Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francúzsko, rok 1794, krátko po Revolúcii. Najmocnejší muž nového štátu, Robespierre (Richard Basehart) je odhodlaný udržať sa na vrchole za každú cenu a pomáha si šírením paniky medzi obyvateľmi. Prenasleduje všetkých, ktorí s ním nesúhlasia, vrátane politika Françoisa Barrasa (Richard Hart) Keď sa mu stratí jeho čierna kniha, zoznam tých, ktorí majú ísť pod gilotínu, vynakladá maximálne úsilie, aby ju našiel a nedostala sa do nesprávnych rúk. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to jeho okamžitú smrť. Posiela svojich najlepších agentov pod vedením oddaného vlastenca Charlesa D'Aubignyho (Robert Cummings), aby knihu našli. D'Aubigny si však začína uvedomovať, že Robespierre nepracuje pre blaho národa, ale sleduje vlastné ciele. Keď sa agentovi kniha nakoniec dostane do rúk, rozhodne sa odovzdať ju do rúk ľudu, aby ten vyriekol nad Robespierrom ortieľ. Problémom je, že tým vážne ohrozí život svojej lásky Madelon (Arlene Dahl). (Incantator)

(více)

Recenze (11)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlotřilý Robespierre se snaží chopit suverénní moci jako diktátor, v zemi se šíří teror vražd ve stínu, poprav a tajné policie, paralela revoluční Francie s pomatenou McCarthyho Amerikou je nápadná. Cením hlavně následující: spoustu akce, drama a celkově spád, Moss jako lstivý "zmijozelovský" Fouché je jednoznačná deviza. Appeal má sám temný ráz, čistě vizuálně bych si lehce tipnul na gotický horor. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Žel nepatřím mezi cílovou skupinu, ač velká francouzská revoluce náleží k mým oblíbeným tématům. Čekala jsem politické drama (například něco jako „Danton“ od Andrzeje Wajdy) a dostala westernově laděný dobrodružný film, nakládající s historickými osobnostmi a událostmi velmi volně (nejlépe se podařilo vystihnout postavu, různými režimy proplouvajícího Fouchého); a ještě ke všemu přislazeného milostnou zápletkou. Moje vina; mám číst pozorněji anotace a komentáře; případně se podívat i na profil režiséra – nyní již vím, proč mi nabízený příběh tolik evokoval žánr westernu. Dalo by se namítnout, že třebas takový Červený Bedrník (seriál či film) se též ne zcela drží historie, ale – ale neglorifikuje revoluci a její zvrhlé ideje, nepreferuje jednoho revolucionářského fanatika před druhým. Dvě věci na filmu oceňuji, jeho úplný začátek, skvěle navozující obrazem, hudbou i slovem atmosféru všudypřítomného strachu; scény s „občany“, ať již v národním shromáždění nebo při sledování poprav – tváře davu, tváře jak z Goyových nočních můr. Co mne nejvíce „dojalo“ je poučení, kterého se dostane starší venkovance, vzpomínající na monarchii, že se nelze vracet dozadu, ale stále se snažit vybudovat lepší svět. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný snímek z doby revoluční Francie, lehce šmrncnutý noirem a místy doplněný o hudbu, která jako by vypadla z nějakého černobílého monster movie. Kombinace je to rozhodně zajímavá. Filmy z doby, kdy revoluční teror roztáčel svá soukolí mám velice rád a tenhle patří k těm lepším, které ve 30. a 40. letech vznikly. Robespierre se ztvárněn jako správný maniak a slizoun, před kterým si skutečně žádný občan nemohl být jistý. Z postav mě asi nejvíc zaujal Občan Fouche. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne tu niet Radka ani Karlosa80, teda ja ho volam Karel Chrocht. Podla jeho Croftieho Multaka. Film sa venuje Velkej Francuzskej Revolucii 1789 - 1804, konkretne Robespierrovi. A jeho krutovlade - nie nadarmo sa tomu hovorilo Obdobie gilotiny. Richard Basehart v roli Robespierra bol presvedcivy, fakt si ho musiom niekam zapisat, zaujimavy herec. Poznal som este Roberta Cummingsa a Beulah Bondi /It´s a Wonderfull Life 1946/. Dialogy su namakane, kulisy tiez, Anthony Mann ako reziser tymto natocil jeden zo svojich najlepsich filmov. Viac takychto filmov prosim : 98 % ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Perfektně vykreslená atmosféra porevoluční Francie, kde dominovala tajná police, strach a teror, v mistrné režii A. Manna. Herecké obsazení postav nemohlo ani být lepší (Fouché!!!), parádní kamera vykouzlí nejednu stínohru a některé scény - napětím a nervozitou jsem ani nedýchal. Perfektní thrillerová a velmi napínavá jednohubka. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Dabbs Greer v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama