Reklama

Reklama

Děrsu Uzala

  • Sovětský svaz Dersu Uzala (více)

Sovietsko-japonská koprodukcia Dersu Uzala bola nakrútená v autentických sibírskych exteriéroch podľa predlohy ruského cestovateľa Vladimíra Arsenieva (Stopár Dersu Uzala, V lesoch ussurijského kraja). Keď v roku 1902 Arseniev ako vojenský prieskumník viedol expedíciu do neprebádaných miest sibírskej tajgy, pripojil sa k výprave domorodý lovec menom Dersu Uzala. Nevzdelaný stopár si postupne všetkých získava svojou múdrosťou, obetavosťou a láskou k prírode. Medzi Arsenievom a Dersuom vzniká postupne hlboké priateľstvo, ktoré ešte upevnia mnohé prežité nebezpečenstvá, pri ktorých Dersu zachráni Rusovi život. Ich cesty sa opäť pretnú po rokoch, keď Arseniev vedie väčšiu výpravu. Dersu však už stráca zrak a tým i schopnosť sa v tajge uživiť. Arseniev sa rozhodne, že mu pomôže a pozýva ho k sebe domov... (RTVS)

(více)

Recenze (250)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásný baladický film o přátelství primitivního lovce mongolského původu a carského důstojníka, který vede skupinu vojáků, aby zmapovali dosud neprobádanou zem na Sibiři. Věhlasný režisér Akira Kurosawa natočil nádherný film i po stránce psychologické. Duše člověka, která je spjata celý život s přírodou, nemůže být šťastná v civilizačním prostředí, byť by tam měla veškerou péči a pohodlí. Film nekončí happy endem, ale přesto vnímavý divák pochopí o čem přemýšlí "kapitán" nad hrobem Děrsu Usaly. Měl tomu lovci věnovat tu nejmodernější pušku... ano či ne ? Hudba : Isaak Švarc ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ČÍŇAN? KOREJEC? GOLDI! LOVEC. ČLOVĚK S KRÁSNOU DUŠÍ....... /// Co chcete od příběhu z hlubokých lesů, jezer či hor, kde je pár lidí a Děrsu! V POROVNÁNÍ S PŘÍRODOU JE ČLOVĚK NICOTNÝ.... Vejlet do ,,věčnejch“ lovišť, kde se rodí opravdová přátelství je plnej přírody, zálesácký moudrosti a Kurosawova rukopisu. Je to tak dlouhýýý... Všichni, co si tenhle příběh budou chtít vychutnat, si ho stejně přečtou. A my ostatní? Dám 4*, ale fakt už bych si mohl dát vod těch náročnejch filmů pauzu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenou knížku z roku 1923 od Vladimira K. Arsenieva číst nebudu. 2.) Zachtělo se mi zálesáckýho rychlokurzu (papíry od Old Shatterhanda už mi propadly). 3.) Zjistím, kam se chodí, když mi bratr odejde s ženou. (Nemel že do hospody, ten Číňan šel jinam!) /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Muž z civilizovanější oblasti Sovětského svazu a muž z té druhé, tvrdší a drsné sibiřské části tohoto obrovského státu. Jejich setkání, přátelství, předávání životních zkušeností, pohled na život a následně přizpůsobování se jednoho z nich způsobu života toho druhého – to vše lze sledovat v tomto snímku Akira Kurosawy ze sedmdesátých let minulého století. Krásný snímek o tom, že starý strom nepřesadíš, i kdyby jsi mu poskytnul sebelepší podmínky. Životní pravda, která platila, platí a bude platit navždy. .... A pokud máte kvalitní obraz a ne ten z "Levných knih", vychutnáte si tento příběh ze Sibiře až do dna. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Neobyčajne sugestívne dielo, ktoré diváka očarí nesentimentálnym rozprávaním o veľkých citoch i fascinujúcimi, impresionisticky ladenými zábermi nedotknutej sibírskej krajiny. Nádherné scenérie východosibírskej tajgy vo všetkých ročných obdobiach sú ešte umocnené širokouhlým formátom. Film zobrazuje drsnosť prírody so všetkými jej živlami. I keď príbeh rozpráva samotný kapitán a pozeráme sa na dianie jeho pohľadom, hlavnou postavou zostáva sibírsky lovec a stopár. Výkon Maxima Munzuka v roli Dersu Uzalu je vynikajúci a jeho lámaná ruština len vyzdvihuje krásu jeho slov - jeho monológov o živote a prírode. Je to skutočný a magický príbeh. Jeden z najkrajších a najpoetickejších diel v histórii filmu. Oslava lásky, krásy a čistoty prírody i ľudí. Pozrite si ho v tichu, možno i osamote, ale hlavne s otvoreným srdcom... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatický, ale aj preceňovaný film. Postava Dersu je prudko sympatická, ale Kurosawa nedokázal z lineárneho príbehu vykresať dostatok presahu. Príde mi neuctivé dať takto ladenému filmu tri hviezdy... Scénu so sekaním trávy si zapamätaté aj scény s obchádzajúcim tigrom, ale chýbalo tam trchu viac interakcie hrdinov s nádherným prírodným prostredím... POSLEDNÝ TRAPER i VYSLOBODENIE ma zaujali viac... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Stíny herců během pohřební scény nám prozrazují falešné pozadí. (džanik)
  • Natáčení trvalo tři roky a dva z nich štáb strávil na Sibiři. (ČSFD)
  • Zvláštností tohoto snímku je zdvojení jeho původního formátu – byl natočen na 70mm materiál ve formátu 2.20:1, ale souběžně překopírován i na materiál 35mm, z něhož se promítal ve formátu 2.35:1. (Lavran)

Související novinky

Zemřel režisér Albert Pyun

Zemřel režisér Albert Pyun

27.11.2022

Z amerického Las Vegas přichází smutné zprávy pro fanoušky sci-fi a akčních filmů. V sobotu totiž po dlouhé nemoci ve věku devětašedesáti let zemřel americký režisér, scenárista a producent Albert… (více)

Reklama

Reklama