Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh zdánlivě působí jako by byl vycucaný z prstu, o to víc překvapí, že jde o snímek natočený podle skutečné události. První polovina solidně odsýpá a o napětí není nouze, k čemuž přispívá i dramaticky vystavěná hudba. V druhé polovině děj místy trochu drhne, přesto stojí za to film dokoukat až do konce. (75%) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak lze absenci vyššího rozpočtu nahradit schopnou režií a smysluplným scénářem. Balón je nejsilnější ve svém tempu, ve schopnosti diváka zaujmout a neztratit ho. Neustále se něco děje, zároveň není divák přehlcený, takže vysoké tempo děje není na škodu. Postavy jsou sympatické, některé řeší dilemata, která by vydala na samotný film (syn rozhodující se mezi pudem dospívání a dospěláckou zodpovědností). Příjemné překvapení. 7/10 ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Houževnatost. Vytrvalost. Odhodlanost. Vize. Víra. A hlavně pořád silná lidskost. Němčouři se v roce 2018 rozhodli zfilmovat jeden neobyčejný příběh z drsného období nesvobody ve střední Evropě a skrze naprosto bezchybné herecké výkony, hudbu či famózní kameru vznikl neutichající thriller, který bych vnutil vidět každému, kdo si stěžuje na dnešní dobu a současné režimy. Dlouho mě žádné drama takhle nevtáhlo. Jediná minuta nezůstala nevyužita. [viděno v iVysílání 22.1.2023] ()

Dado 

všechny recenze uživatele

To, že súkromný rebríček najlepších zhliadnutých filmov z roku 2018 budem upravovať aj nejaký čas po jeho uplynutí, som samozrejme predpokladal. Nerátal som však s tým, že mi do tohto poradia výrazne zasiahne akási nemecká dráma, o ktorej existencii som až donedávna ani len netušil. Asi aj vďaka tomu ma príbeh dvoch východonemeckých rodín, ktoré sa koncom 70. rokov rozhodli utiecť do SRN vo vlastnoručne zostrojenom balóne, tak výrazne oslovil. Je nepochybne namieste vyzdvihnúť kvalitnú výpravu či vynikajúce herecké výkony, no to, čo vo mne bude rezonovať najdlhšie, je jednoznačne atmosféra filmu. Budovanie ťaživého napätia začína prelínaním záberov z príprav na veľký útek s úzkostlivým pátraním tajnej polície a v záverečných minútach vrcholí priam neuveriteľne napínavým a strhujúcim spôsobom. Nemeckú kinematografiu budem odteraz určite sledovať omnoho pozornejšie. (90%) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velké tragické a pohříchu filmaři (zvlášť českými) nepříliš objevené a probádané téma Železná opona a neuvěřitelné příběhy jejího překonávání. Je dobře, že se tyhle filmy točí a že se mladým generacím ukazuje, co byl ten komunistický či socialistický ,,ráj" vlastně zač, k snímku samotnému mám jen jednu výhradu - to štěstí, které tvůrci přisoudili těm dvěma unikajícím rodinám, bylo až hollywoodské - upřednostnil bych míň scénáristického tlačení na pilu... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)

Reklama

Reklama