Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (425)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas podáva vynikajúci výkon v jednej z najlepších vojnových drám, navyše zasadenej do pre mňa veľmi atraktívneho obdobia I. svetovej vojny. Kubrick si ma znovu získal, príbeh je naozaj silný a bez okolkov odhaľuje väčších i menších grázlov, akých môže armáda v srdci ukrývať. Fascinujúce dielo, lepší film s podobnou témou som jakživ nevidel. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Kubrick ve 28 letech vytváří na svou dobu dokonale natočené a myšlenkově vyspělé dílo s působivým dějem a silnou antimilitaristickou pointou - ano, přesně to jsou Stezky slávy... Přímé a vzdálené kamerové náhledy a nájezdy (často z lehce snížené perspektivy) jsou efektní i efektivní a delší kontinuální záběry mě zaujaly zejména u válečné sekvence, kde se ukázalo, že není vždy třeba zběsilého střihu. Přesto s akční scénou postupu vojáků nejsem zcela spokojen, protože byla poněkud jednostranná, bez viditelné konfrontace. Stezky slávy jsou však mnohem více o rovině soudní a ta je, včetně pohnutek postav, vyobrazena a vygradována až na samý vrchol geniality. Přestože Stezky slávy nejsou stoprocentně zábavné, jsou opojné a geniální. 9/10 ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Výborné protiválečné drama a první Kubrickovo mistrovské dílo, pojednávající o armádním vedení, které neváhá ve zmanipulovaném procesu obětovat životy vlastních vojáků pro jejich domnělou zbabělost a ukazujíce tak smutnou pravdu, že mezi vlastními generály, sedícími v bezpečí s dalekohledem v ruce bývá více špatnosti než mezi nepřátelskými vojáky. Film je to nízkorozpočtový, bez velkolepých bitevních scén, a to je jen dobře, protože v komorním konverzačním dramatu vynikne nesmyslnost války mnohem lépe než v megalomanských bitevních scénách, nad kterými by si militaristi mohli ukájet své choutky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No jelikoz se jedna o Kubricka, tak jsem ocekaval hodne. A hodne jsem dostal. Zacatek se jeste tvari jako regulerni valecnej film, kde nepujde o nic jinyho, nez utok na nepritele. Vse vybuchuje, vojaci umiraj, skvele natoceny. Ale nekdy po pulhodine se to presune do soudniho drama a kritiky armady, obzvlast dustojniku a rozjede se sice jednoduchej, ale hodne zajimavej pribeh, s paradnima hercema v cele s Douglasem, kterej se zdarne vyhejba klise, kolikrat dovede prekvapit a kdyby tu sem tam nebylo nejaky hluchy misto a ten divnej zaver, sel bych asi na maximum, takle jen dobry 4*. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Kubrick dal namiesto nezmyselného vraždenia a vojnových scén prednosť zobrazeniu ľudskej krutosti a bezcharakternosti. Ak čakáte vojnovú drámu so všetkou brutalitou, tak dajte skôr prednosť Spielbergovmu Zachráňte vojaka Ryana, pretože Stezky slávy sú výpoveďou o ľudskej zákernosti a neúcte. Kirk Douglas v hlavnej úlohe predvádza bezchybný výkon. Veľmi pôsobivý film so skvelou výpravou a silným príbehom. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (30)

  • Při natáčení už se projevoval později proslulý perfekcionismus režiséra Stanleyho Kubricka. Richard Anderson (major Saint-Auban) vzpomínal: "Jednoho dne natočil už čtyřicátou klapku jedné scény, když za ním přišel producent James B. Harris a naříkal, že už je jedna hodina v noci, štáb už je úplně hotový a že by to měl přerušit. To bylo jedinkrát, kdy jsem viděl Stanleyho, jak se neovládl. Křičel: 'Ještě to není ono, a já budu pokračovat, dokud to nebude sedět!' Pak nechal natočit ještě čtyřicet čtyři klapek a postaral se, aby se o tom každý ve studiu dozvěděl." (NIRO)
  • Kirk Douglas sa narodil v tom istom roku, v ktorom sa film odohráva (čiže v roku 1916). (westerns)
  • Bitva byla filmována na pastvině o rozloze 5 tisíc čtverečních yardů, kterou měli tvůrci pronajatou od německého rolníka. Po zaplacení za plodiny se na pole přestěhoval 60členný tým s osmi jeřáby, který tři týdny tvořil příkopy, díry a blátivý terén bojiště první světové války. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama