Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Alex který zrovna neleze po skalách není vzhledem ke své povaze ideálním protagonistou a Free Solo má hned několik vyloženě hluchých míst, ale bohatě to vynahrazuje ve chvílích kdy se Alex dostane do svého živlu a někam zrovna leze. A nemusí jít nutně o finální výstup na El Kapitána o které celý tenhle dokument je, protože i ty "jednodušší" výstupy jsou pro někoho komu se motá hlava už když to vidí takhle v televizi opravdu dechberoucí a ten "poslední" výšlap je už vlastně jen taková třešnička...75% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Velezajímavý vhled do mysli a srdce v podstatě velmi narušeného člověka, řešícího traumata z dětství a pravděpodobně jistou formu sociopatie únikem na hranu života a smrti. O sport jako takový tu nejde takřka vůbec, jen o volnost a totální nezávislost, a překonávání hranic myslitelného. 8/10 ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Z tohodle mi bylo psychicky špatně. Jasně, od startu se vědělo jak to dopadne, ale i tak jsem se několikrát přistihl, že skoro nedýchám z představy být na jeho místě. Kurva, vždyť ten člověk vylezl na horu kilometr strmou jak čurák pod čtyři hodiny. Bez jištění. Prostě over the fuckin limit. 5* a.k.a 100% ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty kratičké propagační citáty, které se dávají na obaly filmů nebo filmové plakáty a které jsou často spíš nechtěně úsměvné a s realitou mají pramálo společného (Nejlepší romantická komedie všech dob. Horor tak děsivý, že už se doma nikdy neodvážíte zhasnout světlo. TheFilmGuru.blog)? Free Solo se takto chlubí citátem z The New York Times, jenž tvrdí, že Honnoldův free solo výstup by měl být oslavován jako jeden z největších sportovních výkonů všech dob. V tom však s autorem nemůžu souhlasit, Honnoldův free solo výstup na El Capitan je totiž největší sportovní výkon všech dob. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(13D1/2024) / Konečne som sa dostal k tomuto Oscarovému dokumentu. Alex Honnold je docela zvláštny týpek, jeho mozog s takmer neaktívnou amygdalou je asi hlavnou príčinou toho, že robí, to čo robí. Ono to musí byť ťažké, a free solo lezenie je tak extrémna záležitosť, že snáď len pri tejto aktivite cíti aké také vzrušenie. Trochu som sklamaný dramaturgiou a štruktúrou filmu, také to bolo celé nijaké, asi sa skôr spoliehalo na to ako ohromí ten obsah, čo vlastne asi funguje. 14 Peaks je napríklad ale oveľa zábavnejší dokument. Dobre sa na to pozeralo, fakt extrém, ale nejako špeciálne ma to neoslovilo. (6/10) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama