Reklama

Reklama

Sobibor

(festivalový název)
  • Rusko Sobibor (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Základ filmu představuje reálná událost, k níž došlo v roce 1943 v nacistickém táboře smrti Sobibor na území Polska. Hlavním hrdinou filmu je sovětský Žid Alexandr Pečerskij, intendant a vojenský zásobovač, který to dotáhl až k hodnosti poručíka. V říjnu 1943 upadne do zajetí a ocitne se ve v táboře Sobibor, kam Židy nevozili kvůli práci, ale aby je zabili v plynových komorách. Alexandrovi, silnému na duchu a morálně pevnému, se podaří za tři týdny připravit plán internacionálního povstání vězňů ze západní Evropy a Polska. Toto povstání se stane jediným úspěšným za celou druhou světovou válku a skončí masovým útěkem vězňů z nacistického táboru smrti. (Nový ruský film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predošlá verzia z roku 1987 sa mi páčila oveľa viac, lebo fungovala aj po dejovej stránke a mala dostatočne vykreslené postavy. Táto verzia je oveľa drsnejšia, špinavejšia a dejovo strohejšia. Židia sú nonstop špinaví navonok, takže sa poriadne ani nedajú odlíšiť a Nemci sú zase z vnútra. Jedna jednorozmerná sviňa za druhou, ktorá sa vyžíva v mučení, terorizovaní a vraždení židov. Nad ostatnými vyniká jedine Christopher Lambert, ktorý tu má démonickú vizáž. Keďže ale nevie nemecky, tak je väčšinu filmu odkázaný hlavne na zlovestné pohľady. Ale aj to mu stačí a fakt som mu prial smrť. Znova si to ale už nepozriem a radšej si zopakujem pôvodnú verziu. 6/10. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pokud by nebyly mizerně vykresleny charaktery postav, což je za mne dosti důležitý parametr, obzvláště v takovémto žánru, byl by Sobibor ukázkovým prototypem toho, co si představuji pod pojmem válečný film z prostředí nazi camps. Chabenskij si v mnoha scénách nebral servítky a autenticky ztvárnil ve vyváženém poměru jak utrpení židů, tak brutální řádění nejen zkorumpovaných nacistických důstojníků, přičemž neopomenul ani pověstné kápy. Lehký poetický závěr je pak poctou jednomu z mála úspěšných útěků z vyhlazovacích táborů, které se za 2SV uskutečnily. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě s jakou surovou samozřejmostí byl příběh vyprávěn, což mu tedy přidalo na síle, ale dívat na ty nackovský odpornosti dá člověku prostě zabrat. Moc se nepracovalo s postavama a i děj je trošku chatrnější, je vidět, že vše se zaměřovalo především na ukázkou jakému strašnému peklu byli židi vystaveni. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, že tv film Útěk ze Sobiboru, který pojednává o jedné z nejfantastičtějších a nejakčnějších akcí druhé světové války útěk z vyhlazovacího tábora ( ne koncentrační ale rovnou likvidační -všichni krom pár lidí na práci okamžitě zlikvidováni v tisících za hodinu ) by si zasloužil remake s větším rozpočtem a realističtější akcí, protože ten film o systematickém vraždění židů ukáže desetkrát víc než Schindlerův seznam. Rusové jej tedy natočili a to způsobem, který mne jako někoho kdo má k danému tématu načteno kilometry nepřesvědčil, že krom vizuálu a výpravy by byl větším přínosem. Už první likvidace prvního transportu je úplně mimo realitu, v které byly stovky nahých žen hnány mlácením a křikem úzkou uličkou do plynové komory, kde byly udušeny plynem z benzínového motoru. Tady je pár nahých žen ( Michalina Olszanská zase nahá, ale hned zklamání, že tam nehraje celý film ) v klidu doprovozeno do sprch a puštěn plyn a na vše kouká okénkem Highlander. odklon od reality moc velký. Ten tv film se držel faktů celkově precizněji, ikdyž všichni mluvili perfektní angličtinou. V tomto filmu je přeci jen lepší samotný útěk poslední čtvrtina filmu, což je zfilmováno akčně a realisticky a nepůsobí to tak divadelně levně ikdyž teatrálnost tomu nechybí. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Od Rusov ako blesk z čistého neba prišiel tento perfektný historický film na tému holokaust. Takmer dve hodiny čírej hrôzy v samotnom srdci pekla, v jednom z najmasovejších a najhorších vyhladzovacích táborov, ďaleko na východe okupovaného Poľska. Už od úvodných minút ma film neuveriteľne tiesnivú a priam podmanivo autentickú atmosféru. Budete sa cítiť ako keby ste v tom tábore boli vy. Príbeh od začiatku tlačí maximálne na emócie a nedá vám vydýchnuť ani na sekundu. Scéna kde do tábora dorazí nový transport, naivných, nič netušiacich ľudí, ktorí sa dokonca tešia na nový život, je mimoriadne skľučujúca a desivá zároveň. Každý, kto aspoň trošku zavadil o tému holokaustu vie, čo sa s nimi za pár minút stane. A práve to je najhoršie. Ten pocit bezmocnosti, beznádeje a strachu. O niekoľko hodín už len stúpajú hore komínom ako dym. Sobibor je spolu s maďarským Saul fia jednoznačne najlepší film na tému holokaust posledných možno piatich rokov. Určite by som privítal hlavne od Rusov alebo Poliakov viac takých kúskov. Veľmi zaujímavé by bolo vidieť zfilmovaný príbeh ďalších dvoch veľkých vyhladzovacích táborov na východe, Treblinky a Belzecu. Uvidíme... ale Sobibor určite odporúčam, hlavne fanúšikom vojnových a mimoriadne drsných filmov. 85 %!! ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Litvě ve městě Vilnius. (BMW12)

Reklama

Reklama