Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Frigo "Kamenná Tvář" na mašině - nečekal jsem moc a dostal jsem jeden z nejzajímavějších němých filmů. Když si uvědomím, že to nahrával naživo, bez triků, např. v sedě na ojnici kol v jedoucím vlaku, tak klobouk dolů. A navíc film byl natočen na základě skutečné historické události z občanské války. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n3xh108cLbo ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač k dnešku stár neuvěřitelných 80 let (!) - působí formou vyprávění a prací kamery až velmi moderně a nebýt komických výstupů B.K. a jisté nadsázky celého příběhu, šlo by (myslím že i dle dnešních měřítek) o regulérní válečné drama s milostnou zápletkou a vlastně i o akční film. Myslím proto, že není zcela relevantní nazývat tenhle film groteskou - a zvláště pak jej nějak srovnávat se skutečnými krátkometrážními němými groteskami té doby i třeba s filmy Ch. Chaplina. Každopádně je to skvělý a stále okouzlující film, vskutku po právu jeden ze základních pilířů zlatého fondu světové kinematografie... ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Bájný Frigo. Film, nebojím se to říci, dle mého názoru vzkvétá. Zraje jako víno. Je to "pohádka" v dnešní době. Po zhlédnutí se lehce pousmějeme a přemýšlíme, jak se některé "efekty" točily před mnoha a mnoha lety. Nedávno jsem zjistil, že Frigo na mašině se řadí mezi nejdražší němé filmy. Ani se tomu nedivím. Ale stál za to. Pan Keaton nebyl herec, myslím, že si ani neuvědomoval, že hraje. Byla to osoba plná života. Měl jsem z něho pocit, že chce divákovi předvést nejlepší výkon. Povedlo se mu to. Výsledek opravdu stál za to. Velmi si cením tohoto snímku, který mám na VHS i DVD. Řadím tento "materiál" na nejvyšší pozice v mé "skromné" filmotéce. Nikdy na pana Friga nezapomenu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vo filmografii Bustera Keatona, kde stvárnil svoje najpopulárnejšie alter ego, sa vyskytuje mnoho nezabudnuteľných komédií. My sme sa rozhodli do nášho výberu vybrať tú najvýraznejšiu. Neuveriteľne nadupaná jazda plná humoru a skvelých akčných scén sa pravideľne objavuje v každom rebríčku o najlepšie diela kinematografie a rozhodne by ste si ju pre jej vek, nemali nechať ujsť. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že jde o jednoznačně nejlepší film Bustera Keatona (z mého pohledu s ním o tento titul soupeří Frigo jako Sherlock Holmes a Plavčík na sladké vodě), ale je to skvělá podívaná, které nelze vytknout vůbec nic. Propracované akční scény, kouzelný humor, poněkud netradiční, ale působivá válečná atmosféra, kaskadérské kousky jedna báseň... Kéž by se Buster dozvěděl, kolik lidí dnes tenhle famózní biják, jenž v době vzniku kritika strhala, bezvýhradně zbožňuje. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Nezaměnitelný komik Buster Keaton, zvaný též „Kamenná tvář”, postavil ideu filmu na memoárech Williama Pittengera „Velká železniční honička”. Ačkoliv sám pocházel z oblasti Unie, rozhodl se změnit historii a příběh vytvořil z pohledu otrokářského Jihu. Navíc mu hodlal vtisknout komediální ráz, což mu přineslo nemalé problémy. (classic)
  • Lokomotíva Generál bola počas americkej občianskej vojny naozaj ukradnutá. (Raketoplan)
  • Kvůli vysokým produkčním výdajům a diváckému neúspěchu – film nebyl přijat zřejmě kvůli tomu, že diváci čekali jednoduchou komedii a místo toho dostali historické drama s gagy – byl Buster Keaton donucen podepsat nevýhodnou smlouvu se společností MGM, která mu sebrala prakticky veškerou tvůrčí svobodu. (Rosana)

Reklama

Reklama