Reklama

Reklama

Ideální palác

  • Francie L'Incroyable Histoire du facteur Cheval (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku 19. století si prostý pošťák Joseph Ferdinand Cheval (Jacques Gamblin) každý den klestí cestu od vesnice k vesnici po celém Drôme. Z tíživé samoty jej vytrhne setkání s osudovou ženou Philomenou (Laetitia Castová). Z jejich svazku vzejde dcera Alice. Kvůli dítěti, které miluje nadevše, se Cheval vrhne do riskantního projektu, jehož cílem je postavit pro Alici vlastníma rukama dokonalý palác. Tento obyčejný muž, kterému život vždy házel klacky pod nohy, ve svém úsilí nikdy nepoleví a zasvětí dlouhých třiatřicet let výstavbě neobyčejného díla – "Ideálního paláce". (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (24)

curil 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film. Příběh zarputilého pošťáka, kterém náhoda o následně příroda, stromy, ptáci, vnuknou myšlenku, kterou nemůže opustit. Tak stvoří úžasnou stavbu složenou ze všech možných stylů, které zná pouze z novin a časopisů. Zajímalo mě, zda skutečný "palác" opravdu existuje; stojí u malého městečka Hauterives. Skvělý herecký výkon Jacquesa Gamblina, který diváka vtáhne do děje svou vitalitou, úspornou mluvou (více mlčením) a mimikou tváře, kdy hledá dlouho správný výraz nebo podporu v nápovědi své manželky Philomeny. Příběh mě dojal, málokdy je v dnešní době hlavním hrdinou obyčejný a tak zásadový člověk. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

To si tak seženete novější film s Laetitií, protože chcete mít všechny její odhalené. A místo toho se dvě hodiny díváte na blázna, co patlá z bláta jakousi ruskou barabiznu. K tomu všemu Tonda Navrátil hlasově neobsáhne 40 let života jednoho člověka, takže se tam ve studiu dusí a vy se trápíte s ním. Smutný film, málo se děje, těžko se na to dívá. Že v žádném případě nejsem odpůrce francouzských artů, dokládá třeba moje hodnocení filmu o malíři Ronoirovi, viděného v Lucerně v rámci Cinema Mundi. ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Krasny filmik: velmi citlivy, pravdivy, uzasne hlbavy, jemny - a bez velkych kecov, uchylaren a superlativ. O prostom cloveku, ktory si pri vsetkej kazdodennej obycajnosti plnil svoje najobycajnejsie povinnosti a stvoril najneobycajnejsie diela. Holymi rukami, bez kapitalu, bez skol, bez pomoci, bez marketingu: z dobrotivosti slachetneho srdca a hlbokej duse, ktoru stroje a podnikatelia Bill Gates nikdy mat nebudu. 5* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh a námět, který si zasloužil zfilmování. O podobném příběhu jsem vůbec nevěděl, takže zde film u mě účel jednoznačně splnil. Okamžitě jsem po shlédnutí studoval, kde se tento Ideální palác nachází a přemýšlel nad tím, že jestli ještě někdy budu moci za hranice, tak sem bych se moc rád podíval. Film byl navíc poměrně precizní ve vyprávění, takže tu herecky neskutečně dominoval Jacques Gamblin svojí rolí sebestředného Ferdinanda Chevala. Na to ale, jak sebestředný byl, ho film vykresluje docela jednoduše. To je ale asi jediná výtka jinak u moc zajímavého příběhu z Francie. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tenhle životopisný film mnohdy až dojemným způsobem oslavuje nezlomnost lidské vůle, která akceptuje moc přírody, aniž by se jí nechala pokořit. Venkovský pošťák Joseph Ferdinand Cheval (úžasně ztvárněný Jacquesem Gamblinem) musel každý den zvládnout 32 km chůze po opuštěných cestách, aby doručil dopisy. Kde na stavbu toho nádherného paláce vzal sílu a čas, to mi hlava nebere. Kdyby nešlo o příběh podle skutečných událostí, tak bych snad ani nevěřila, že se něco takového opravdu může stát. Kdo se chce přesvědčit na vlastní oči, ať se zajede podívat do městečka Hauterives nedaleko Lyonu. Právě tam se skví v celé své kráse Palais Idéal. (80%) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Aby mohol Jacques Gamblin hrať rolu poštára, musel zhodiť pár kíl, aby pôsobil chudšie a mal vychudnutú tvár a nechal si narásť fúzy. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Hauterives, čo sa týka scén umiestnených vo vnútri paláca. Zvyšok sa nakrútil v mestečku Mirmande. (Arsenal83)

Reklama

Reklama