Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 1

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (477)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je slabší ale kolem půlky se z toho vyklube solidní mysteriózní thriller s hororovými prvky. Řemeslně je to na výborné úrovni. Párkrát byla i husí kůže. Herecké výkony neurazí právě naopak Tomáš Maštalíř předvedl výborný výkon. V Česku si o něčem podobném můžeme jen zdát. Od Bebjaka si seženu další filmy. Silnejší 4*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil, že v Blavě uvidím slovenský film a Petera mám rád, takže nebylo během mého pobytu co řešit. Bohužel, zejména první část mě přišla taková trošku nezdravá řekněme. Aby se chodili dělníci dívat na trezor uprostřed místnosti jak na svatýho dindinda a vzdychali jak nejde otevřit to se mě nějak nezdá. A živě si představuji jak studenti lačnící po informacích sbírají papírky ze země a čtou si je. Sestavená parta se dala do kupy takovým fofrem, že jsem ani nepostřeh jak. Pak přišla zajímavá část, která měla silné pasáže, dobrou hudbu a atmosféru, ovšem tvrdit že jsem pochopil epicentrum dění, to tedy fakt nemohu. Ještě k hercům, podle mě to nebyl dobrý casting, příliš přehravání a žádné velké sympatie, jedině Tomáš Maštalír snese přísnější měřítko. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Také hrozné dialógy som už dlho nezažil, repliky boli našrubované do úst hercom, tí sa s tým ako-tak popasovali, horšie to mali diváci. Prvá tretina filmu sa utápala, filmová verzia ( TV JOJ má pripravený trojdielny film ) mohla byť v tomto smere stručnejšia a dynamickejšia. Scény z lesa boli na úrovni, strašidelné scény na úrovni. Treba vysoko vyzdvihnúť zvukové efekty a skvelú hudbu, znesú najprísnejšie kritéria. Celkové vyznenie filmu je však priemerné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne nemôžem uprieť Bebjakovi talent nakrútiť solídne akúkoľvek žánrovku, vrátane hororu, ako už dokázal v Zle. Aj Trhlina má skvele vybrané lokácie, atmosféru a nenudí dokonca aj napriek scenáru. Takže áno, Bebjak pracuje s tým, čo má na papieri a asi s tým viac urobiť ani nemohol. Zhruba trištvrte hodinu sa dozvedáme spoločne s hrdinom, že vôbec nejaká záhada existuje, pričom toto malo byť predmetom nejakej max dvadsaťminútovej expozície a potom sa konečne vydávame do lesa. Samozrejme aj pobehovanie po bývalej psychiatrickej liečebni má svoje čaro, ale vlastne nevedie k ničomu viac než len tomu, že sa ide do lesa a tam budeme pátrať po príčinách zmiznutí. Rovnako ale do prázdna vyznieva aj celý film, pretože ak ste videli filmy typu Koherencia, tak Trhlina je iba akési torzo podobného námetu, kde sa ani nedozvieme pravidlá fikčného - zrejme- scifi sveta. Pozerať sa ale na to určite dá. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nečekaný filmový zážitek a já smekám před bratry Slováky! Kam se hrabe Záhada Blair Witch, kterou snímek tak trochu připomíná. Tam není čeho se bát. Zde je jakési podivné napětí, jež umocňuje výborná kamera (letecké záběry nemají chybu) a úžasná industriální hudba společně s rozličnými ruchy a šumy. Vůbec řemeslně - po formální stránce - je snímek na vysoké úrovni. Rovněž herecké obsazení je příjemné. Maštalířův démonický zjev by mě nepřiměl jít s ním ani po ulici, natožpak do neznámých lesů. Ano, od všeho trochu - záhadná mizení, mimozemšťané, bludičky či tajuplný les - a přitom člověk nemá pocit, že dostal dort pejska a kočičky. Samotný Tribeč je vpravdě romantickým pohořím, které očaruje krásou i tajemností. Krásné. Co mne ovšem v kině drtilo, byly české titulky. Opravdu Češi nerozumí slovenštině? Musel jsem se hodně přemáhat, abych je dokázal plně ignorovat... Za čas si tedy film pustím znovu jen v původním znění. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Trhlina bola pôvodne natočená ako trojdielna miniséria určená pre televízne vysielanie. (emdvojka)
  • Mária Bartalos (Mia) pôvodne na kasting ani nechcela ísť. "Vôbec som vtedy nevedela, kto tam bude účinkovať, kto to bude natáčať ani nič. Požiadavka prišla k nám do triedy do školy, že máme poslať životopisy a údaje a máme jednoducho prísť. Vtedy som toho mala veľmi veľa a hovorím si, nech to idú skúsiť iní spolužiaci. No o niekoľko týždňov mi zavolali priamo z DNA production, že chcú mňa. Prišla som tam a oni si ma vlastne už vybrali." Po natáčaní sa vyjadrila, že takéto filmy nemá rada a druhýkrát by už takýto žáner točiť nešla. (Raccoon.city)
  • Po rokoch 2016 a 2017, krátko pred premiérou filmu, vyšla nová knižná verzia, rozšírená o zábery a popisky z nakrúcania filmu. (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama