Reklama

Reklama

The Grizzlies

  • Slovensko Grizlyovia (více)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slušná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá ale klame telom, pretože o šport tu ide ďaleko ďaleko menej ako v iných zvučných konkurenčných snímkoch. Po ľudskej časti a jej spracovaní to bolo fakt že relatívne aj silné, neviem si predstaviť, ani žiť v tých podmienkach s tou mentalitou a ani fungovať ako učiteľ, po stránke športovej sme dostali maličké "nakusnutia" a nepresvedčivé scény v závere pri prvých zápasoch. Neľutujem vyslovene, že som film videl, ale na druhú stranu ho s čistým svedomím odporučiť nemôžem. Pomer dráma/šport je tu cca 80/20. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

THE GRIZZLIES je pravdivý příběh založený na skupině Inuitů studentů v malé arktickém městečku Kugluktuk. Trpí všude rozšířenými drogami, zneužíváním alkoholu, domácího násilí a jedním z největších počtu sebevražd teenagerů ve světě.Do toho je zde dědictví kolonialismu.Ale přijede sem na roční pracovní smlouvu nový učitel Russ Sheppard. Pochází z jihu. Je otřesen smrtí jednoho z jeho studentů a zasvětí svou třídu do sportu zvaného lakros za účelem jim pomoci. Je paradox, ze film podává svědectví o imperialismu a zároveň propaguje hollywoodský kulturní imperialismus, který je největší na planetě. Název tohoho "good feel" sportovního filmu je podle názvu týmu. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov v ktorom sa učiteľ snaží zvládnuť problémovú mládež. Tentoraz sa to odohráva na úplnom konci sveta v arktickom mestečku a mládež nevyvádza žiadne vylomeniny, ale kvôli zúfalým životným podmienkam a nulovej budúcnosti sa medzi ňou rozširujú samovraždy. Takže ich neskúsený biely mladík bude musieť motivovať, aby našli chuť žiť a silu zvládať svoje problémy. No a tou fintou je založenie lakrosového tímu. Film kvalitatívne nevybočuje z tohto žánrového štandardu. Najviac diváka zaujme predstavením komunity Inuitov o ktorej bežný človek pravdepodobne doteraz ani nepočul. Postava učiteľa ma príliš nenadchla. Je to taký typicky namyslený amík, ktorý ide naučiť tých zaostalých domorodcov jak sa má správne žiť a zo začiatku riadne narazí a bude sa musieť prispôsobiť a zmeniť aj on sám. Domorodci ma bavili viac, ale najviac sa mi páčila postava učiteľa, ktorý tam už rezignoval a občas si vypil. Komediant Will Sasso známy z paródii Seagala ukázal, že má aj na vážne úlohy. Takže celkovo to je mierne nadpriemerný film, ktorý ale mohol byť vzhľadom na vážnu tému oveľa dojímavejší. 6/10. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejpůsobivější mi přišla scéna s prezentací docházky ve škole. Při jejím sledování mi bleskla hlavou následující vize: Výjev se odehrává v budoucnosti v nějaké české nebo slovenské škole. V národních jazycích se už nevyučuje a učitel je ani neovládá. Při čtení komicky komolí jména studentů. Hlásky jako ř, ť, ň nebo ľ nedokáže vyslovit. – Zbytek filmu ukazující hlavně hraní lakrosu mě moc nebavil. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac rozhodujem sa medzi 4 a 5*. Taketo silne skutocne pribehy s posolstvom mam velmi rada. Bola som na neskorovecernom premietani vramci filmoveho festivalu, prekvapilo ma, ked sa nam tam predstavila producentka filmu a dve herecky "Miranda" a "Spring", ktore cestovali z dalekeho severu k nam do Europy vraj cele 4 dni. Na konci si tento snimok, ktory vraj vznikal 10 rokov vysluzil zasluzeny potlesk. Prekvapilo ma to mnozstvo ludi v hladisku. Za toto vsetko, za celu tu atmosferu a za to, ze milujem Kanadu mam chut dat tych 5*, ale ak mam hodnotit ciste len film, nechavam styri. Kazdopadne bol to pekny kulturny a filmovy zazitok. Je smutne vidiet krutu pravdu, ze su miesta na svete, aj trebars v Kanade, kde ludia a hlavne mladez nemaju ciel, nemaju zmysel zivota a potom pride jeden clovek a zmeni zivoty aspon niekolkym ludom a doda im nadej a dovod pre co sa oplati zit. Hodnotny film. 80%. 68. IFF Mannheim-Heidelberg ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Než byl film oficiálně uveden v kinech, filmaři a několik herců podnikli turné po vzdálených severních komunitách a promítali Grizzlies v místních komunitních místech. Obzvláště producentka Stacey Aglok MacDonald byla nadšená, ale nervózní, zvláště když přišel čas promítat film v jejím rodném městě. Film byl dobře přijat a pro mnoho diváků byl emotivním zážitkem. (Piercee)
  • Mnoho z původních hráčů Grizzlies sdílelo své příběhy s filmaři a jejich zkušenosti se staly základem filmu. Takže filmaři ukázali těmto hráčům film nejprve na střední škole Kugluktuk, kde příběh začal. (Piercee)
  • Jack Anawak, muž v letadle, který vypráví, že je v Arktidě 6 000 let, dříve sloužil jako člen parlamentu za Nunavut a byl zvláštním poradcem předsedy vlády. (Piercee)

Reklama

Reklama