foto

Gojko Mitić

  • nar. 13.6.1940 (76 let)
    Leskovac, Jugoslávie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gojko Mitić, herec, kaskadér, režisér i scénárista, kterého proslavila, zejména v bývalé východní Evropě, série úspěšných “indiánek” (Indianerfilm) pod hlavičkou východoněmeckého studia DEFA. Narodil se v malé jugoslávské vesničce Leskovac (dnešní Srbsko), kde také strávil dětství. Začínal jako student bělehradské sportovní školy. V 60. letech se v Bělehradě točila spousta cizích filmů a do mnoha z nich byl Gojko vybrán jako kaskadér. Vidět ho můžeme ve vedlejších rolích slavné “vinnetouovské” trilogie podle Karla Maye, stejně jako ve dvou méně úspěšných “mayovkách” OLD SHATTERHAND a MEZI SUPY (oba 1964).

Na základě konkurzu byl obsazen do vedoucí indiánské role (“Tokei-Ihto“) ve východoněmeckém westernu SYNOVÉ VELKÉ MEDVĚDICE (1966, v režii Čecha Josefa Macha - HRÁTKY S ČERTEM, FLORENC 13.30, TŘI CHLAPI V CHALUPĚ aj. - a s řadou Slováků v rolích indiánů!). Film dosáhl ohromného úspěchu a praktický počátek jeho kariéry musíme hledat zde. V letech 1966-1984 zářil ve dvanácti dobrodružných snímcích o osudech původních obyvatel Ameriky: NÁČELNÍK VELKÝ HAD (1967), ZLATO V BLACK HILLS (1968), BÍLÍ VLCI (1969), STATEČNÝ OSCEOLA (1971), ULZANA (1974), ODVÁŽNÝ SEVERINO (1978) a další. Všechny byly ve své době velmi úspěšné, Gojko v nich však musel být s ohledem na svůj přízvuk pokaždé dabován.

Ve snaze uniknout svému typovému zařazení a dokázat, že se uplatní i v jiných rolích, se v dalších letech objevoval v dalších žánrech, v televizi i na divadle, kde hrál mimojiné Spartaka. Objevil se v jedné epizodě německého seriálu pro mládež “Schloss Einstein” a několik televizních show také uváděl. Svojí image “Chefindianer der DEFA“ nebo taky „nejslavnější indián východní Evropy“ se však nezbavil nikdy a v roce 1992 vystřídal Pierre Brice v postavě náčelníka Vinnetoua v každoroční (od r. 1952) open-air show "Karl-May-Festspiele" v Bad Segebergu u Hamburku (účinkování ukončil v roce 2006). Pro ženy měl neodolatelné kouzlo, prožil například románek s populární německou herečkou Renate Blume (mj. APAČI, ULZANA). Jeho filmy dosáhly popularity dokonce v USA. V současné době žije v Berlíně.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2015 Huck (TV seriál)
2013 In einem wilden Land (TV film)
2011 Donna Leon - Das Mädchen seiner Träume (TV film)
2008 Entführt - Ich hold dich da raus (TV film)
2006 Esperanza
Karl-May-Spiele: Winnetou III (TV film)
Starkes Team - Dunkle Schatten, Ein (TV film)
Tierärztin Dr. Mertens (TV seriál)
2005 Julie, cesta ke štěstí (TV seriál)
Karl-May-Spiele: Winnetou und das Geheimnis der Felsenburg (TV film)
2004 Karl-May-Spiele: Unter Geiern - Der Sohn des Bärenjägers (TV film)
2002 Karl-May-Spiele: Im Tal des Todes (TV film)
The Antman
2001 Der Solist - Niemandsland (TV film)
1999 Helden wie wir
1997 Friedrich und der verzauberte Einbrecher
1995 Herberge für einen Frühling (TV film)
Verbotene Liebe (TV seriál)
1994 Burning Life
1993 Der Kinoerzähler
Zirri - Das Wolkenschaf
1991 Ein kleiner Knall am Nachmittag (TV film)
1990 Volio bih da sam golub
1988 Pirátovo srdce
Präriejäger in Mexiko: Benito Juarez
Präriejäger in Mexiko: Geierschnabel
1986 Das wirkliche Blau (TV film)
1984 Nemilosrdná fronta (TV seriál)
1983 Zvěd
1982 Dlouhá cesta do školy
Maxe Baumann: Max bleibt am Ball (TV film)
1981 Aus der Franzosenzeit (TV film)
1980 Alma schafft alle (TV film)
Archiv smrti (TV seriál)
Radiokiller (TV film)
1978 Ich will euch sehen
Odvážný Severino
1977 Láska a královna (TV film)
1976 Nejdelší cesta
1975 Pokrevní bratři
1974 Ulzana
Visa für Ocantros (TV film)
1973 Apači
1972 Tajemství And (TV seriál)
Tekumseh
1971 Statečný Osceola
1970 Ikaros
Smrtelný omyl
1969 Bílí vlci
1968 Zlato v Black Hills
1967 Náčelník Velký had
1966 Synové Velké medvědice
1965 Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Mezi supy
Old Shatterhand
Vinnetou - Rudý gentleman
1963 Vinnetou

Dokumentární

2012 Vom Reich zur Republik - Europas letzter Sommer (TV film)
2009 Ost-Legenden (TV seriál)

TV pořady

1992 Riverboat (TV pořad)
1972 Kessel Buntes, Ein (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace