Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Faye 

všechny recenze uživatele

Kit je nejenom okouzlující frajírek, ale díky osudové lásce k 15-ti leté Holly i masový vrah „Ve škole jsem nebyla oblíbená a nebyla jsem moc osobnost, takže mě překvapilo, že se mu líbím. Zvlášť, když mohl mít, každou ve městě, kterou by chtěl.Podle něj jsem byla skvělá.“ Film natočený podle skutečné události za který byl Martin Sheen právem oceněn na MFF v San Sebastianu v roce 1974, a mladinká Sissy Spacek mu rozhodně ostudu nedělá!!! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick je indivíduum. Badlands je zvláštny film. Takmer anticky vystavaný tragický príbeh lásky, v ktorom musí hrdina opustiť svoj život a čeliť osudu, aby získal svoju milovanú, ktorý je tu však obrátený takmer naruby - hrdinom je absolútne obyčajný 25-ročný, o nič sa nezaujímajúci fešák a flákač, pracujúci ako smetiar, ktorý sa jedného dňa rozhodne zrealizovať svoj veľký útek zo sveta. Vezme to najnutnejšie, svoju milovanú, zastrelí jej otca a hurá do nekonečných plání a prérií zabudnutej zeme. Teda vlastne Severnej Ameriky. Celý film je natočený tak, aby pôsobil veľmi realisticky, no nielen to - až prachobyčajne, akoby chladnokrvné zastrelenie minimálne 6 ľudí bola úplne bežná vec. A divák, ktorému je Kit sympatický a fandí mu, to tak berie tiež. Predsa len Kit zabíja len tých, ktorý jeho plán ohrozujú. A tak jeden a pol hodiny sledujeme film, v ktorom sa okrem dvoch naháňačiek a niekoľkých vrážd v podstate nič nedeje. Len sa jazdí z jedného miesta na druhé, počúvame rozprávačské vstupy Sissy Spacek a znudeného pofľakovača Martina Sheena. Aspoň je vidno, po kom je Charlie. 95% ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Excelentní (vlastně i psychologické) drama s fantastickými hereckými výkony jak nádherné S.S. a sekáče M.S., tak i herců ve vedlejších rolích. Málokterý film s podobnou tématikou se myslím může pochlubit tak uvěřitelně zahranými postavami a skvělým nasnímáním tohoto tak marného příběhu. Navíc s téměř nenápadnou, ale nesmírně působivou emotivní hudbou - kterou jaksi mimoděk vnímáte na pozadí až trýznivě pomalu plynoucího děje. Dávám do svých TOPXXX :-) Lahůdka pro náročné! Skvělý film! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojte sa, mám všetko premyslené..." To sú slová novodobého Jamesa Deana, ktorý zbalil dievča a urobil jednu blbosť. Potom ďalšiu a ďalšiu a na úteku sa z nich stal dvojka podobná tej najslávnejšej -Bonie a Clyde. Iba podobnej, pretože ona si neskôr začína uvedomovať, že by z toho bolo dobré vycúvať. M. Sheen bol zvolený správne. Má v sebe kus tej rebélie J. Deana i tú nepredvídavosť, pre ktorú je jeho postava i film celkovo tak zaujímavý. Pobaví záver,v ktorom ho všetci policajti majú za skutočnú hviezdu. "Kto chce môj zapaľovač, kto chce môj hrebeň?" Film je zaujímavý nielen svojím príbehom, ale i vtedajším prístupom T. Mallicka, ktorý sa v posledných rokoch akoby rozhodol, že všetky jeho filmy budú minimálne atmosférou rovnaké. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chtěl být zločinec, ale asi ne tak velkej. Spálit mosty, pouští a planinou, nekonečné míle otevřeným prostorem si to následně spolu razili kupředu. Jak to dopadne, jim muselo být jasné. Autorský film milovaného i nenáviděného Terrence Malicka je znovu zážitkem. Sic mám v jeho filmografii podstatně větší favority, tenhle přímočarý výlet za „velkým světem“ v cynickém balení musí bavit. 75% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • V průběhu filmu se objevují nápisy a reklamy na ropnou společnost Phillips 66. V době natáčení filmu pro ni pracoval otec Terrence Malicka. (Borrtex)
  • Na konci filmu vojáci používají pušky M14 a M16, ale ty americká armáda schválila až v roce 1962. (J.A.K.)
  • Když byly natáčeny scény u domu v korunách stromu, režisér Terrence Malick navrhl, aby prostředím lesa proběhlo nějaké exotické zvíře. Kenny Hilton z uměleckého oddělení od svých přátel dokázal narychlo sehnat lamu, která se ale během natáčení nešťastně odvinula z lana a utekla pryč. Najít ji trvalo celé dva týdny. Byla podél břehu u nedaleké řeky. (Borrtex)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama