Reklama

Reklama

Propaganda, továrna na souhlas

(TV film)
  • Francie Propaganda - La fabrique du consentement (více)
Francie, 2017, 55 min

Režie:

Jimmy Leipold

Scénář:

Jimmy Leipold

Kamera:

Denis Gaubert

Obsahy(1)

Každý den nás zaplavují miliony vzkazů. Jejich cílem je ovlivnit nás v tom, co budeme kupovat, jak budeme volit, které myšlenky budeme zastávat. Tyto vzkazy jsou všudypřítomné a utvářejí náš způsob vidění světa... Techniky masového přesvědčování se zrodily na konci devatenáctého století, kdy se množily dělnické vzpoury. Během první světové války si Spojené státy americké přivlastnily nástroje propagandy a za 50 let je hrstka myslitelů přetvořila v jednu z nejzajímavějších disciplín naší doby – public relations. Jedním z hlavních teoretiků továrny na souhlas je Edward Bernays, kterého v roce 2001 časopis Life označil za jednu ze 100 nejvlivnějších amerických osobností dvacátého století. Tento dokument zachycuje portrét Edwarda Bernayse za pomoci archivních záběrů a výpovědí a analyzuje úspěšnost jeho propagandistických metod. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Andrew94 

všechny recenze uživatele

"Lidé nejsou schopni uvažovat racionálně. Z toho důvodu je není možné přesvědčit racionálními argumenty." - to je úryvek z dokumentu, popisující slova sociálního psychloga z přelomu 19. a 20. století, který takto definuje dav lidí. Bohužel při pohledu na to, co se ve světě děje o 120 let později, jsou to zlatá slova. Dokument sám o sobě je zajímavý díky ukázkám, jak ovlivňování davů začalo, ale čekal jsem trochu širší a dlouhodobější pohled, než jen zaměření na začátky "vynálezce" PR, Edwarda Bernayse. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tento dokument v podstatě znovu přetřásá to, co rozebral dokument The Century of the Self (seriál) (2002)  a řekl bych, že dost zaujatě - už jen to, že tu francouzští tvůrci dávají prostor Noamu Chomskému, naznačuje, kde stojí politicky. Ale přestože k problému přistupují ze směru "capitalism bad", tak člověk může dojít k závěru - že manipulace lidmi je špatná a že by se každý měl vzbudit, převzít vlastní odpovědnost a začít přemýšlet za sebe - nebo se rozhodne volit socialisty. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Chodil jsem na studiích na předmět k Mikšíčkovy Hromadné psychické jevy. Doporučuji jeho stejnojmenou knihu. V dokumentu pár zajímavých věcí bylo. Lidi v davu jako mikroby ovládané míchou. Dav nemá schopnost racionálního uvažování. Je třeba obracet se na jeho emoce a instinkty, na jeho první signální.Využívat symbolů a soustředit se jen na pocity. Výsledkem byla změna myšlení obyvatel USA. Chránit se před zuřícím stádem výrobou souhlasu. Po válce proměnili občana USA v konzumenta.Masivní kampaně k ovládnutí škol, univerzit, sportovních organizací, kostelů a továren s cílem donutit lidi pro "americkost". malý počet osob vytváří ze svých zájmů veřejné domněnky považované za nanejvýš důležité. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Dokument je bohužel řádově jednostranný a zaujatý. Dávám z toho důvodu pouze tři hvězdy, protože paradoxně sám informuje o něčem, co používá proti divákovi také on. S vykřičníkem "Jste ovlivňováni" křičí "Pryč od ameriky"... Kdyby to byla série, kdy se zaměří na aspekty manipulací v jiných zemích a režimech se stejnou měrou, pak prosím. Toto je ovšem Propaganda, která se tím sama netají a zcela cinicky si to napíše do názvu. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Co mám hodnotit? Dokument, nebo obsah? Protože z obsahu je mi na blití... Dá se říct, že každý člověk, jenž si ještě zachoval zdravý rozum, toto vnímá. Zároveň i tak musím připustit, že ač si člověk vědomě dává pozor, dnes už není možné všemu z toho se vyhnout. A i ten, co by přísahám, že jde vše mimo něj, je jen naiva protože ani netuší CO VŠE okolo něj je propaganda. Každopádně ač je to samo o sobě podlé, propaganda tu vždycky byla a bude... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama