Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh mexického revolucionára Emiliana Zapatu, ktorý sa postavil na čelo vzbury proti skorumpovanej a despotickej diktatúre prezidenta Porfiria Diaza na počiatku 20. storočia.  Emiliano Zapata (Marlon Brando) je Indián narodený v Mexiku do dobrej rodiny, avšak bez akéhokoľvek majetku. Opustí svoj domov, vzdialenú provinciu Morelos, a príde do Mexico City, aby získal späť odcudzenú ornú pôdu a mohol žiť lepšie než iba skrývajúc sa v horách. Keď ho prezident Diaz (Fay Roope) odmietne, kriticky sa vyjadrí na jeho adresu, čo ho dostane do vážneho nebezpečenstva. Keď na dôvažok vyslobodí väzňa miestnej milície, stane sa z neho vydedenec. S podporou potulného intelektuála Fernanda (Joseph Wiseman) sa pridá k Donovi Francescovi Maderovi (Harold Gordon) a stane sa veliteľom jeho armády na juhu, podobne ako Pancho Villa  (Alan Reed) na severe.
Maderovi sa podarí zvrhnúť Diaza a stane sa prezidentom, no skutočná moc leží v rukách veliteľa armády Huertu (Frank Silvera), ktorý nového prezidenta zavraždí, keď chce vyjadriť podporu svojim spolubojovníkom. Zapata a Villa opäť povstanú a po ďalšom víťazstve hľadajú niekoho, kto by prevzal velenie. Nakoniec sa prezidentom stane Zapata, no aj on prepadne kliatbe moci a čoskoro koná takmer rovnako kruto ako Diaz.
Aby získal späť aspoň časť zo svojich ideálov, vráti sa do svojho rodiska, aby tam vyšetril sťažnosti namierené voči jeho bratovi Eufemiovi (Anthony Quinn). Na jeho miesto nastúpia noví lídri a povzbudzovaní zdanlivo nesmrteľným Fernandom dôjdu k záveru, že Zapata je hrozbou pre nový režim. (Incantator)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Americký životopisný film o mexickém lidovém revolucionáři Emilianu Zapatovi (1879-1919), jenž zformoval ozbrojenou skupinu, nazývanou Osvobozenecká armáda jihu a s níž bojoval proti tehdejšímu diktátoru Porfiriu Diazovi a nespravedlivě rozděleným pozemkům. V hlavní roli mexického národního hrdiny se představil více než přesvědčivý M. Brando, jehož charisma v tomto dramatu dosahovalo nebeských výšin a vůbec mě nepřekvapuje, že patřil k největším hollywoodským svůdníkům. Snímek nabízí ke zhlédnutí počátky zapatistického hnutí v jeho domovské chudé provincii Morelos (asi 200 km jižně od hlavního města) kolem roku 1910, úspěchy organizace a svržení tyrana, po němž nastoupil Francisco Madero. Nový prezident se pokusil provést pozemkovou reformu, avšak byl odstraněn ambiciózním vojenským velitelem Huertou. Na odpor proti novému prezidentovi, jenž měl podporu USA, se zvedla velká protihuertovská opozice, v níž spolupracovaly odbojové skupiny po celém Mexiku (E. Zapata, Pancho Villa, Á. Obregón či V. Carranza). Po Huertově pádu se na krátkou dobu stal prezidentem i Zapata, avšak když zjistil, že je jeho chování k chudým zemědělcům stejně odtažité jako u jeho předchůdců, vrátil se zpět do Morelos. Po nějaké době byl shledán nepohodlným, byl vlákán do léčky a usmrcen. V roli jeho ženy, marně ho před pastí varující, se představila J. Petersová a jeho bratra Eufemia Zapatu hrál mexický rodák A. Quinn. Dílo slavného režiséra tureckého původu E. Kazana popisuje poměrně věrně události mexické revoluce, do nichž se zapojil charismatický vůdce E. Zapata, po němž jsou dodnes pojmenovány města a obce po celém Mexiku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Viva Zapata je zajímavý pohled na mexickou revoluční historii, která vypadá skoro jako česká politická scéna. Také tady přichází stále noví a noví vůdci, ale pro obyčejný lid se nic nemění. A tak právo drobných rolníků, vykořisťovaných bohatými velkostatkáři vyráží znovu a znovu bránit pologramotný rolnický vůdce Zapata, který je trnem v oku všem vládcům - ať už diktátora Diaze, naivního a neschopného idealisty Madery či revolučního generála Huerty. Jako učebnice historie zajímavé, neměl jsem problém Brandovi věřit mexického revolucionáře. Ale bohužel jinak docela nudné, zkratkovité a plné teatrálního přehrávání. Navíc Kazan nezvládá bitevní scény, které jsou natáčeny tak nějak mimoděk a chaoticky. Takže za 3*. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jednak perfektní, bezchybná, názorná učebnice mexického dějepisu, v níž se jména jako Diaz, Madero, Huerta, Pancho Villa a další objevují takřka v nezkreslené podobě. A pak, ó, to blaho! Přesně takhle bych si býval představoval mladého Vito Corleona, kdyby ho nebyl býval dostal Niro. Tento mladý, roztěkaný, uhuhlaný, rozpolcený a odpovědností unavený Brando je jeden z nejsilnějších, které jsem měl kdy štěstí zhlédnout. Donutil mě, snad poprvé v životě, abych z celého srdce fandil tomuto lidovému revolucionáři, jehož Marlon vystihl tak, že se musel stát modlou všech těch nejen yucatánských indiánů, kteří pod jeho vedením a posléze pouze pod slávou jeho jména vedli více než stoletý boj proti všem a každému. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zapata nepatří mezi významné Kazanovy filmy - Pinky nebo V Brooklynu roste strom bych rozhodně hodnotil lépe. A Marlon? Toho posuzovat asi vůbec nejde. Tomu člověk buď propadne nebo - je ještě nějaká jiná možnost? A Zapata? Ten samozřejmě nezemřel; právě organizuje další neo-zapatistickou vlnu. A Mexiko? Kdo ví, jaké to tam bylo, kdo kolaboroval s kým a bojoval proti komu. Nejvíc o tom může říct Jorge Luis Borges, a ten zná stejně jen několik příběhů ze života sedláků, zato hodně silných... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Elia Kazan /Streetcar named Desire, Velka Reka, East from Eden/ natocil sympaticky film o Emilianovi Zapatovi, ktoreho sa bravurne zhostil Marlon Brando /The Men, StreetCar named Desire, neskor aj Kmotr/. Zapato bojuje proti skorumpovanej vlade Porfiria Diaza /bol prezidentom Mexika v case december 1884 - maj 1911/. Brando bol megatalent a jeho herecky rozsah bol vskutku obdivuhodny, co tuna aj dokazal. Film ma dobre tempo, a hoci nuda dostala isty priestor, film sa po dlhsej nudnej casti opat rozbehne. Okrem samotneho Marlona Brando tu hral aj Anthony Quinn /Felliniho La Strada/ a Joseph Wiseman /zaporak v bondovke Dr. No/. Takymito filmami mal pan Brando genialne vykrocene stat sa skutocnou legendou svetovej kinematografie, co aj realne dokazal : 89 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Henry Silva v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Frank DeKova v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama