foto

Hynek Bočan

  • nar. 29.4.1938 (78 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisérská dráha Hynka Bočana byla velmi přímočará. Hned po střední škole, v osmnácti letech, začíná studovat obor režie na pražské FAMU. Školu úspěšně ukončuje v roce 1961, a to absolventským krátkým hraným filmem Nenávist podle Drdovy povídky. Film je zařazen do distribuce pod názvem Hlídač dynamitu spolu s dalšími dvěma povídkami od stejného spisovatele, ale jiných režisérů.

Jiří Weiss, Karel Kachyňa a Jindřich Polák - to jsou jména režisérů, u nichž od r. 1961 postupně Hynek Bočan vykonával praxi asistenta režie v Barrandovských ateliérech.

V roce 1965 natočil svůj první celovečerní film Nikdo se nebude smát – tragikomickou historku střetu vědce s grafomanem. Za tento film obdržel Velkou cenu města Mannheimu na Filmovém týdnu v r. 1965 a cenu mladé kritiky na Západoněmeckých dnech krátkého filmu v Oberhausenu v r. 1966.

Následuje velmi zdařilá adaptace románu Vladimíra Párala Soukromá vichřice a vynikající historický snímek Čest a sláva z r. 1968, za který Hynek Bočan získává na MFF v Benátkách Passinettiho cenu italské filmové kritiky. Doma šel film za normalizace do trezoru, protože i přes to, že se děj odehrává na konci 30leté války, vyčnívaly z něj jasné nadčasové reminiscence.

Po zdařilé adaptaci Rychlých šípů, které pro TV seriál nesly jméno Záhada hlavolamu, se Bočanova tvorba jak filmová, tak televizní ocitá v normalizační šedi, což velmi dobře vyciťují i zde hodnotící diváci. Z této šedi mírně vystupuje další knižní adaptace Svatební cesta do Jíljí a seriál Slavné historky zbojnické.

Po roce 1989 vytváří pro Českou televizi velmi silné dílo, a to čtyřdílný TV film Přítelkyně z domu smutku, ve kterém se mu podaří plně přenést na TV obrazovku atmosféru Románu – pravda od Evy Kantůrkové.

Hynek Bočan i přes výkyvy v jeho tvorbě rozhodně patří k tomu lepšímu v naší filmové i televizní režii.

Pavel P. "PaRi" Ries

Režijní filmografie

2014 Piknik (TV film)
2012 Zdivočelá země (TV seriál)
Epilog: Maděrovy pětasedmdesáté narozeniny (S04E13)
Maděra na kolenou (S04E12)
Vraždy (S04E11)
Putnova poslední pomoc (S04E10)
Poklad (S04E09)
další epizody
2009 Láska rohatá (TV film)
Princezna Ano (TV film)
2008 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S03E12)
Epizoda 11 (S03E11)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Uniforma (TV film)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody
Žabák (TV film)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1997 Zdivočelá země
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody
1996 Bumerang
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Co teď a co potom: Dno (TV film)
Klauni a vlastenci (TV film)
Kučírek versus Kučírek (TV film)
Pofoukej mi jahody (TV film)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1987 Měsíční noc (TV film)
Nezkušený duch (TV film)
Otevřené okno (TV film)
1986 Česáč (TV film)
Nám se to stát nemůže (TV film)
Rytíř (TV film)
Smích se lepí na paty
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 S čerty nejsou žerty
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
1983 Díra ve zdi (TV film)
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
1982 Šéfe, to je věc! (TV film)
Vinobraní
1981 Pytláci
1980 Hrdina se nebojí (TV film)
Nenechte se rušit! (TV film)
Půl domu bez ženicha
Změna napětí (TV film)
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Lustr (TV film)
Tvář za sklem
1978 Plotýnky na tři dny (TV film)
Pošli jim to písemně (TV film)
Řemen (TV film)
1976 Parta hic
1975 Plavení hříbat
Tak láska začíná...
1974 Muž z Londýna
1970 Zvláštní případ (TV film)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Čest a sláva
Pasťák
1967 Soukromá vichřice
1965 Nikdo se nebude smát
1963 Hlídač dynamitu
1960 Nenávist (studentský film)
1959 Návštěva (studentský film)

Dokumentární

2012 Zdivočelá země tentokrát nevážně (TV film)
1967 Tábor Černého delfína
1958 Vodicí pes (studentský film)

Scenáristická filmografie

2014 Piknik (TV film)
2012 Zdivočelá země (TV seriál)
Epilog: Maděrovy pětasedmdesáté narozeniny (S04E13)
Maděra na kolenou (S04E12)
Vraždy (S04E11)
Putnova poslední pomoc (S04E10)
Poklad (S04E09)
další epizody
2008 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S03E12)
Epizoda 11 (S03E11)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody
2001 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody
Žabák (TV film)
1997 Zdivočelá země
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Útěk ze seriálu (TV film)
1986 Smích se lepí na paty
1984 S čerty nejsou žerty
1983 Díra ve zdi (TV film)
1980 Nenechte se rušit! (TV film)
Půl domu bez ženicha
Změna napětí (TV film)
1979 Lustr (TV film)
Tvář za sklem
1978 Plotýnky na tři dny (TV film)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Čest a sláva
Pasťák
1967 Soukromá vichřice
1965 Nikdo se nebude smát
1959 Návštěva (studentský film)

Dokumentární

1967 Tábor Černého delfína
1958 Vodicí pes (studentský film)

Herecká filmografie

1953 Olověný chléb

Dokumentární

2015 Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Příběhy slavných: Milovník života (TV seriál)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Film o seriálu: Zdivočelá země III. (TV film)
2000 Příběhy slavných: Herec Karel Höger (TV film)
1966 Příležitost promluvit

TV pořady

2014 TýTý 2013 (TV pořad)
2013 Ceny paměti národa (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(127)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace