Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (63)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Holka a puška, co nikomu štěstí nepřinesly, putují z ruky do ruky a zanechávají za sebou zkázu. Mimořádně kvalitní scénář předložil sevřený příběh, který odsýpá, letmo zmíní kde co z americké historie, a přitom to nepůsobí zmateně, ale jako přirozená součást děje. Spousta jemných náznaků dokresluje atmosféru osudovosti. Škoda, že v závěru už došly síly a zdrcující odhalení o osobě mstitele i vraha se divák dozví jakoby mimochodem, tím, že to někdo jen tak řekne. Tohle chtělo líp vypointovat. /6. 10. 14./ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika s Jamesem Stewartem v hlavní roli. Celé se to točí kolem ukradené Winchestrovky. Patrik se ji celou dobu snaží získat zpět a ona neustále střídá své majitele. Velkou roli tu hrají i indiáni, což se ve westernu často nevidí. Je tu pár slušných přestřelek a dostaneme i pár lekcí z historie. Zub času už se na tom podepsal a výhodou je poměrně krátká stopáž. I dnes je to ale stále svěží. "Indiáni zřídka útočí v noci." ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečný western pozoruhodný už tím, že hlavním hrdinou není úplně James Stewart pronásledující vraha svého otce, ale spíš puška z názvu, kolem které se celé vyprávění točí. Jednotlivé scény jsou provázané právě touto zbraní, která svým majitelům nosí pouze smůlu. Skvělý scénář doplňuje báječné obsazení i režie. Pět hvězd jak vyšitých, i když fanda westernů rozhodně nejsem. Těším se na další plody spolupráce Mann/Stewart. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Začátek westernu Winchester '73 ve mně budil mírné obavy, zda příběh o pušce může být poutavý, napínavý a zajímavý. Postupem času se však mé obavy vyvrátily a snímek z dílny Anthonyho Manna mě začal dost bavit nejen svým příběhem, ale zejména atmosférou a prostředím, v němž se odehrával. James Stewart je skvělý herec, ale nevím proč, není mi dvakrát sympatický. Přesto jsem si ho zde oblíbil a s klidným svědomím dávám slušné 4*. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Netradičný western natočený z pohľadu ústrednej flinty. Sledujeme jej dobrodružstvá jak sa dostáva od jedného drsného maníka k druhému, ale nikomu z nich šťastie neprinesie. Skôr naopak. Z postáv majú väčší priestor dvaja chlapíci, ktorí si od začiatku idú po krku. Posledná tretina mi už pripadala slabšia, ale dovtedy sa dočkáme kopu skvelých epizódiek od súťaži v streľbe po prestrelku s indiánmi. Tempo filmu je svižné a akcia aj po rokoch stále kvalitná. Keby tam išlo viac o postavy ako o flintu, tak by ma to bavilo viac, ale aj tak je to stále dobrý western. 7/10. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Aby James Stewart (Lin McAdam) vyzeral vo filme dostatočne dôveryhodne, strávil veľké množstvo času precvičovaním streľby z pušky. (beso74)
  • Natáčelo se v Arizoně a ve studiu Universal v Kalifornii. (Terva)

Reklama

Reklama