Reklama

Reklama

Synové Velké medvědice

  • Východní Německo Die Söhne der großen Bärin (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V krčmě pevnosti Fort Smith je bělochem zvaným Red Fox zákeřně zabit starý a opilý indián Mattotaupa, protože nechtěl prozradit indiánské naleziště zlata. Jeho syn Tokei-ihto se vrací ke kmeni Synů Velké medvědice. Po dvou letech je tento kmen téměř poslední, který ještě nebyl postupující bělošskou civilizací podroben. Při přepadení kolony se zbraněmi padne Tokei-ihtovi do rukou i dcera majora Smithe Cate. Odvede ji sám do pevnosti a chce vykouřit s majorem dýmku míru, ale je uvítán střelbou, a tak pevnost přepadne a zvítězí. Brzy je k němu vyslán zrádný Red Fox jako vyjednavač a Tokei-ihto je po příchodu do pevnosti na vyjednávání o míru zákeřně uvězněn a jeho kmen se musí skrývat. S pomocí poctivého Adamse se však Tokei-ihtovi nakonec podaří z pevnosti uprchnout. Chce svůj kmen odvést do Kanady, kde zatím jsou pro indiány lepší podmínky k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, nechápu to jeho nízké hodnocení. Byl natočen dle stejnojmenné knihy, která vyšla i u nás a je historickým románem o životě skupiny Dakotů, která nakonec odchází z rezervace přes Missouri do jižní Kanady na úpatí Wood mountains, kde nalézá nový domov, kde potomci kmene dodnes žijí a od nichž se autorka Heinrichová dozvěděla celou historii jejich osudů. Film byl natočen celkem věrně podle knihy. Jen například z Hapadaha a Časkeho, kterým je v knize 12 let, udělal režisér nepochopitelně dva mladíky, kteří se oproti knize nikterak srozumitelně neprojevili. Díky takovým drobnějším chybám dávám 4 hvězdičky, které si, myslím, film zaslouží. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Je smutné, ako veľmi tieto východonemecké indiánky s Gojkom Mitičom vypáchli. Ako dieťa som to žral (a nielen ja, kedysi to boli v tuzemských kinách väčšie hity ako Harry Potter a Piráti Karibiku dohromady), dnes už vidím tú scenáristickú a režijnú impotenciu, naivitu a nekonečnú stupiditu. A samotný Gojko? Toporný juhoslovanský kulturista, ktorého jedinou hereckou polohou je urputné vystrkávanie lícnych kostí. Aj tie dve hviezdičky sú len z nostalgie a za ten Gojkov trademarkový skok do sedla. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem na tyhle "náhražkové" východoněmecké indiánky chodil do kina, v srdci jsem však uchovával kánon Reinlových mayovek. Objektivně řečeno, mitičovské indiánky z NDR jsou velmi slabé, a tato zvlášť. Exteriéry i kostýmy jsou sice pěkné, ale chybí tomu napětí, spád, romantika, westernová hudba. Ženské jsou většinou ošklivé, chlapi se do rolí většinou naprosto nehodí (kromě Mitiče, který to ale nemůže zachránit). Dialogy jsou přímo idiotské. Divím se, že takovou mizérii natočil Josef Mach, když dokázal vyprodukovat tak skvělé "Hrátky s čertem". ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komunistický western (nerad to vytahuju, ale protiváha mayovek, taky natočená podle románu) vypadá zpočátku zajímavě, potom je ale k uzoufání nudnější a nudnější. O pozdějších filmech ani nemluvím. A Dean Reed, který emigroval ze západu na východ?! Pokrevní bratři se nepovedli, stále stejné zápletky o velkopodnikatelích, lačnících po ještě větším majetku, vlivu a penězích, ničící ubohý lid (Indiáni, pak černoši.) Jenom ti Bílí vlci za něco stáli. To už je lepší podívat se na nějakou mayovku ze sklonku šedesátých let. Stejně filmaři nakonec vyměnili východoněmecké exteriéry za úchvatné masívy jugoslávské :-( ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Už první akční scéna asi na 15. minutě - přepadení Indiány - mi ukázala jaký ten film bude.. Strašnej sestřih akční scény z ní udělal nechtěnou komedii, zmatek nad zmatek, nevhodná doprovodná hudba to jen podtrhuje. Herectví není špatné a ne zrovna originální příběh tomu také nepřidá, ale nic se nevyrovná hrozné režii. Ale možná je to jen tím, že jsem zvyklý z Vinnetoua na jiný standard. Jo a závěrečná scéna, to mi neříkejte, že to není naschvál! Dokonalej střih, kterej tento western změní v grotesku:) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Film točil pro východoberlínskou DEFU český režisér Josef Mach podle stejnojmenného románu Liselote Weiskopfové-Heinrichové v Subci na jugoslávském pobřeží. Autorka románu několik let studovala život Dakotů, potomků Velké medvědice. Ve filmu je spojena skutečnost s dobrodružnou fantazií a objevují se tu i českoslovenští herci. (Mariin)
  • Niektoré scény sa natáčali aj na území terajšej Slovenskej republiky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama