foto

Jean-Pierre Léaud

  • nar. 5.5.1944 (72 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francois Truffaut o něm řekl, že je to "nejzajímavější herec své generace". Jean-Pierre Léaud, syn herečky Jacquelin Pirreux a scénáristy Pierra Léauda, se poprvé objevil před kamerou již ve svých třinácti letech, kdy ve snímku Georgese Lampina DEJ SI POZOR, LA TOURE! ztvárnil malou roličku Pierrota. Světovou proslulost a začátek kariéry prominentního herce francouzské Nové vlny mu však přinesla o rok později role Antoina Doinela v Truffautově ceněném snímku NIKDO MĚ NEMÁ RÁD. Ze stovky kandidátů na tuto dětskou roli, kteří se přihlásili na inzerát ve France Soir, osvědčil největší dávku spontánnosti a nejlepší schopnost improvizace, což na Truffauta zapůsobilo a umožnil mu využít tyto charakterové vlastnosti i v dalších čtyřech filmech následné doinelovské pentalogie (LÁSKA VE DVACETI LETECH, UKRADENÉ POLIBKY, RODINNÝ KRB, LÁSKA NA ÚTĚKU). V této unikátní sérii mají diváci jedinečnou možnost sledovat nejen dospívání režisérova alter ega Antoina Doinela, jeho první lásky, manželství i rozvod, ale také dospívání samotného Léauda, který se se svou postavou dokonale sžil a postupem doby se Doinel stal i jeho vlastním alter egem.

Jean-Pierre Léaud nebyl zpočátku přesvědčen o svém hereckém talentu a chtěl se raději stát filmovým režisérem. Již v roce 1964 asistoval Truffautovi při natáčení filmu HEBKÁ KŮŽE, následující rok byl asistentem Jeana-Luca Godarda při režírování snímků ALPHAVILLE, BLÁZNIVÝ PETŘÍČEK a také MADE IN U.S.A. v roce 1966. Nicméně jeho jediným samostatným režisérským počinem je krátkometrážní snímek DE QOUI S'AGIT-IL? (1974) a Jean-Pierre Léaud tak nadále zůstal věrný především hereckému řemeslu. Spolupracoval s filmaři velmi zvučných jmen. Již ve svém třetím filmu ORFEOVA ZÁVĚŤ jej vedl Jean Cocteau, hrál v Pasoliniho filmu VEPŘINEC, do celé řady snímků jej obsadil Godard (mj. MASCULIN, FÉMININ: 1 FAITS PRÉCIS, za nějž Léaud obdržel Stříbrného medvěda za nejlepší herecký výkon). Z výčtu osobností, se kterými pracoval, je patrné, že Léaud se soustřeďoval hlavně na levicově orientované autory, v čemž se zrcadlilo jeho vlastní poněkud radikálnější politické přesvědčení. Známý je např. jeho projev před studenty Brasilské univerzity v roce 1968 během vlády vojenské junty, či aktivní vystupování během studentských bouří v Paříži téhož roku.

V sedmdesátých letech pokračoval v úspěšné herecké kariéře. Nadále spolupracoval s režisérem sobě nejbližšším - Truffautem (DVĚ ANGLIČANKY A KONTINENT, AMERICKÁ NOC), obsazoval ho i Jacques Rivette. Mezi nejlepší filmy tohoto období (nepočítaje již zmíněné Truffautovy klenoty) bezesporu patří film Jeana Eustacha LA MAMAN ET LA PUTAIN, který je epitafem politické, sociální a sexuální revoluce 60. let a v němž Léaud ztvárnil nezaměstnaného intelektuála Alexandra, a také slavný snímek Bernarda Bertolucciho POSLEDNÍ TANGO V PAŘÍŽI, v němž hrál postavu filmaře Toma. Ačkoli při natáčení tohoto filmu měl možnost pracovat se samotným Marlonem Brandem, respekt a úcta k jeho osobnosti Léaudovi bránila jejich setkání, k němuž během natáčení nakonec opravdu nedošlo. Všechny scény s Léaudem se totiž na jeho popud točily v sobotu, kdy Brando odmítal pracovat.

