Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Matty 

všechny recenze uživatele

Odstřihnout se od minulosti, spálit za sebou mosty a utéct do přírody. I když jenom na pár týdnů. Prostě pro ten pocit. Pro ten opojný, pomíjivý pocit, který stejně brzy vystřídá pocit jiný: „jako když sedíte ve vaně a všechna voda odtekla“. Malickova fatalistická reflexe pocitů Vietnamem poznamenané generace vyhází z reálných událostí, ale zároveň vyhlíží nadpozemsky a nadčasově. Ne tolik jako následující Nebeské dny (rovněž orámované naivním komentářem nedospělé dívky), tudíž realističtěji a prostým sdělením, ke kterému celou dobu směřuje, i bolestněji. Živé obrazy podmanivé přírody pokresluje hudba Jamese Taylora (s převzatými motivy od Carla Orffa) a je fascinující, jak přesně vždy koresponduje obrazové „ladění“ s náladou postav. Věci v podstatě nejsou dobré a špatné. Dobří a špatní jsou jenom lidé. Přičemž ti špatní na sebe budou vždy strhávat více pozornosti. Zapadákov - kruté a výstižné označení pro texaskou krajinu, která nebyla pro starý ještě když bratři Coenovi nosili zvonáče a kouřili trávu. Terence Malick se ve svém debutu tuze přímočarou cestou dobral v podstatě stejného závěru jako oni ve svém zatím posledním opusu. Některým historkám však modernizace nemůže ublížit. 85% Zajímavé komentáře: d-fens, D.U.K.E ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na film od Malicka docela prijemny prekvapeni a poprve, co davam jeho filmu 4*. Film pripomina jak stary, tak novy filmy svym tematem a je to takovej pomalej, melancholickej mix ruznejch motivu, ale prekvapive to nenudi a tech 90 minut docela rychle utece. Sheen je perfektni frajer a zabijak a Spacek spravne naivni kravka. Obcas tu jsou sice prinejmensim smesny dialogy, ale nic hroznyho. Na Malickovo debut proste povedenej film, navic podle skutecnosti, takze ja jsem prekvapive spokojenej. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvý Malickeov film síce neoplýva tak nádherou poetickou atmosférou ako jeho novšie kúsky, ale aj tu sú vidieť náznaky práce s obrazmi a zvukmi prírody. Bohužiaľ sa film celkom vlečie a zachraňujú ho skôr skvelí herci ako réžia. Zaujímavé prírodné kontrasty s psychikou hlavnej postavy na mňa ale urobili celkom dojem, rovnako ako vedenie kamery s použitou situačnou hudbou. Výnimočný je aj Zapadákov svojou atmosférou a vynikajúcim Martinom Sheenom a Sissy Spacek. Pritom by sa s trochou horkého cynizmu dalo povedať, že vo filme sa zase až tak veľa nedeje. Len trochu ... trochu veľa vraždí. A pod tým, ako podfarbenie, hrá veľmi zaujímavá hudba. Skoro, ako by sa k deju filmu snáď ani nehodila, ale ten film je proste klasika, aj vďaka hudbe. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama o mladé dvojici na útěku před policií, to není nic nového. Jenže Malick ho vyzbrojil trochu chytřejším scénářem a výborně ho natočil. Výborná kamera, dobře zvolená hudba a přesvědčivý pár Martin Sheen & Sissy Spacek v hlavních rolích. Kdybych už neviděl Malickovy Nebeské dny, šel bych možná na plný počet (90%). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh je příliš volný a nahodilý, iracionální, smrdí mi to hippie bullshitem, neodnesl jsem si nic než pár dojmů z pěkných planin, Sheen celkem zabírá jako vrahounská variace Deana, ale ta zabržděná hnusná zrzka je na ránu a promrhání hlavní ženský role (ČSFD se ale rozplývá). Případ slabý klasiky, kde ani nevidím smysl namáhat googlením porce extra informací a výkladu, prostě to šlo mimo mě, odškrtávám a jdu dál. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (32)

  • Ve filmu se objeví helikoptéra Bell 47G-3B-1 (vyráběna v letech 1946–1974), na letišti stojí Kit (Martin Sheen) na křídle letadla Beechcraft G35 Bonanza vyrobeného roku 1956 a dvoumotorový letoun na konci je Douglas A-26B Invader (r. v. 1957, dnes vystaven na Vance Air Force Base ve státě Oklahoma). (J.F.B.)
  • V roli Miad se ve filmu objevila Dona Baldwin, která pro film pracovala coby kostymérka. (J.A.K.)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno