Sestup Orfeův

Fugitive Kind, The

USA, 1959, 119 min

Sidney Lumet

To byly doby, kdy se tvůrci nebáli dávat romantickým filmům tragické konce. Příběh o dvou zvláštních ženách a jednom velmi charismatickém muži s hadím sakem (že by se zde inspiroval David Lynch?) zaujme hlavně díky chytrým dialogům a výbornému obsazení.(13.7.2009)

„Tahle země bývala divoká, teď už je jen opilá“ Sidney Lumet hrám Tennessee Williamse rozumí. Díky jeho střídmé režii a typově přesně vybranému Marlonu Brandonovi porozumíte taky. Při závěrečném střetu tří živlů (oheň, voda, Hadí kůže) se mi chtělo brečet. 85%(7.8.2009)

Sestup Marlona B. mezi pouhé lidské bytosti, aby jim opět ukázal svou božskou schopnost hraní. Těžko hledat v celém snímku něco lepšího, než je samotný velký herec osobně. Sidney Lumet se příběh o muži, který se snaží ve vesnici daleko od města snaží najít své klidnější já a stát se novým člověkem bez problémů s policií a minulostí, má svou sílu. Vedle velké hvězdy, která si tentokrát nechá říkat Hadíkůže (o tom saku z hadí kůže nemusím ve spojitosti s Lynchem ani mluvit ne?) tu září také silně pomatená, ale půvabná Joanne Woodward a zralá žena Anna Magnani, která sehraje v celém příběhu jednu z důležitých rolí. Překvapí především kvalitní scénář jehož dialogy jsou vynikající a často velmi civilní. Krom toho samotný příběh má mnoho vrstev, takže o nějaké prázdné tlachání zde nemůže být řeč. Bohužel problémem pro mě byla délka, protože takto vystavený příběh podle Tennessee Williamse by snesl krásných 90-100 minut a nebylo by tu prakticky co řešit. Škoda, že Lumet film ponechal takto dlouhý, protože hluchá místa se těžko ignorují a snižují intenzivní očekávání velkého závěru.(14.8.2009)

A já spoustu let žil v tom, že Cage si to hadí sako ze Zběsilosti v srdci půjčil od Ala Pacina v nějakém jeho filmu..sekl jsem se, bylo to od Branda tady. Jeho fascinující charizma (jak mluví, jak chodí, jak se dívá) opět prosakuje celým filmem a to sáčko je jen třešnička na dortu....--- "Because nobody ever gets to know anybody. We´re, all of us, sentenced to solitary confinement inside our own lonely skins for as long as we live on this earth."(4.8.2007)

Neveselé milostné drama o "vandrákovi", který se jako přesycený vlastním nespoutaným životem pokusí najít pevnou půdu pod sebou, kdesi hluboko na jihu USA. Tolik mi to nesedlo, utahané a příliš utrápené, včetně (však naprosto příhodných) hereckých výkonů. Prostě mimo mě, nebo jen mé momentální rozpoložení, nevím.(25.8.2011)

Priam nadopovane charizmatický Brando a skvelá réžia Sidneyho Lumeta. Milenecká romanca s dramaticky vyvrcholením koncom, medzi tým pár skvelých pomaly plynúcich, ale veľavravných dialógov, ale až tak som na tom neulietaval. Nebyť skvelých záberov kamery skvelých hercov (konštatovanie, že v ňom hrali štyria Oscarom ocenení, to stojí za to) a žalostného konca, asi by film z priemeru nevyšiel. 75%.(4.4.2008)

Zostup Orfeov je príbeh dobrodruha medzi dvomi ženami. Ničím výnimočný nápad, pokiaľ to nevezme do rúk Sidney Lumet a neangažuje skvelých hercov.(27.3.2008)

• Rocky62

Vždy jsem měl raději tragédie než komedie a Sestup Orfeův v rukou geniálního režiséra s nezapomenutelnou legendou mi nemohl uniknout. O to víc jsem však zklamán. Jsem si vědom toho, že Brando ve své "hadí kůži" je vynikající...ostatně všichni zúčastnění hrají bezchybně, ale po celou dobu projekce na mě útočil můj největší filmový nepřítel - NUDA. To je zásadní problém, díky kterému shledávám toto dílo za podprůměrné. Bohužel.(25.3.2011)

Ztroskotanec z neznámých důvodů Val Xavier (Marlond Brando) navštěvuje malé městečko a dostává práci v obchodě, který vede po sexu toužící Lady Torrencová (Anna Magnani), jejíž manžel Jabe Torrence ( Victor Jory) umírá na rakovinu v místnosti nad nimi. Val je také pronásledován tajemnou místní tulačkou Carol Cutererovou (Joanne Woodward), která prahne po jeho hadím saku stejně tak jako po jeho samotném a snaží se ho svést na místním hřbitově. Val je ale více přitahován postarší Lady, která si také tímto svým způsobem vyřizuje své účty s minulostí....Skvělý Brando, skvělá kamera, jen bych to přece jen trochu zkrátil. Zasloužené čtyři hvězdy.(1.4.2008)

Hadí sako pak obšlehnul Lynch, zatímco ustřelenou pracku v zubech psa zas vytáh z Jodzimba. Lynch je zkrátka velkej citátor, zatímco Lumet spoléhá především na silnou předlohu a důsledné vedení herců.(4.2.2010)

The Fugitive Kind je fakt tvrdej film. Někomu může vadit jasná divadelnost, ale to nic nemění na tom, že Williamsovi hry jsou aktuální pořád, protože věrně a - hlavně - silně reflektujou pravý bolesti, a The Fugitive Kind patří rozhodně k těm nejtemnějším. To, že dialogy (především monology) jsou občas až staromódně teatrální a kytara jako "životní společník" jednoho potulnýho tuláka už v dnešní době nepůsobí tak věrohodně, to všechno dominantně (vy/pře)važuje Marlon Brando a nedoceněná Joanne Woodward. Neprávem zapadlej, silnej film.(14.3.2012)

To se to Lumetovi točilo,když měl takový herce,takovou předlohu a uměl to.(7.5.2010)

Ani jsem uz moc necekal ze me bude takovy typ filmu nejak extra bavit, ale uz kvuli Brandovi jsem se obetoval a opet jsem docela rad ze jsem se tomu nakonec nevyhnul. Marlon Brando totiz opet predvadi vynikajici herecky koncert a s jeho charistmatem proste nemohu jit pod 3 hvezdy. Chtel bych ohodnotit i daleko vyssim poctem ale ta zatracene nudna dejova stranka mi to nedovoli ani kdybych sebevic chtel. I presto ale tentokrat nemuzu rict ze bych byl uplne zklaman....(20.8.2011)

Marlon Brando dodnes "funguje" - v Tramvaji (do stanice Touha) řve a miluje na plný pecky, tady na povrchu jakoby nechává sebou manipulovat a působí jako katalyzátor všech tajných tužeb a snů na jedné straně a nenávisti a vzteku na straně druhé. Je jasné, na které straně jsou ženy a na které muži! A je také jasné, jak vše dopadne, když jde o námět podle Tennessee Williamse.....(5.8.2007)

Filmová verze hry Tennessee Williamse v režii Sidenyho Lumeta a s Marlonem Brandem v hlavní roli, z takové kombinace snad ani nemůže vzejít špatný film.(12.9.2010)

Uhrancivy (Marlon Brando) v roli nuzaka prichazi do ciziho mestecka, kde sezene praci v tamejsim obchode. I pres jeho nejasnou minulost si ho pani domu a obchodu oblibi a zacina hra citu proudici z jeji strany a zaste vetsiny konzervativnich obcanu mestecka. Pomale tempo a dlouhe zabery kamer se k ponuremu pribehu hodi, ale nedostalo se mi takovych emoci a pocitu, ze se mi tvurci dostali pod kuzi. 60%(22.12.2008)

Já mám normálně filmy podle divadelních her ráda (např. původní Slídil nebo Kdo se bojí Virginie Woolfové), ale tohle bylo slabé. Několikrát za film mě napadlo, že kdybych ho neviděla, vůbec nic by se nestalo. Postavy jsou odtažité (hlavně ta šáhlá blondýna mě silně iritovala, nejen svou uječeností, ale i téměř nulovým významem pro děj), dialogy o ničem, děj se vleče. Třetí hvězdička je za celkem nečekaný závěr a Branda s Magnaniovou.(29.5.2008)

09. 06. 2010 (174.); Valentine Xavier svou mluvou, mimikou, klidem byl velmi tajemný(10.6.2010)

Výborné herecké obsazení. Marlon Brando i Anna Magnani nezklamali. Joanne Woodward mi tu moc neseděla, ale je to asi dáno rolí. Manželka majitele obchodu a dívka lehčích mravů mají obě zálusk na tuláka, který se objevuje v jejich městečku. Zpracováni divadelní hry za zasloužené čtyři hvězdičky. Dobrý závěr filmu.(26.9.2011)

Tennessee Williams je jedním z mých absolutně nej dramatiků a spisovatelů. Tohle zpracování jeho hry je vskutku vydařené (koneckonců - scénář dělal sám autor, že, ale samozřejmě i další věci jsou neméně důležité), a dobře vystihuje atmosféru příběhu, ale i pocity, které jsem u četby měla. Sestup Orfeův kdysi, před mnoha lety, nastudovala i skvělá Mahenova činohra v (mém rodném a drahém) Brně, a nikdy mne nepřestane mrzet, že jsem si to tenkrát nechala ujít. :-((27.4.2010)