Reklama

Reklama

Truffaut versus Godard

(TV film)
  • Francie Truffaut - Godard, scénario d'une rupture

Obsahy(1)

Přátelství dvou filmových legend se změnilo v nenávist. Francois byl patnáctileté dítě ulice, Jean-Luc šestnáctiletý mladistvý intelektuál z bohaté rodiny. Kromě bezmezné lásky k filmu je spojoval i smysl pro spravedlnost a sociální cítění. Dlouhé noci trávili plamennými diskusemi s ostatními cinefily, pilně o filmech psali a později je začali natáčet. Truffaut dokonce poskytl Godardovi námět pro jeho film „U konce s dechem“. Postupně se ale jejich cesty začaly rozcházet a změnili se i oni sami. Z Godarda se stal levičák, Truffaut byl pro něj povrchním buržoazním pseudoumělcem. O jejich vztahu, který se z intenzivního přátelství změnil v nenávist, vypráví dnešní dokument, kde kromě ukázek ze slavných filmů obou režisérů uvidíme také řadu dosud málo známých archivních záběrů. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

topi 

všechny recenze uživatele

Přínosný dokument pro milovníky francouzské Nové vlny o dvojici režisérů, kteří se zásadně zapříčinily o její rozvoj. Zprvu velcí kamarádi, posléze nepřátelé. Jejich filmy jsou zcela autorské a vzájemně od sebe odlišné, v konečném výsledku pro mě ale vítězí Truffaut. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Měli dar si troufnout. Rozvlnit vody stojaté. "Dvojčata," která roztrhla francouzský břeh a je slovní roznětka, ale žádný steh. Tvůrčí nůžky rozevřeli, každý špičkou na své straně, dva galští kohouti na filmovém poli. ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Příběh přátelství dvou géniů,které i přes jejich vzájemné rozepře naprosto zásadně změnilo kinematografii...90% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama