými prvky - korupce, súdánský chudáci, egyptská revoluce. Navíc s dějovými zvraty a koncem ne zcela čekaným. Rozhodně spokojenost. ( 52. KVIFF ) ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Ušlo mi to na domácom Art Film Feste, následne som to prespal vo Varoch. A až teraz konečne videl! Moderný, globalizovaný dôkaz, že NOIR je nadčasový fenomén a proste spoločenský MOOD...ktorý dokáže výborne fungovať aj v takom exotickom Egypte na pozadí búrlivej Arabskej jari... Btw, povesť nikotínového filmu platí na 110%! Narátal som cez 40 cigariet, čo je rozhodne viac ako 33, ktoré v klasike Preč od minulosti (1947) narátal Eddie Muller :) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Faresa pomerne dosť žeriem už od Oddelenia Q a v thrilleri Nile Hilton bol azda ešte o kus výraznejší. Skvelá atmosféra ťažiaca z odlišnej, nám veľmi vzdialenej kultúry, no taktiež z korupcie, ktorá bohužiaľ hýbe aj krajinami východnej Európy, Slovensko nevynímajúc. Na filme ma mimo iného mimoriadne zaujalo, že sa narozdiel od väčšiny kriminálneho žánru na prvom mieste nezaoberal samotným vyšetrovaním, ale práve spomínaným systémom nenažraného úplatkárstva, kde má dokonca aj ľudský život svoju cenu. A nie príliš veľkú. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Až po čase od úspěchu filmu jej reflektovala egyptská média. V hlavních státních novinách vyšel nacionalisticky laděný článek, oslavující mezinárodní úspěch egyptského režiséra s filmem odehrávajícím se v Egyptě. Přesto však film kvůli svému tématu nemůže být v Egyptě promítán. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Podrobnosti o egyptské policii získával režisér a scénárista Tarik Saleh na facebooku. Nechal se přidat do uzavřených skupin, kde spolu komunikovali egyptští policisté. Obraz nenáviděné zkorumpované instituce si doplnil o romantické příběhy jednotlivých policistů, kteří zde sdíleli tklivé písně nebo fotky z dovolených s partnerkami. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Tarik Saleh se nechal inspirovat reálným případem vraždy libanonské popové zpěvačky Suzanne Tamimové, dlouho propírané egyptskými médii. K ní došlo před necelými deseti lety v luxusním dubajském hotelu a na svědomí ji měl egyptský politický činitel. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama