Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

choze 

všechny recenze uživatele

Souborné vydání Foglarovy stínadelské trilogie je mojí nejoblíbenější knihou pro děti a mládež vůbec a její uvěřitelné a stejně působivé zfilmování považuju za úkol náročný i pro ostříleného matadora, natož pro snaživého debutanta. Kotkův film, hlavně kvůli typově dobrým, ale dřevěným dětským hercům, kteří se nedokázali porvat s archaickou mluvou postav, nízkému rozpočtu a rozhodnutí vycházet jen z prvního dílu, nepůsobí ani uvěřitelně ani patřičně hutně a epicky. Děj je totiž tím pádem chudý a na celovečerní stopáž násilně roztažený a snaha o epičnost neustálými podhledy, jízdami a jeřáby budí dojem studentského cvičení křečovitě jedoucího na efekt. Nicméně nutno uznat, že ty varhanami podbarvené záběry na polorozpadlé baráky nebo na Rychlé šípy utíkající stínadelskými uličkami popř. černobílé flashbacky jsou úžasně traumatizující. Stejně jako Dlouhé bidlo, s pedofilním úsměvem a hlaholivým "TAK CO, ČERVENÁČKU?" beroucí na dvoře Červenáčka kolem ramen jako vězeňské kápo nováčka. Vlastně ne, to byla spíš strašná sranda :) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle se moc nepodařilo. Shlédl jsem to aspoň po 10 letech a můj tehdejší nepříliš dobrý dojem se potvrdil. Slabé tři hvězdičky, které dávám z nostalgie, kvůli působivé atmosféře a kvůli těm krásně ošouchaným exteriérům (ty by dnes už v reálu nenatočili a museli by si pomoci jedničkami a nulami). Vizuálně dobré, herecky nic moc.Doba těchto páně Foglarových příběhů již zřejmě uplynula, a dnešním "chlapcům a děvčatům" již asi nemají tyto co říci. Očividně už moc neříkaly dětským hercům zde hrajícím, jejich výkonům se nedá věřit, ty jejich rychlošípácké hlášky (himbajs, plantážníku...) jsou nějak nucené, ty vontské kožené bundy jsou v proletářské čtvrti nevěrohodné, BKP ouplně vedle... prostě - drhne to. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ti kluci tak mizerně hrají. Výběr dětských herců do rolí Rychlých šípů je v této verzi tragický. Jinak atmosféra, nádherné lokace starých, ještě neopravených, pražských uliček a zákoutí, hororové pasáže s Janem Tleskačem a strašidelná Stínadla, znázorněná přesně tak, jak jsem si je představovala v dětství, u knížky..., vše je výborné! ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Budeme-li se držet sešitové předlohy, na kterou se i dnes rád podívám, jsou Rychlé šípy kostýmy i typově velmi blízko. To je však bohužel asi jediné, co Petr Kotek trefil. Na Bohouše by mi ovšem více pasoval bývalý premiér Stanislav Gross. Vontská rada mi připomíná schůzi SSM a jediné co atmosféru drží, jsou poměrně slušné flashbacky a krásný Čepkův hlas do surrealistické hudby, která je ovšem vykradená z Hertzovy Panna a netvor. Ale připouštím, že postfoglarovská generace to možná může vidět jinak - jako dobrodružný a napínavý film. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

No a co, že tento kult má toporný herecký výkony, no a co, že je to jen plácání se do stehen, no a co, že to předloze a původnímu seriálu, nesahá ani pokotníky. Má to atmosféru takovou, až se z toho chce zabíjet 15 letý maniaky. Každá generace by měla mít svojí verzi téhle totální pubertální demagogie pana Foglara. By se vidělo, na jaké místo, byste pasovali tuto verzi. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama