Reklama

Reklama

Děrsu Uzala

  • Sovětský svaz Dersu Uzala (více)

Sovietsko-japonská koprodukcia Dersu Uzala bola nakrútená v autentických sibírskych exteriéroch podľa predlohy ruského cestovateľa Vladimíra Arsenieva (Stopár Dersu Uzala, V lesoch ussurijského kraja). Keď v roku 1902 Arseniev ako vojenský prieskumník viedol expedíciu do neprebádaných miest sibírskej tajgy, pripojil sa k výprave domorodý lovec menom Dersu Uzala. Nevzdelaný stopár si postupne všetkých získava svojou múdrosťou, obetavosťou a láskou k prírode. Medzi Arsenievom a Dersuom vzniká postupne hlboké priateľstvo, ktoré ešte upevnia mnohé prežité nebezpečenstvá, pri ktorých Dersu zachráni Rusovi život. Ich cesty sa opäť pretnú po rokoch, keď Arseniev vedie väčšiu výpravu. Dersu však už stráca zrak a tým i schopnosť sa v tajge uživiť. Arseniev sa rozhodne, že mu pomôže a pozýva ho k sebe domov... (RTVS)

(více)

Diskuze

Dvojirakri

Dvojirakri (hodnocení, recenze)

Sháním dokument Rok mezi Něnci, o životě v etniku malého kočovného národa na dálném východě Ruska, kdysi běžel na ČT2, nemáte někdo?

Peter II.

Peter II. (hodnocení, recenze)

To čisté srdce Dersu Uzalu ma dojalo skoro k slzám... Azda najkrajší film aký som v živote videl.

Michelozzo

Michelozzo (hodnocení, recenze)

Nádherne vykreslený charakter kapitána, ktorý mi pripomenul jedného známeho. O domorodom lovcovi ani nehovoriac - takú dušu, akou je Dersu, dnes už len tak nestretneme. Jeden z mojich najlepších filmov, ak nie najlepší. Bez debaty všetkých 5.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Záznam na DVD je skutečně technicky naprosto zmršený, ale myslím, že v tomhle jsou LK nevinně. Ty chyby evidentně vznikly už při digitalizaci původního filmového pásu...

akicita

akicita (hodnocení, recenze)

Jak nemilé bylo, když tento léta čekaný film vyšel (Levné knihy) a na konci byla odstřihnuta hudba a vlastně celá ta píseň ( - titulky šly bez zvuku! - ) která měla dokreslovat atmosféru Arseňevova loučení se vzpomínkou na jeho přítele Děrsua. Měl jsem sice kopii někde z ciziny, jiný překlad... ale kvůli tomuhle nedostatku jsem si musel nechat oba filmy. Ten z LK má titulky a překlad, jaký šel v našich kinech a ten je zase lepší. A film? No -nic než pět hvězdiček. A bez rozmýšlení - - -

Pavlin

Pavlin (hodnocení, recenze)

Nádherně lidský příběh v tom nejlepším slova smyslu.Příběh o přátelství sibiřského lovce a ruského cestovatele,který mapuje ussurijský kraj.Lovec děrsu Uzala je člověk čistý jako horská bystřina.Vnímavý kapitán si k němu nachází cestu a Děrsu mu otevře svou krásnou a čistou duši.Kdo má rád přírodu toho film zasáhne o to více,jako mě.Příběh je to jednoduchý,ale díky skvělé hudbě,kameře i dokonalé režii si říká o nejpřednější místo mezi všemi filmy.Podle mě tam patří a právem.

Související novinky

Zemřel režisér Albert Pyun

Zemřel režisér Albert Pyun

27.11.2022

Z amerického Las Vegas přichází smutné zprávy pro fanoušky sci-fi a akčních filmů. V sobotu totiž po dlouhé nemoci ve věku devětašedesáti let zemřel americký režisér, scenárista a producent Albert… (více)

Reklama

Reklama