Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Koncem 19. století se Aljaška stala vysněným místem řady dobrodružných povah, které věřily, že nakopnou zlatou žílu a až do konce života se budou topit v bohatství. Stejnou cestou se vydal v půl století starém westernu režiséra Anhonyho Manna také slavný herec James Stewart. Ten se vtělil do kovboje Jeffa Webstera, sobeckého a nepřístupného samotáře, kterého zajímá jediné – všechno, z čeho bude mít prospěch on sám. A něco jako vděčnost těm, kdo mu pomohou v nesnázích, je mu naprosto cizí. Hned po nalodění na cestu na sever ho před šerifovými muži zachrání movitá krasavice Ronda (Ruth Roman), která mu pomůže i po příjezdu do Skagway, kde Jeff pro změnu padne do spárů místního šerifa Gannona (John McIntire). Do Jeffova života vstupuje i druhá žena, mladičká Renee (Corine Calvet), ale kovboj má srdce zřejmě z kamene. Všechno mu vychází. V Dawsonu vydělá prodejem stáda dobytka a narýžuje nějaké to zlato, ale věci se začnou komplikovat, když si jeho ukecaný parťák Ben (Walter Brennan) pustí pusu na špacír a vyzradí tajný plán na odchod jinudy než nebezpečnou hlavní stezkou. Do toho vstupuje cynický Ganon, který má na Jeffa spadeno a hodlá se mu dostat na kobylku. Vzdálená země je typický western padesátých let, který splňuje všechna pravidla žánru a nevybočuje nijak nad průměr, ale ani pod něj. James Stewart natočil mnoho lepších kousků. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Western z období zlaté horečky má tolik novějších následovníků, že už dnes působí naprosto neoriginálně. Jenže spousta těch novějších snímků citovala právě odsud. Anthony Mann a James Stewart byla dvojice s tímto žánrem spjatá, Stewart tady byl dokonce trochu drsnější než obvykle, Manciniho hudba může být synonymem pro klasický Hollywood a kanadská příroda je lepší než běžné žánrové kulisy. Znamenitý kousek! ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Anthony Mann svými filmy ovlivnil a inspiroval zástupy westernových tvůrců a "Vzdálenou zemí" snad úplně nejvíc. Nesmlouvavost a naturalismus zlatokopeckého městečka ("McCabe & paní Millerová", "Jízda vysočinou"), bídák jménem zákona (za všechny např. "Silverado"), zvoneček na sedle ohlašující pomstu (Leoneho westerny) či nejednozačný charakter hlavního hrdiny (celý Newmanův "Hombre"). Hodně realistická a (na svou dobu) drsná závěrečná přestřelka a možná nejlepší a nejodpornější záporák z Mannových westernů (skvělý John McIntire - v českém dabingu mistrně podpořen Vladimírem Čechem). Za zmínku stojí i jímavá Kanadská příroda a samozřejmě jako vždy výborný James Stewart. Nadčasový western. 85%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pěkný Mannovsko-Stewartovský western s tradičními známkami tohoto režiséra. To znamená spousta divočiny, nějaká ta těžba zlata a honba dobytka, nuzné zlatokopecké městečka a také lidi, kteří by chtěli něco více. Jenže proti nim stojí záporák, který v jednom městečku představuje zákon a když na druhé straně hranic nemá pravomoc, prostě se svou bandou začnou loupit a zabíjet. Hlavního hrdinu v podání Stewarta nic z toho nezajímá, lidi jsou mu ukradení a prohlídne až na závěr, kdy se samozřejmě postaví bandě a v přestřelce je vyřídí. Tradiční chlapská podívaná, nemám větších výhrad. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Americký western zo zlatej éry odohrávajúci sa v područí kanadských hôr. Malo to prakticky všetko a hlavná postava ani nebola tak šablónovitá ako to bývalo zvykom. Práve naopak ho ľudia nezaujímali a až ku koncu sa u neho ozvalo volanie ženského diváka. Tú reprezentovali aj jeho sekundantky, ktoré ho sprevádzali a nútili upustiť od jeho chlapských preferencií voľnomyšlienkára. Sympatický antagonista všetko riešil gentlemansky a zvrat v deji nastal, keď to trošku prehnal. Ale áno, takto sa to robí! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Miesta nakrúcania: Ľadovec Athabasca (v štáte Alberta - Kanada), a Národný park Jasper (takisto v štáte Alberta - Kanada). (westerns)
  • V Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku v skutočnosti nedošlo k žiadnym pištoľníkom ani prestrelkám. Jazdecká polícia bola na Yukone vo veľkom počte a presadzovala zákon veľmi prísne. Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku bolo pokojné mesto, a nie nezákonné, ako je zobrazené vo filme. (westerns)
  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama