Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že nemá žiaden zmysel zrovnávať Charlesa Chaplina a Bustera Keatona mimo kritéria jediného, nemej groteske príznačne vlastného humoru a vtipnosti. Chaplinove filmy často ruka v ruke so sociológiou mestského človeka privádzajú na plátno inovatívne postupy, no tiež kopírujú schému, s drobnými obmenami opakujú totožné scény/motívy a súdržnosť jeho dlhších filmov je kolísavá. Naproti tomu Buster Keaton, ktorému sú mestské uličky neraz úzke, dokáže udržiavať tempo a premyslené scény plné kaskadérskych kúskov v rámci jednotlivých pasáží i celého filmu na rovnakej úrovni. A práve preto je aj zábavnejší. Olejom odhora nadol dokonale premazaná Frigova mašina ani na chvíľu nespomaľuje, nepoľavuje v kadencii vtipov a nestráca nič zo svojej dynamiky, len sa rúti priamo a plynulo vpred k diváckym ováciám. Skutočný blockbuster nemej éry, vyrovnávajúci sa s románopiseckými konfliktmi Severu a Juhu (láska a vojna) svojsky a humorne. 90% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Keatonovka jak se patří. Frigo v tísni nejprve řeší dilema hrdé přítelkyně, která ho v časech občanské války bez uniformy nechce, a navzdory osudu se stává válečným hrdinou. Tomuto procesu je naštěstí drahá polovička přítomna, takže na závěr nemá problém uznat mužíčkovy zásluhy. Pointou všeho se stává bezmocná scéna, kdy Frigo netuší, jestli polovičku uškrtit nebo políbit a proto zvládne obojí. #LFŠ ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Frigo na mašině je děsně nadčasový snímek. I když se jedná o němý film, ani dnešní klipové publikum by se u něj nenudilo. Rychlé střihy, stálá akce, gigantické scény (souboj armád, zničení lokomotivy) to všechno drží pozornost diváka po celý 78 minut. No a k tomu samozřejmě šašek Keaton, který ač groteskně, vystŕihává jednu ze svých nejlepších rolí, ne-li nejlepší. Frigo na mašiné stojí za to a já mu dávám s čistým svědomím plný počet hvězd. There were two loves in his life: his engine and... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pojmout jednu ze slavných epizod americké historie jako drama, dobrodružství a současně jako grotesku, je samo o sobě geniální. A když ještě navíc podaří všechno dokonale vybalancovat, takže z toho nikde příliš nevyčnívá ani ztřeštěnost grotesky, ale třeba ani naivita romantické linky či patetická oslava dějin, je i po devadesáti letech radost to sledovat. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

FRIGO NA MAŠINĚ je jedním z těch mistrovských děl, do nichž tvůrci vložili veškeré svoje ambice, schopnosti, peníze… a leckdy i budoucnost. Pro pochopení jeho významu je podstatné uvědomit si zvláštní paradox: Keaton tvořil bez detailních scenáristických příprav a jeho obrovskou kreativitu burcovaly především konkrétní problémy a výzvy, kterak se vyjevovaly během vzniku filmu. Současně ale patřil a patří mezi nejvíce perfekcionistické, důsledné a konceptuální filmaře americké kinematografie. ___ A právě FRIGO NA MAŠINĚ nejlépe demonstruje, jak marné je ho zaškatulkovat – jako režiséra i jako herce. Film má mnohem blíže k historickým velkofilmům a dobrodružným spektáklům než k dobovým komediím. Zároveň ale historické filmy přesahoval mírou pečlivosti při rekonstrukci konkrétní události americké občanské války a dobrodružné spektákly neokázalým stoicismem, s nímž inscenuje náročné kaskadérské kousky, opulentní sekvence s velkými stroji a davové scény snímané nevídanými šesti kamerami.  Současně jde však o vysoce konceptuální film, o umělecký experiment s vypravěčskou symetrií, s rozvíjením prvků v opakováních a variacích – jenž zas a znovu zcela inovativním způsobem využívá pronásledování jako schéma, které žene celý film kupředu na cestě tam a zase zpátky. ___  I tady ovšem můžeme vidět i konkrétnější kontinuitu v Keatonově práci, a sice zapojení centrálního dopravního prostředku coby scelujícího motivu provázejícího (nás) napříč sérií situací, leč s opačným akcentem. Kupříkladu ve filmu FRIGO VE ČLUNU používal lodě jako rozcestníku ke spoustě tzv. nemožných gagů v okouzlující demonstraci strašně vtipných věcí. Oproti tomu ve FRIGOVI NA MAŠINĚ využil lokomotivy jako rozcestníku ke komedii, která činí věci strašně vtipnými, aniž by přestala být působivým filmem o věcech, které jsou venkoncem především strašné. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Paradoxní je, že jak si Američané většinou pečlivě hlídají autorská práva, tady došlo ke značnému pochybení, proto je film de facto veřejně přístupný a z toho důvodu existuje na internetu i streamovacích webech mnoho variant s různým vročením – většinou se jedná o kopie velmi špatné kvality i střihu. (classic)
  • Lokomotíva Generál bola počas americkej občianskej vojny naozaj ukradnutá. (Raketoplan)
  • Nezaměnitelný komik Buster Keaton, zvaný též „Kamenná tvář”, postavil ideu filmu na memoárech Williama Pittengera „Velká železniční honička”. Ačkoliv sám pocházel z oblasti Unie, rozhodl se změnit historii a příběh vytvořil z pohledu otrokářského Jihu. Navíc mu hodlal vtisknout komediální ráz, což mu přineslo nemalé problémy. (classic)

Reklama

Reklama