Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

kingik 

všechny recenze uživatele

Skoro se to podobá hororu TO, má to ale reálnější půdorys. Jedno retro léto s detektivní zápletkou. Pojďte tedy se sympatickou čtyřčlennou klučičí partou rozplést vražednou záhadu jednoho horkého osmdesátkového léta a odhalit identitu sériového vraha. Film je dost pečlivý v přístupu k hercům, ději i postupnému gradování a vyvrcholení. A je dost neobvyklé, že se k jeho realizaci sešlo hned trio režisérů, přičemž je znát, že každý z nich do něj vnesl to své, aniž by to narušilo společný koncept. Klučina se domnívá, že za mizením a fyzickou likvidací chlapců je jeho soused, který je policista, jehož okolí ho vnímá jako dobrého člověka. Jeho podezřelé chování i aktivity postupně přiživují jeho domněnky a následné indicie mění jeho podezření v přesvědčení. Dobrodružné angažmá klučičí party pak postupně přerůstá v hazard s jejich životy. Ale pozor, není jasné, zda soused-policista je oním úchylným zabijákem. A do toho nás čeká i porce pubertálního hláškování, skvělá atmosféra osmdesátek i nějaké to lechtivé pokoukání na lepou sousedku (sympatická Tiera Skovbye). Celé se to obešlo bez známých hereckých jmen, ovšem za přítomnosti talentované omladiny - Graham Verchere dominuje v roli mladého "detektiva", ovšem i osazenstvo, které ho obklopuje, má punc nezapomenutelnosti. Film udrží diváka v dokonalé nejistotě. Nevyžívá se v drastičnosti, v závěrečném zúčtování přesto přitvrdí a překvapí i nečekanou potřebou zlikvidovat důležitého náctiletého aktéra dějství. Skvěle natočená, zahraná a poutavě vymyšlená i promyšlená hra se sadistickým vrahem. 10/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ikonická léta. Soundtrack plný elektrorytmů. Výtečná atmosféra. Hoši ujíždějící na Star Wars, venkovních hrách, nočním kontaktování se přes vysílačky a tlacháním o sličné sousedce. Je léto, spousta volného času, potřeba zažívat dobrodružství. Jenže tohle začne mít brzy velmi reálné obrysy. Davey, člen čtyřčlenné klučičí party, totiž pojme podezření na svého souseda, že by mohl být sériovým vrahem, který nedává spát rodičům dospívajících chlapců. Policie je zoufalá, mordů přibývá. A parta začne proti samotářskému sousedovi shromažďovat důkazy. Jenže rodiče berou své děti prostě jako děti, navíc soused je pro okolí přívětivým policistou, takže se Daveymu milujícímu konspirační teorie tak nějak všechno sype. A divák s přibývajícími minutami doufá, že přijde něco „velkého“, jenže tvůrci vsadili vše jen na jednu jedinou kartu. A zápletce chybí něco navíc, protože vyšetřování mladíků se stává lehce vyčpělým. Podobně jako u (tady) zmiňovaného Stranger Things (hovořím o první sérii) někde za polovinou opadlo napětí, což je velká škoda. Závěr jiný, než bych čekal. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

To si děláte prdel ? Poslední dobou se fakt točí sračky, které mají až neuvěřitelně vysoké hodnocení. Má to sice pěkný retro kabátek, ale to je asi tak všechno. Strašně předvídatelné, neoriginální, totální nuda, s hororem to nemá téměř nic společného, žádné lekačky, žádné napětí, žádné gore. Jedna jediná vražda a to 10 minut před koncem a ta je hodně slaboučká. A nejvíce se mi líbí, jak parta puberťáku řeší holky, nad kterejma si honěj a pro hlavní postavu se vždy najde ta pěkná holčina, která mu dá tu pusinku a nejlépe by ho i odpanila před zraky kamarádů, aby ho mohli považovat za krále sexu, strašné klišé !!!! Nevidím důvod, dávat tomuto filmu vyšší hodnocení. Hvězda za retro look a hudbu. Další rádoby horor pro děcka/panice ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej fajn osmdesatkovej thriller, kterej skouknete a za tejden zapomenete, coz ale tentokrat nemyslim jako nejakou vytku, kouka se na to dobre, jen po odhaleni, kdo je vrahem, uz neni duvod na film znovu koukat. Zacatek je fajnove atmosferickej a skutecne pripomene Stand by me nebo Stranger things. Detsky hrdinove jsou veskrze sympataci, fajn vizual a rozbihajici se zahada. Bohuzel postupem casu se atmosfera trochu vytrati a film zacne bejt lehce stereotypni, kdy se hlavni particka proste jen mota po mestecku a prudi souseda, o atmosferu to krapet prijde a zacne to pripominat Disturbii. Zaver je sice ocekavanej, ale docela napinavej a brutalni, ale zaverecnou akci v lese si tvurci mohli odpustit, uz pusobi lehce navic, ale zase na druhou stranu to je alespon krapet originalni. Takze ve vysledku docela fajn zabava na jeden vecer, ale nic vic necekejte. Slabsi 4*. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to tak, že s úspechom seriálu "Stranger Things" len dáva zmysel, že sa dočkáme viacero thrillerových alebo hororových projektov, ktoré budú zasadené do 80-tych rokov. A budeme mať detských hlavných hrdinov. Úprimne to dáva len zmysel. "Summer Of 84" bude jedným z týchto filmov. V ktorom partia kamarátov pôjde po stopách sériového vraha. A hlavným podozrivým je sused nášho protagonistu Daveyho. Myslím si, že film funguje celkom dobre. Je to po celý čas celkom dobre spracované krimi, má to dobré momentky a hlavní protagnosti sú dobrí. Myslím si, že aj padouch filmu je spracovaný dosť dobre a človek nad tým neustále premýšľa. Pretože koniec koncov, vrahom môže byť skutočne ktokoľvek. Sledovanie som si užil, je tam dobrá hudba, má to skutočne dobré momentky a myslím si, že záverečnýh 15 minút je skutočne silných. Nemyslím si, že si ktokoľvek zaslúži niečo také, ako to čo sa udeje. Bez spoilerov. Osobne by som možno od filmu čakal iba trošku viac. Napríklad priateľstvo medzi chalanmi mohlo byť spracované o niečo silnejšie a možno sme sa mohli o nich trošku viac dozvedieť. Tiež som mal miestami pocit, že film nám nedáva nič konkrétne a reálne. Ale zase na druhú stranu sme možno toho viac nepotrebovali. Finále je super, zvyšok filmu je dobrý, no mohol byť o niečo silnejší. Ale aj tak ho odporúčam vidieť aspoň raz. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)
  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama