Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolínání humorného, vlasteneckého a patetického, zhruba tak lze také charakterizovat nápaditý Keatonův film. Z dnešního hlediska nejvíce zaujme jeho zaměření: Hrdiny jsou konfederační rozbíječští Jižané, bojující proti abolicionistickému unionistickému Severu legendárního amerického prezidenta Abrahama Abe Lincolna za lidská práva svých černých (dnes afroamerických) spoluobčanů. To vše v jednom z nejkrvavějších konfliktů předminulého století, který v mnohém předjal války století minulého. Keatnovi se podařilo zachytit právě tuto odvrácenou tvář války a dostat ji do truchlosměšné podoby, v níž je ještě toto neblahé poselství nejsnáz stravitelné. Tím spíš lze vychutnávat filmové finesy a pokroutky, které by člověk spíše očekával u filmu neskonale později natočeného. Keaton nám tak podává svou ruku přes dnes již osmdesátiletou propast času. Neodmítejme ji. Je to ruka nejen přátelská, ale i ruka objevující a inspirující. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vo filmografii Bustera Keatona, kde stvárnil svoje najpopulárnejšie alter ego, sa vyskytuje mnoho nezabudnuteľných komédií. My sme sa rozhodli do nášho výberu vybrať tú najvýraznejšiu. Neuveriteľne nadupaná jazda plná humoru a skvelých akčných scén sa pravideľne objavuje v každom rebríčku o najlepšie diela kinematografie a rozhodne by ste si ju pre jej vek, nemali nechať ujsť. ()

Reklama

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton je takový „Wallace and Gromit“ reálného (potažmo filmového) světa – v podstatě veškerá jeho komika je založena na jeho kutilství a vynalézavosti. A to ať již mluvíme o různých mechanických kulisách, pohyblivém prostředí a vlastně celém rozvržení mizanscény. Nutno podotknout, že v tomto ohledu je Keaton takřka nedostižný - ostatně málokterý z komiků němé éry se dodnes těší takové oblibě, jako on - snad s výjimkou Chaplina. Zatímco Chaplin však nezestárl kvůli svému velkému humanismu, Keaton je ceněn především pro svůj technokratismus. V některých případech se divák ani nestačí divit, kam na ty své nápady chodí. Třeba jeho honičky dodnes patří k nejpropracovanějším vůbec. Jsou jako perfektně složené domino – vše je postaveno předem, tak aby jednotlivé dílky technologických vychytávek a „gatjetů“ do sebe zapadaly v dokonalých rozestupech. Pak už stačí jen příchod hybatele (samotného Keatona), který složitý mechanismus spustí a stane se (díky své akrobatické průpravě) jeho nedílnou součástí. Proto se příběhy Friga točí vždy kolem nějakého domu, lodi, vlaku a dalších neživých předmětů (v kontrastu třeba s Chaplinovým člověkem jako středobodem obrazu). Možná namítnete, že v tomto případě je ve filmu i milostná linie. A já si myslím, že jsou zde dokonce dvě. Jedna probíhá mezi Johnniem a Annabelle. Druhá pak sleduje láskyplný vztah Johnnieho k jeho lokomotivě. A já mám velmi silné podezření, že ta druhá je (přinejmenším pro Keatona) mnohem podstatnější. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, ze je to film na velmi vysokej urovni s prihliadnutim na rok 1926 a jednoznacne by si zasluzil plnych 5 hviezdiciek, ale niektore Chaplinove eskapady sa mi pacili trosku viac :-) Avsak Buster Keaton ma u mna samozrejme velke plus, pretoze aj on je genius, akym sposobom tuto komediu dokazal natocit a pritom predpokladam, ze to neboli triky, ale skutocne sceny, kde mnohokrat riskoval zivot. Scena padu vlaku na moste bola taktiez super, avsak chvilkami bol dej trosicku nudny. Mozno to bolo aj tym, ze som bol moc unaveny. Inac neviem, aku verziu ste videli vy, ja som mal stastie na tu dlhsiu 107 minutovu verziu, kedze na CSFD je 75 minutova. Ktovie, mozno by sa mi viac pacila ta 75 minutova... 11.06.2010 ______ Buster Keaton - (Johnny Gray) +++ Marion Mack - (Annabelle Lee) +++ Jim Farley - (Generál Thatcher) +++ Charles Henry Smith - (Annabellin otec) +++ Frank Barnes - (Annabellin brat) +++ Produkcia: Buster Keaton +++ Hudba: Carl Davis (1987), Robert Israel (1995), Joe Hisaishi, The Alloy Orchestra (2003) +++ ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že nemá žiaden zmysel zrovnávať Charlesa Chaplina a Bustera Keatona mimo kritéria jediného, nemej groteske príznačne vlastného humoru a vtipnosti. Chaplinove filmy často ruka v ruke so sociológiou mestského človeka privádzajú na plátno inovatívne postupy, no tiež kopírujú schému, s drobnými obmenami opakujú totožné scény/motívy a súdržnosť jeho dlhších filmov je kolísavá. Naproti tomu Buster Keaton, ktorému sú mestské uličky neraz úzke, dokáže udržiavať tempo a premyslené scény plné kaskadérskych kúskov v rámci jednotlivých pasáží i celého filmu na rovnakej úrovni. A práve preto je aj zábavnejší. Olejom odhora nadol dokonale premazaná Frigova mašina ani na chvíľu nespomaľuje, nepoľavuje v kadencii vtipov a nestráca nič zo svojej dynamiky, len sa rúti priamo a plynulo vpred k diváckym ováciám. Skutočný blockbuster nemej éry, vyrovnávajúci sa s románopiseckými konfliktmi Severu a Juhu (láska a vojna) svojsky a humorne. 90% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Keatonův manažer Bert Jackson sehnal pro natáčení další dva stroje. Lokomotiva Texas #44 (1881) přežila, další nejmenovaná dostala ve filmu specifickou roli. (classic)
  • Buster Keaton (Johnnie) si na pyrotechnika zahrál při ranách z děla – první výstřel byl příliš silný a Buster málem přišel o prsty. Posléze ladil intenzitu kanonády dávkováním střelného prachu za pomoci pinzety. (classic)

Reklama

Reklama