V osmdesátých letech přišel útlum. 21. října 1984 zemřel Francois Truffaut a Jean-Pierre Léaud se nervově zhroutil. Navíc po napadení osmdesátileté sousedky květináčem v roce 1986 byl krátce hospitalizován na psychiatrické klinice. Během tohoto období hrál ve více méně průměrných, především televizních filmech, z nichž největšího úspěchu dosáhl snímkem LES KEUFS (1987), za nějž byl nominován na Césara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli komisaře Bouvreuila. Zlom přišel v devadesátých letech, kdy jej "znovuobjevil" finský bouřlivák Aki Kaurismäki, který jej obsadil do hl. role absurdní komedie NAJAL JSEM SI VRAHA a u nějž si zahrál i ve výborném snímku BOHÉMSKÝ ŽIVOT. Začal být znovu obsazován mladými režiséry (Olivier Assayas, Daniele Dubroux, Serge Le Péron, Bertrand Bonello aj.), kteří tím také vzdávali hold Nové vlně. Filmem SNÍLCI, v němž hrál sám sebe, znovu navázal spolupráci s Bernardem Bertoluccim, pozitivní ohlas sklidil film IRMA VEP, objevil se také v historickém dramatu KRÁLOVNA ALŽBĚTA. Za roli režiséra pornofilmů Jacquese Laurenta ve snímku LE PORNOGRAPHE obdržel cenu kritiků na MFF v Cannes 2001.

Jean-Pierre Léaud je známý svou charakteristickou dikcí, umí být vážný, umí být komediant, jeho postavy vynikají značným smyslem pro ironii. Ačkoli během své kariéry ztvárnil celou řadu nejrůznějších postav, každému se bezpochyby vryl do paměti tou nejznámější a zřejmě i nejlepší – Antoin Doinel je zkrátka už navždy jeho druhé já. Jean-Pierre Léaud obdržel v roce 2000 Čestného Césara za celoživotní dílo.

Libor "liborek_" Borák

Herecká filmografie

2016 La mort de Louis XIV
2012 Znovu zamilovaná
2011 Le Havre
2009 Komisař Adamsberg - Muž s modrými kruhy (TV film)
Tvář
2005 Viděl jsem, jak byl zabit Ben Barka
2004 Folle embellie
2003 Snílci
2002 Guerre à Paris, La
2001 Kolik je tam hodin?
Léaud l'unique (TV film)
Le pornographe
2000 Affaire Marcorelle, L'
V zajetí chuti
1998 Innocent
Královna Alžběta
1996 Irma Vep
Journal du séducteur, Le
Můj pasák
Pour rire!
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
1994 Personne ne m'aime
1993 Zrození lásky
1992 Bohémský život
1991 C'est la vie
Paris s'éveille
1990 Najal jsem si vraha
1989 Bunkr hotelu Palace
Femme de papier (TV film)
1988 Couleur du vent, La
Sei delitti per padre Brown
36 fillette
1987 Keufs, Les
Ossegg oder Die Wahrheit über Hänsel und Gretel
1986 Corps et biens
Grandeur et décadence (TV film)
Případ Boran
1985 Csak egy mozi
Detektiv
Herbe rouge, L' (TV film)
Néo Polar (TV seriál)
Treasure Island
Tueur assis, Le (TV film)
1984 Paris vu par... vingt ans après
1983 Rebelote
1982 Mersonne ne m'aime (TV film)
1981 Aiutami a sognare
Cassure, La
Petit pommier, Le (TV film)
1980 Parano
1979 Láska na útěku
1976 Lolos de Lola, Les
1975 Umarmungen und andere Sachen
1974 Out 1: Spectre
1973 Americká noc
L'éducation sentimentale (TV seriál)
Maman et la putain, La
1972 Poslední tango v Paříži
1971 Dvě Angličanky a kontinent
Lev má sedm hlav
Out 1
Une aventure de Billy le Kid
1970 Herdeiros, Os
Rodinný krb
1969 Gai savoir, Le
Paul
Vepřinec
1968 Concentration, La
Dialóg 20-40-60
Ukradené polibky
1967 Chinoise, La
L'amour à travers les âges
Le père Noël a les yeux bleus
Start
Week-end, Le
1966 Made in U.S.A.
Mužský rod, ženský rod
1965 Alphaville
Bláznivý Petříček
1964 Mata Hari
1963 Láska u moře
1962 Antoine a Colette
Láska ve dvaceti letech
1960 Boulevard
Orfeova závěť
1959 Nikdo mne nemá rád
1958 Dej si pozor, La Toure!

Dokumentární

2014 Rebel Francois Truffaut (TV film) - a.z.
2010 Dva ve vlně
2009 Jean-Luc Cinema Godard (TV film)
Uuden aallon jäljillä (TV film) - a.z.
2003 Cinema Sex Politics: Bertolucci Makes 'The Dreamers' (TV film)
Léaud de Hurle-dents
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1991 Missä on Musette?
1988 Ministeres de l'art, Les (TV film)
1987 Jane Birkinová očima Agnes Vardové
1985 Drôle de festival (TV film)
Vivement Truffaut (TV film)
1965 Cinéma de notre temps: François Truffaut ou L'esprit critique (TV film)

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace