Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (333)

castor 

všechny recenze uživatele

Měli jsme Lvího krále, Knihu džunglí, Aladina a teď dostáváme Mulan. Dospělejší pohádku, která se od původního animáku z roku 1998 odchyluje, neobtěžuje muzikálovými čísly, nemá veselé vedlejší postavičky a udává realističtější tón. A za mě to solidně funguje. I když moc nekomentuju, jak moc je ve výsledku tlačená „ženská síla“. Místo Mushu tu (zbytečně) poletuje symbolický fénix, jinak mnohé zůstává. Aby se Čína ubránila nájezdníkům ze severu, každá rodina musí vyslat do armády jednoho muže. Jenže tahle rodinka má dvě dcery. Chromému otci Mulan v noci šlohne zbroj a vydává se do armády v převleku za muže místo něj. Zbytek asi znáte. U Disneyho se na experimenty příliš nehraje a jsou meze, které nelze překročit a hrany, které nelze ohýbat. Mulan je přesto jiná. Sice tak nestrhne vizuálem a triky jako to dokázal Aladin, ovšem je hravá, autentická, barevná, nápaditá. I ty mohutné hory v pozadí jsou fajn. Novozélanďanka Niki Caro (žena, jak jinak) sice byla na začátku své kariéry zajímavější, zase tak moc chyb, jak by se z hodnocení mohlo zdát, ovšem neudělala. Yifei Liu není prvoplánová kráska, ale do role mi sedla, zároveň mě bavilo poznávat legendy čínského filmu (i když trochu nevyužité) jako Li Gong nebo Jeta Li. Tři hvězdy a kousek. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Uff,to byla nádhera.Silná a odhodlaná čínská dívka se jménem Mulan je už od malička velmi silnou osobností a i když je svou rodinou stále bez úspěchu tlačena ke sňatku tak zůstává srdcem bojovnicí.Když rouranské kmeny začnou decimovat císařovo vojsko tak je vydán příkaz,že do armády musí vstoupit aspoň jeden muž z každé rodiny,ale protože Mulan nemá bratra tak se nabídne její otec,že pojede bojovat.Mladá bojovnice nechce nechat otce bojovat a tak tajně v noci odjede s povolávacím rozkazem k armádě převlečená za muže.V armádě podstoupí tvrdý výcvik a svou chytrostí a předvídavostí se svým vojskem zvítězí nad rouranskými kmeny,ale provalí se její pravá identita.Je vyhnána z armády,ale vrátí se,aby císařovu vojsku znovu pomohla.Vydá se s několika vojáky do císařova města a zachrání císaře.Ve filmu je několik bitev a docela mě překvapila ta se sněhovou lavinou,protože to jsem v historickém filmu ještě neviděl.Časem se statečná Mulan vrátí do rodné vesnice kde dojemné setkání s rodinou napraví všechny křivdy z minulosti.Závěrečný song od Christiny Aguilery-Loyal Brave True se také velmi povedl a do tohoto filmu skvěle zapadl. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

To, že sa zmenil oproti animovanej Disney verzii z roku 1998 štýl prednesu, čiže sa minimalizovala rozprávkovosť a fantasy motívy, možno brať aj ako plus, ale aj mínus. Plus v tom, že sa nešlo ako cez kopirák ( KRÁSKA A ZVIERA, LEVÍ KRÁĽ, ALADIN ) a snímok si vytvoril vlastný pohľad ( v tomto prípade je to skôr pohľad historického veľkofilmu ). Mínus v tom, že v tomto prípade by ani možno nevadilo, že by sa išlo cez kopírku a dostali by sme humorné fantasy dobrodružstvo pre celú rodinu. Takže kadiaľ cesta vedie? Ono, je to dobre tak ako to je. Je to veľkolepý spektákel s nákladnými scénami, a nákladným moralizovaním ( hlavne v závere si človek uvedomí, že žije v roku 2020, keď sa tu rieši viac politická korektnosť, ako hladomor ). ()

Macejko odpad!

všechny recenze uživatele

Príšerne zrežírovaná a dramaturgicky totálne nezvládnutá sračka, ktorá s pôvodným filmom nemá takmer nič spoločné. A tak je to vlastne najlepšie. Tragédka Niki Caro nemá ani len elementárnu schopnosť vyrozprávať príbeh a Jaffa so Silverkou týmto zúfalstvom definitívne potvrdili, že scenár k Zrodeniu Planéty opíc sa im podaril iba úplnou náhodou. Yifei Liu v hlavnej úlohe je podľa všetkého nielen zapálená súdružka (takže si zhovievavosť nezaslúži už z princípu), ale predovšetkým - a celkom evidentne - aj veľmi zlá herečka, ktorá má jediné šťastie, že nominanta na všetky Zlaté maliny už tento film má v podobe Jeta Liho, ktorého cisár je tak katatonicky mimo, že zvyšní členovia obsadenia pôsobia minimálne ako niekoľkonásobní držitelia Oscara za celoživotné dielo. Naozaj vďaka aspoň za tradične charizmatického tatka Tziho Ma (jediný zdroj tej štipky emócií v celom filme) a za prepálenú hunskú (teda pardon, žužanskú... ani sa nepýtajte) držku Jasona Scotta Leeho. Obligátnu pochvalu za výpravu tentokrát vynechám, pretože ako jediný dôkaz adekvátneho využitia toho obrovského rozpočtu vyvoláva skôr smútok nad premrhanou príležitosťou (fakt vďaka, Niki!), a tak mi ako posledný klad stojaci za zmienku ostáva iba výborný soundtrack Harryho Gregsona-Williamsa. Som naozaj rád, že som Mulan radšej upirátil, pretože pri predstave, že by som tento ohavný, neo-disneyovský mamon podporil v kine (čo som chvíľu naozaj zvažoval), ma berú mdloby a v ústach cítim pachuť žlče. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy sa už v čínskej produkcii prakticky nevyskytujú, odmyslias si tie extrémne predigitalizované, na ktoré sa už nedá pozerať a veľmi mi chýbajú, preto som sa tešil aj na tento americký prírastok do žánru a Mulan ma teda nesklamal. Animovanú Disneyho verziu nepoznám, skôr tie jeho čínske verzie, takže absencia niektorých známych prvkov mi vôbec nevadila, skôr naopak, ale zase pribudli ďašie, niektoré lepšie, ale aj horšie. Príbeh je klasika a nielen pri tejto legende, tu nechýba žiadne klišé všetkých podobných filmov, ale mňa si to hneď získalo. Hlavne prvá polovica, v ktorej sa vlastne ešte nedeje to hlavné je výborná, postavu Mulan som si hneď obľúbil, od útleho detstva až do dospelosti, udeje sa tu toho dosť, život v civile a hlavne v armáde, k tomu atraktívny tréning, má to skvelú atmosféru a sympatické postavy, toto kľudne mohlo byť aj dvakrát dlhšie, užíval som si to. Druhá polovica je už akčnejšia, ale predsa len béčkovejšia, než by bolo vhodné, ale stále si to drží úroveň a nudiť to rozhodne nezačne. A poteší aj pekné finále, už po samotnej akcii. Obsadeniu nemám veľa výhrad, Yifei Liu je skvelá, sympatická, fandil som jej celý čas, Donnie Yen v úlohe inštruktora, mohol mať aj viac priestoru, ale vo všetkých svojich scénach je to ten sympaťák, ktorého som si už dávno obľúbil a trochu sa predvedie aj v akcii, Jet Li ako vládca je tu skôr z úcty k jeho osobe, nemá tu čo hrať, ale som rád, že som ho po dlhšej dobe zase chvíľu videl. Gong Li mám rád, ale táto jej čarodejnica bola dosť zbytočná a Jason Scott Lee sa tu vôbec nehodil, to je záporák vhodný do menších béčkových akčných filmov, nie do takéhoto veľkofilmu. Ale hlavne kladné postavy sú dobre obsadené a plné sympaťákov, ktorých som si hneď obľúbil. Pri akcii treba brať v prvom rade do úvahy, že je to vlastne rozprávka, nie žiadny historický veľkofilm, preto určite nemôžem byť sklamaný. Absencia krvi tým pádom neprekáža, súboje sú solídne, vizuálne, aj choreografiou a ani tá väčšia akcia nie je taká zlá. Len tú časť s lavínou by som vystrihol, prišlo mi to navyše a dosť mimo. Ale je to rozprávka, videl som aj horšie scény v serióznejších filmoch. Niki Caro to zvládla, dodala filmu presne tú atmosféru, ktorú som chcel, vizuál je pekný, výprava veľkolepá a veľmi pekná a je to ten kompromis medzi realitou a digitálom ktorý ešte znesiem. Takže ja som sa na Mulan tešil a aj keď je tu toho dosť, čo by sa dalo zlepšiť, dúfal som, že to dopadne aspoň takto. Pekný film a nevidel som ho posledný krát. 77% ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Yifei Liu (Mulan) předváděla 90 % všech svých kaskederských kousků sama – jízda na koni, boj s mečem, bojová umění a bitevní scény. (ČSFD)
  • Pro film bylo vyrobeno zhruba 4 000 zbraní a 1 114 různých kostýmů, na kterých pracovalo během tří měsíců asi 40 lidí. (Duoscop)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama