foto

Tarik Saleh

  • nar. 28.1.1972 (45 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tarik Saleh je scenárista, režisér a producent. Už na konci 80. let se zapsal do dějin švédské kultury jako přední autor graffiti. Je autorem dokumentárního magazínu Alive in Cairo, Egypt 1995, na ten později navázal zásadním švédským undergroundovým magazínem Atlas.

V roce 2001 spolurežíroval provokativní dokument Sacrificio – Who Betrayed Che Guevara?. V roce 2009 dokončil animovaný celovečerní film Metropia (s elitním obsazením: Vincent Gallo, Juliette Lewisová, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Udo Kier ad.), který se stal úvodním snímkem Mezinárodního týdne kritiky v Benátkách a následně objel přes 65 festivalů.

Jeho klip z roku 2011 k písni I Follow Rivers pro zpěvačku Lykke Li má na YouTube desítky milionů zhlédnutí. V roce 2014 měl premiéru jeho kriminální thriller Tommy. Saleh je také spoluzakladatelem společnosti Atmo productions.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2017 Případ Nile Hilton
2014 Tommy
2009 Metropie

Dokumentární

2005 Gitmo
2002 Sacrificio: Who Betrayed Che Guevara (TV film)

Hudební videoklipy

2011 I Follow Rivers (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Případ Nile Hilton
2009 Metropie

Dokumentární

2005 Gitmo

Herecká filmografie

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace