Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princeznu Ellenu od narození provází příslib mocné kletby, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Kletba se má naplnit v den Elleniných dvacátých narozenin, jakmile zapadne slunce. Avšak ve chvíli, kdy zajde poslední sluneční paprsek a vše se zdá ztraceno, princezna zjišťuje, že zůstala uvězněná v čase. Pokaždé, když se kletba naplní, Ellena procitne do dne svých dvacátých narozenin a je nucena ho prožít celý znovu. Aby zachránila své království i sebe samotnou, musí v sobě nalézt odvahu a čisté srdce a dávné kletbě se jednou provždy postavit. (Bohemia MP)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (585)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Oh, tak tohle bylo nečekané. Velmi nečekané. A velmi dobré! Kéž by někdo zfilmoval moje knihy. Nechcete prosím zfilmovat mooje knihy? Protože poprvé mám naději, že by to šlo. I v českých zemích. Tak především je to pohádka..nebo spíš fantasy, které se nepitvoří. Žádní uřvaní, hloupí a debilní účastníci karikaturního představení. Zadruhé - vynikající kostýmy, lokace a kupodivu i efekty. Zatřetí. V zásadě předvídatelný příběh, který ale umí překvapit! A tam, kde je očividný vývoj, tak funguje skvěle a uspokojivě. Za čtvrté. Vynikající, ale skutečně vynikající záporačka! Paní čarodějnice je důstojná, tajemná, krásná, budí respek a je uvěřitelná. Jaká slast pro mou duši proti všem těm uřvaným komickým karikaturám. A na závěr je vynikající i herecké obsazení. A pak ta hudba!!! Ach ta hudba. tomhule mohli dát špatné hodnocení jen nějací ubozí "znalci", protože na české poměry je to nevídaná špica. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přestože Princezna nečaruje s moc originálními vizuálními a vypravěčskými nápady, jde o zábavný mix různých žánrových vzorců a zřejmě nejvíc cool českou pohádku, jakou jsem doteď viděl. Scénář s množstvím vatových scén, slepých narativních uliček a jalových dialogů, někdy dvojnásob mučivých kvůli postsynchronům, by potřeboval pročistit (115 minut stopáže příběh fakt ospravedlnit nedokáže), distribuce informací je prapodivná a sázka na ty nejtradičnější hodnoty otravná (love conquers all). Zároveň se tvůrcům eklektickou kombinací domácí pohádkové tradice a moderních zahraničních fantasy (hádám, že režisér bude velký fanoušek Maleficent a disneyovek, v nichž nesmí chybět muzikálová vsuvka) podařilo vytvořit poměrně funkční a soudružný fikční svět, který nebudí nechtěný smích a pocit trapna (to jen když dojde na medovníkový product placement) a je řízen smysluplnými pravidly. Dojem velkoleposti navzdory zjevně omezené výpravě (vesměs jen jeden hrad s hrstkou dvořanů, jedna jeskyně a pár exteriérů) zdárně navozuje velkolepá hudba a obstojné triky. Přes zmíněnou tradičnost pak oceňuji, že hlavní postavou je žena, která navíc prochází určitým vývojem a jejíž úspěch závisí na opuštění role dámy v nesnázích, pasivně čekající, až princ prolomí její kletbu. Eliška Křenková coby suše hláškující, nad milostná a jiná dobrodružství protagonistky povznesená alchymistka, by pak zasloužila spin-off. 70% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem tvrdil, že naše země je z filmařského hlediska stvořená pro to, aby v ní vznikaly nádherné pohádky, popřípadě fantasy. Vždyť tyto dva žánry se nemají problém propojit. Máme tu členitou krajinu, šikovné řemeslníky a filmaře, kteří by nějaký námět mohli převést do reálného světa a to je vlastně i jeden z důvodů, proč se rok co rok těším na vánoční svátky - až se zase budu moci vpravit do těchto fantastických světů a přijít na jiné myšlenky. Navíc sem tam se to tvůrcům i podaří a udělají mi radost nějakým pěkným filmovým zážitkem. Aktuálně mám ale v hlavě Princeznu zakletou v čase. Nádherná víc fantasy, než pohádka, která pracuje s klasickým tématem časové smyčky, do toho nabízí neotřelá herecká jména, totálně ultra boží hudební podklad a efekty, za které by se nestyděl kdejaký fantasy trhák. Paráda! Tohle jsem si prostě musel užít. A myslím si, že jakmile bude příležitost, rád si tuto pohádku užiju znova! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na mě až moc fantasy. Ze začátku mi to připadalo jako 50x a stále poprvé. Potom se to překlopilo do Zaklínače. Vážně nevím, co z toho. Naprostý mišmaš. Navíc princ ani princezna nejsou charismatičtí a hezcí už vůbec ne. Kdyby se to odehrávalo na nějaké vesnici, tak by to možná ještě šlo, ale takhle mi to tam vůbec nesedělo. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Osobne som zostala po videní tejto rozprávky trošku zmätená. Príbeh bol pomerne originálny, rovnako aj scenár, ale miestami som sa už nevedela dočkať, kedy sa príbeh posunie ďalej. Voľba napr. hudby v niektorých chvíľach, či pomerne "moderné" vykreslenie mladej princeznej nepôsobí síce rušivo, ale nejakú  chvíľku si musí divák zvykať na tento štýl rozprávania. Fantasy aspekt, kostýmy a  humor v rozprávke fungujú, lenže okrem niektorých hercov/postáv, je väčšina z nich pomerne nesympaticky vykreslená. Z toho dôvodu nie je možné dať tejto rozprávke viac ako 60% Možno pri druhom pozeraní zmením názor, ale nemyslím si. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (40)

  • Runa vyobrazená na Archivaldových kouzelných dýkách i na železné rukavici se jmenuje perthro a je to 14. runa staršího germánského futharku. Je symbolem pro zařízení/pohár na házení kostkami. V tomto případě by se její užití na kouzelných předmětech dalo volně chápat jako označení pro figurku/předmět/nástroj k dosažení odporu/vítězství. (Krocka)
  • Runa, kterou Amélie (Eliška Křenková) nakreslila na vodní hladinu jako runu pro slovo cesta, se podle staršího germánského futharku jmenuje raidho a i ve skutečnosti je symbolem pro cestu (či vůz nebo jízdu). (Krocka)
  • „Chtěli jsme udělat pohádku, která se bude opírat o tradiční české pohádky, ale zároveň bude jiná. Proto diváci uvidí prvky, které známe spíše ze zahraničních fantasy příběhů. Zářící runu na ruce princezny nebo magii při střetu čarodějnice s alchymisty. Samozřejmě nechybí ani vtipné scény, ale prioritou je pro nás kvalitní příběh,“ řekl režisér filmu Petr Kubík. (ČSFD)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama