Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu a myšlenka hrdinných tankistů, kteří si bránu pekla otevřou služebním vozem,  je zábavnější, než by se jeden nadál. Film v rámci válečných hrdinských děl vyzdvihuje to, že nepřítel je personalisován do důstojného soupeře. V bídě a zmaru boje proti výrazné přesile, stejně jako v koncentračním táboře, je pár vydařených odlehčujících momentů. Pokud film pojmeme jako válečnou fantasy, jíž nepochybně je, ať byl počáteční záměr tvůrců jakýkoliv, nemůžou nám divácky vadit ani triky jako z počítačové hry. Od prvního válečného filmu, co jsem kdy viděla, mě nepřestalo těšit, když Němci nějakým způsobem ostrouhaj. Tady třeba ostrouhali most. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to taková předělávka ( kdo chce čte remake) staršího sovětského Skřivánka.  Kladem je třeba úvodní bitva, technické provedení samotného filmu, kvalitní protivník ( není hloupý až imbecilní, není bezúčelně krutý, je vojensky na určité výši.) Opět jako Skřivánek má i Legenda T-34 českou stopu. Vtipná věta: Chlapče tebe mě posílá snad sám Stalin. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Ruská odpověď na FURY: Želená srdce. S tím rozdílem, že zde se jede více na akčnější, neskutečné a slow motion rovině. Přičemž hlavní ruské postavy jsou zde sympatické. Nacisté tak tupí, až jsem si říkal, že scénář napsal pacient Bohnické léčebny, který byl hospitalizován s ulpělou představou, že s hračkou tanku dobyl svět. Jak jinak si vysvětlit, že jedna posádka tanku T-34 odrovnává nepřátele jako v počítačové hře jen díky tomu, že Němci jsou zde tak neschopní, že jim vjíždějí do rány a léčky za léčkou, zatímco ale na druhou stranu ti samí Němci dokáží superrychle s minimem vojáků evakuovat celé město (což není ve filmu nijak ukázáno, jen řečeno jedním z Rusů). No a pak je tu ještě větší žůžo! Celá sekvence úprku z tábora a nashromáždění střeliva (opravdu by si ho nacisté v zabaveném tanku, který přivezli do zajateckého tábora, nevšimli? WTF moment jako prase!). Sekunduje tomu další servírovaný scenáristický výblitek, že mimo zajatecký tábor ani v jednom z okolních měst nemají nacisté žádné příslušníky SS či gestapa. No to už jsem vyhazoval ruce do vzduchu a proklamoval, že filmová demence zde dostává zcela nový rozměr. Tady už opravdu jen chybí, aby tank byl rychlejší než letadla či auta a ukryl se před nimi v horách. Juj, ono to tady tak vážně je! Kdepak, tohle je béčko či céčko jako prase. Nebo naopak Ruská genialita, kterou nedokáži pochopit. Počítačové efekty většinou ujdou, ale pak se objeví pár záběrů, které musely uniknout snad z pracovní verze před natáčením filmu. A romantická sekvence je zde natolik uměle našroubovaná, že jsem se řezal smíchy pod stolem. Co říci závěrem? V podstatě několik Rusů si chtělo natočit hollywoodský film a jen si tedy odškrtávali položky, které měli splnit, a vůbec se nezaobírali nějakou logikou. Tak proč tedy tři hvězdy? Inu je to tak blbé, až jsem se výtečně bavil, natáčené v Čechách, a i když akce byla občas nepřehledná, užíval jsem si jí. Takže velice mírný palec nahoru. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Troška pritiahnuté za vlasy a miestami smiešne patriotické, no keď si to porovnám napríklad so Železným srdcom (2014), tak tento snímok je aj tak jasný víťaz. A to i z pohľadu komercie a konzumnosti. Veľmi dobre sa na to pozerá, príbeh nenudí a miestami sa tu vyskytne aj nejaký ten vtip. Na záver dokonca prišlo aj na romantiku. Je tu teda z každého rožku trošku a výsledný dojem je veľmi slušný. 80/100 ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pro někoho kdo vyrostl na Čtyřech z tanku a psovi (těch knižních tedy) a jejich legendárním Zrzkovi, hraje tento film strašně moc na nostalgickou vlnu. Rusáci zas a znovu vytvořili jak jinak než velikášský vojenský film plný hrdých odhodlaných soudruhů, kteří se ničeho nebojí a jejichž schopnosti jim závidí i standartenführer Klaus. Vizuálně překvapivě dobré, bez různých spešl výbušných efektů bych se sice obešel, ale ve své podstatě nevadily. Vypnout mozek a je to víc než ucházející akční biják s jen pár hluchými místy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Německé tanky ve filmu jsou Panthery (Panzerkampfwagen V Panther Sd.Kfz. 171), respektive výborné kopie na podvozku T-55. V závěrečném souboji jsou vybaveny nočním infra zaměřovačem FG 1250, který se skutečně používal na sklonku války. (Furanta)
  • Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 215 milionů korun). To je pro ruský film v době uvedení filmu nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. Během prvních dvou měsíců film v ruských kinech zhlédlo zhruba devět miliónů Rusů a výdělek činil přibližně 2,3 miliardy rublů. (JoranProvenzano)
  • Scéna ve 40. minutě se odehrává v knihovně zámku Kačina. (josca)

Reklama

Reklama